Nedávno jsem přemýšlel jak vyřešit každodenní foukání do misek abych oddělil zrno od plev.
Na trhu nic není (nic jsem malého nenašel)tak mně napadlo toto.Záměrně zde nedám vyfocen vnitřek ani rozměr a ani pohon.Jen uvedu, že je to malé a mobilní a funguje to asi takhle.Zastavím se u každé voliéry nasypu obsah misky do udělátka a vyčistím zrní a obsah dám zpět na krmení a bordel ze šuplíku do kýblu, jak je vidět na fotu vlevo bordel, vpravo oddělené zrní k dalšímu použití.Není to určeno velkochovům ale jen nám co máme pár voliér a chceme si trochu šetřit zdraví aby se nám neusazoval binec na plících.Jedna z výhod také je, že si člověk nedělá binec kolem voliér, když do misek fouká. Jedná se o o první verzi, takže časem možná budu něco měnit, upravovat, nebo taky ne.Zatím to funguje.Takže se jedná o mobilní malou lehkou čističku zrnin na ruční pohon.
pavel6
napsal(a):
Nedávno jsem přemýšlel jak vyřešit každodenní foukání do misek abych oddělil zrno od plev.
Na trhu nic není (nic jsem malého nenašel)tak mně napadlo toto.Záměrně zde nedám vyfocen vnitřek ani rozměr a ani pohon.Jen uvedu, že je to malé a mobilní a funguje to asi takhle.Zastavím se u každé voliéry nasypu obsah misky do udělátka a vyčistím zrní a obsah dám zpět na krmení a bordel ze šuplíku do kýblu, jak je vidět na fotu vlevo bordel, vpravo oddělené zrní k dalšímu použití.Není to určeno velkochovům ale jen nám co máme pár voliér a chceme si trochu šetřit zdraví aby se nám neusazoval binec na plících.Jedna z výhod také je, že si člověk nedělá binec kolem voliér, když do misek fouká. Jedná se o o první verzi, takže časem možná budu něco měnit, upravovat, nebo taky ne.Zatím to funguje.Takže se jedná o mobilní malou lehkou čističku zrnin na ruční pohon.
No to vypadá velmi dobře, sám kolikrát přemýšlím, co s tím, abychom s každou miskou nemuseli chodit ven, vyfoukali, doplnili a vrátili zpět, Uvedete něco více?K.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slepice stojí kolem 200 kč tak na to má snad každý volím taky slepice jsou nej...
napsal(a):
Slepice stojí kolem 200 kč tak na to má snad každý volím taky slepice jsou nej...
Bohužel, nebyl jsem pochopen.Samozřejmě jsem myslel když je krmíte zbytky krmení od papoušků.Ony ceny lesknice, pohanky atd. daleko převyšují ceny pšenice a když ne pšenice, tak i kvalitních granulí pro nosnice.A těžko asi sypete slepicím jen slupky od papoušků.Jinak u nás mladé slepice 150 za kus, taky je chovám.K.
pavel6
napsal(a):
A co jako tím sledujete že jste ukázal nějakou dřevjěnou bednu a nic víc, tak to je tedy inspirace k nezaplacení.
Pro slepice tam taky něco zbyde, nebojte neni to dokonalé.Rozměr je vxšxh-20x29x7cm.Takže opravdu malé a mobilní.Vše mně to přišlo na cca 100kč a asi 2 hodiny práce.Dejte email a já vám pošlu více foto.Nestojím zde o nějaké pranýřování co jsem to splodil za udělátko(jak to tu chodí).S každým slušným chovatelem se rád podělím.
modrohlavej
napsal(a):
A co jako tím sledujete že jste ukázal nějakou dřevjěnou bednu a nic víc, tak to je tedy inspirace k nezaplacení.
No právě proto jsem to nedal celé aby to byla inspirace pro zamyšlení.Je jednoduché něco okopirovat ale ten nápad a vymyslet to.Tak trochu popustťe uzdu fantazii a zapřemejšlete jak to funguje a co tam je za pohon.Přijít k hotovému umí každý.Já věděl že si to mám nechat pro sebe a nic neukazovat.
pavel6
napsal(a):
Dobrý večer.
To jste šikulka. Já vyfukuji a už se mi stalo, že jsem měl zaseklou plevu od prosa v oku a musel jsem k očnímu, bylo přisáté tak, že nešlo ven. Dva dny jsem trpěl. Tohle je šikovné a praktické. Také jsem přemýšlel jak na to, ale zatím nic. Jste dobrý. Pokud by Vám to nevadilo, také bych měl zájem o více informací. m.zedlitzer@centrum.cz
Děkuji a s pozdravem M. Zedlitzer.
Nechci se někoho dotknout, ale což se takhle naučit odhadnout krmnou dávku tak, aby žádné zbytky nebyly.Při tomto způsobu krmení si akorát tak naučíte své ptáky vyzobávat to co jim nejvíce chutná.Vyfoukáte slupky z oblíbených semen a ta neoblíbená tam zůstanou.Doplníte novou směs a tak to jde pořád dokola.Je přece lepší, když pták bere všechny nabízené zrniny.Já krmím své papoušky každý den, ale pokud nemají vyžráno, tak dostanou novou směs až druhý den.To jsou misky již vyprázdněné i od méně oblíbených zrn.
kládík
napsal(a):
Nechci se někoho dotknout, ale což se takhle naučit odhadnout krmnou dávku tak, aby žádné zbytky nebyly.Při tomto způsobu krmení si akorát tak naučíte své ptáky vyzobávat to co jim nejvíce chutná.Vyfoukáte slupky z oblíbených semen a ta neoblíbená tam zůstanou.Doplníte novou směs a tak to jde pořád dokola.Je přece lepší, když pták bere všechny nabízené zrniny.Já krmím své papoušky každý den, ale pokud nemají vyžráno, tak dostanou novou směs až druhý den.To jsou misky již vyprázdněné i od méně oblíbených zrn.
Dobrý večer.
Jistě máte pravdu, ale já po vyfoukání, pokud něco zůstane, tak nedoplňuji a vrátím k dozobání. Ale pokud je více slupek, není dost dobře vidět, kolik ještě zůstalo. A pak se takovéto zařízení hodí, protože vyfoukávání je nebezpečné, jak jsem psal.
S pozdravem M. Zedlitzer.
pavel6
napsal(a):
Pěkná práce. Chtěl bych vás poprosit jestli by jste mně poslal nějaké info. Chtěl bych zkusit něco podobného vyrobit ale pohon by byl na motorek buď 12V nebo 230 V ale chtěl bych to udělat větší. předem děkuji radek.jelda@seznam.cz.

Muzu taktez prosim poprosit o vice info na dave61@seznam.cz.
pavel6
napsal(a):
No právě proto jsem to nedal celé aby to byla inspirace pro zamyšlení.Je jednoduché něco okopirovat ale ten nápad a vymyslet to.Tak trochu popustťe uzdu fantazii a zapřemejšlete jak to funguje a co tam je za pohon.Přijít k hotovému umí každý.Já věděl že si to mám nechat pro sebe a nic neukazovat.
Určitě fajň nápad pokud, tedy pokud to tak funguje, ale jinak jste něco nakousl a povzdechnete si, že jste věděl, že si to máte nechat pro sebe! Připomíná mi to stav s Gagarinem na oběžné dráze z informací TASSu !
Nic ve zlém, příjemný víkend.
cone
napsal(a):
Určitě fajň nápad pokud, tedy pokud to tak funguje, ale jinak jste něco nakousl a povzdechnete si, že jste věděl, že si to máte nechat pro sebe! Připomíná mi to stav s Gagarinem na oběžné dráze z informací TASSu !
Vaši připomínku beru, to byla jen reakce na jeden příspěvek.Když jsem to měl hotové a byl nadšený že jsem to dal dohromady.Zatočím klikou a nic se nedělo, tak rozdělat a začít znovu, zkrátit přidat přepážky a štelovat a štelovat.Je to opravdu malé ale to má svůj smysl, kdyby to bylo už větší tak to nefunguje.Pro každého kdo si to bude dělat, jen připomínka-násypová komora je 10x3cm, násypka 6x3cm.Jak je to větší už to neodfoukne.
pavel6
napsal(a):
Prodávejte to na zakázku
bob2
napsal(a):
No tak bedýnka je to hezká. Ale opravdoví chovatelé si vždy předávali dobré zkušenosti mezi sebou. Takže prosím bedýnku otevřít a vyfotografovat znovu. Díky moc.
Zdravím kolegové,
vidět jak funguje čistička zrní a jak je zkonstruovaná můžete na youtube. Stačí napsat do vyhledávání slova "Limpiadora semillas".
Nejsou na ruční pohon, ale založené na proudu vzduchu z větráku. Postavit si takovou není žádný problém. Větrák stojí cca 250 Kč a pak nějaký deskový materiál. Větrák lze i nahradit fénem atd. Návodů je tam spousta
Mám to odzkoušené a byl jsem překvapen tím kolik jsem toho vyhazoval. Slepice totiž nemám.
Čistím tímto způsobem i nakoupené zrniny (do velikosti slunečnice) před tím než je míchám a je to znát.
Tahat s krabicí by se mi nechtělo a tak mám nádoby na zbytky, které pak vyčistím.
Vladimír JAroš.
jaros
napsal(a):
Zdravím kolegové,
vidět jak funguje čistička zrní a jak je zkonstruovaná můžete na youtube. Stačí napsat do vyhledávání slova "Limpiadora semillas".
Nejsou na ruční pohon, ale založené na proudu vzduchu z větráku. Postavit si takovou není žádný problém. Větrák stojí cca 250 Kč a pak nějaký deskový materiál. Větrák lze i nahradit fénem atd. Návodů je tam spousta
Mám to odzkoušené a byl jsem překvapen tím kolik jsem toho vyhazoval. Slepice totiž nemám.
Čistím tímto způsobem i nakoupené zrniny (do velikosti slunečnice) před tím než je míchám a je to znát.
Tahat s krabicí by se mi nechtělo a tak mám nádoby na zbytky, které pak vyčistím.
Vladimír JAroš.
Jo al kolik stojí čistička krmení a kolik stojí vrobek na obrazku od zadavatele je velké rodíl, zadavatel pokud není líné muže vyrábět na zakázku
pavel6
napsal(a):
Dejte takovou dávku krmení, jakou ptáci do dalšího krmení sežerou a nebudete potřebovat vaši kouzelnou bednu.
chov-příroda
napsal(a):
Jo al kolik stojí čistička krmení a kolik stojí vrobek na obrazku od zadavatele je velké rodíl, zadavatel pokud není líné muže vyrábět na zakázku
Zdravím Vás,
já tady nehodnotím zda je to drahé nebo levné, účinné nebo neúčinné, a už vůbec nikomu nebudu rozmlouvat aby to dělal na zakázku. Čističky nevyrábím a ani nemíním.
Název tématu mne zaujal "Něco pro inspiraci - Oddělit zrno od plev" Tak se tady nečertěte a pokud jste i tuto možnost čištění, mnou ve zkratce popsanou, neznal tak jste opět o něco chytřejší a pokud ano, tak třeba někomu jinému to pomohlo.
Vladimír Jaroš.
Tady je odkaz na fénovou čističku:https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1321451/fukar-na-zrni.
jaros
napsal(a):
Zdravím kolegové,
Vladimír JAroš.
Dotaz, jak to potom rozdělujete, myslím tím to zrní?Jak poznáte, který pták vám nevzal proso a druhý třeba oves.Zase jim to dáte a oni to zase nevezmou.Takhle, když to vyčistím přímo u voliéry tak se časem naučí brát i to méně oblíbené krmivo.Krabice je opravdu malé 29x20x7cm.
pavel6
napsal(a):
Dotaz, jak to potom rozdělujete, myslím tím to zrní?Jak poznáte, který pták vám nevzal proso a druhý třeba oves.Zase jim to dáte a oni to zase nevezmou.Takhle, když to vyčistím přímo u voliéry tak se časem naučí brát i to méně oblíbené krmivo.Krabice je opravdu malé 29x20x7cm.
Zdravím Vás,
chovám AG, panenky, kanáry a nějakou divočinu. U prvních dvou typů je směs stejná, dokonce i zbytky vypadají stejně. Nemám tam něco co bych je musel nebo chtěl učit žrát. Nekupuji třeba červené proso, protože jej nechtějí. Dám šedé, které je velmi podobné složením živin. Okem vidím zda vyčištěná směs potřebuje doplnit nebo nepotřebuje hlavně lesknici.
Druhá sorta jsou kanáři. Ti vyžerou nejdříve niger a pak zbytek. Dávám až 70% lesknice. Tady jsem na ně trochu tvrdší a tak poměr semen kolísá. Ubývá maškrt a zvyšuje se podíl lesknice. Vyčištěnou směs musím vždy doplnit na dané množství, a to dělám původně namíchanou. Takže to není tak skoková změna. No a když se mi to už nezdá tak dosypu niger. Nedělám z toho vědu.
U divočiny co zbude házím rovnou do koše. (Tuto si nemíchám, ale kupuji hotovou.) To co zbude nežerou ani sýkorky, pohanka, čirok, oves.
Původně jsem od čističky chtěl jenom to aby mi vyčistila nakoupené zrniny od prachu a ten zbytek je jenom bonus.
Krabici si udělá každý jakou potřebuje. Důležitý je výkon větráku, správně nastavené klapky a výstupní otvory pro vzduch. Objem kolik toho najednou uděláte určuje šuplík, kolik se toho vejde. Na jeden zátah udělám 1,5 litru směsi. Tolik mám denně "odpadu"
Vladimír Jaroš.
akrobat
napsal(a):
Dejte takovou dávku krmení, jakou ptáci do dalšího krmení sežerou a nebudete potřebovat vaši kouzelnou bednu.
Souhlasím andulka sní 2/dc prosa deně v chovné sezoně 3/dc 1/ks + míchanice, lesknie, proso, oves nahý, ostropestřec, pampelišky, piškoty... Penant hrnek deně směsky pro střední ptáy, větší ptáci co jim neleze vyflákají ven na zem a co jim leze rozdrtí na prach atd.
pavel6
napsal(a):
Zbytky dávam slepicím a vrabcum a síkorkám do krmítka Jinak zajímavé naco ještě člověk nepříde super bedínka to je patent
cone
napsal(a):
Asi tak...p.Šiška...
chov-příroda
napsal(a):
Souhlasím andulka sní 2/dc prosa deně v chovné sezoně 3/dc 1/ks + míchanice, lesknie, proso, oves nahý, ostropestřec, pampelišky, piškoty... Penant hrnek deně směsky pro střední ptáy, větší ptáci co jim neleze vyflákají ven na zem a co jim leze rozdrtí na prach atd.
Aby tu Vaši informaci o spotřebě krmiva nevzal nějaký začátečník vážně, ale i kdyby, nic se nestane. Dovolím si připomenout, že deci je desetina, rozumí se litru. Andulka nespotřebuje denně 2 dc prosa. Představte si 2 deci vína a tenhle objem krmiva by měla spořádat 1 andulka? Penant hrnek. Co je to hrnek? Nemáte pravdu nebo krmíte ve voliéře myši. Penant 4 vrchovaté polévkové lžíce a to plýtvám plus ovoce.
Pro častý dotaz, zde dám foto násypky.Štěrbina je přizpůsobena na větší slunečnici, kukuřici.Původně byla násypka větší ale při čištění směsi pro velké papoušky docházelo k ucpávání první přepážky(čili paprička, ban, chypsy, sušený šípek), tak jsem to upravil.Holt větší kusy vyndám předem, než do dám do násypky.
Moudivláček
napsal(a):
Aby tu Vaši informaci o spotřebě krmiva nevzal nějaký začátečník vážně, ale i kdyby, nic se nestane. Dovolím si připomenout, že deci je desetina, rozumí se litru. Andulka nespotřebuje denně 2 dc prosa. Představte si 2 deci vína a tenhle objem krmiva by měla spořádat 1 andulka? Penant hrnek. Co je to hrnek? Nemáte pravdu nebo krmíte ve voliéře myši. Penant 4 vrchovaté polévkové lžíce a to plýtvám plus ovoce.
Všiml jsem si, že jsem napsal penant 4 lžíce, ale nenapsal, že pár. Ikdyž na tom, jestli dvě nebo čtyři tolik nezáleží.
Našel jsem další možný zdroj, komu se nechce točit klikou.Cena je tam ale někde jinde.
http://www.nako.cz/9727-bosch-bbq-fukar-pro-ixo-1600a001yc.html#!prettyPhoto.
Když jsem mel v bedně ventilátor tak se mi to oddělilo tak 60% dobrého a 40% špatného
bedna je moc velká na délku i šířku
tak jsem vyhodil ventilátor a napojil něco jiného a funguje to na 95%.
pavel6
napsal(a):
Pro slepice tam taky něco zbyde, nebojte neni to dokonalé.Rozměr je vxšxh-20x29x7cm.Takže opravdu malé a mobilní.Vše mně to přišlo na cca 100kč a asi 2 hodiny práce.Dejte email a já vám pošlu více foto.Nestojím zde o nějaké pranýřování co jsem to splodil za udělátko(jak to tu chodí).S každým slušným chovatelem se rád podělím.
Dobrý den jestli je možná rád bych věděl něco víc. davidhulak@seznam.cz děkuji. Chovu zdar Hulák.
shorty102
napsal(a):
Když jsem mel v bedně ventilátor tak se mi to oddělilo tak 60% dobrého a 40% špatného
bedna je moc velká na délku i šířku
tak jsem vyhodil ventilátor a napojil něco jiného a funguje to na 95%.
Jak píšete, mně to taky fakčí na těch 95%.Hodně záleží jak to rychle sypu do nádobky a točím klikou.
Skúste si pozrieť aj tento odkaz. Veľmi jednoduchá výroba a funguje bezvadne.
https://www.youtube.com/watch?v=XHx8VA2JBOo.
pavel6
napsal(a):
Do bry den nepřemyšlite že byjste nějake čističky vyrobil mel bych zajem děkuji Čížek mail ciza07@centrum.cz.
papousik
napsal(a):
Do bry den nepřemyšlite že byjste nějake čističky vyrobil mel bych zajem děkuji Čížek mail ciza07@centrum.cz.
Neuvažuji o výrobě.Je to opravdu jednoduché udělat pro trochu zručného kutila.Nehledejte v tom žádnou vědu.Podle poslaných fotek to dáte dohromady.Inspirací byla právě taková čistička co je v odkazu ale je to jen trochu pozměněno aby to vyhovovalo tomu zdroji co jsem tam dal.
pavel6
napsal(a):
Dobrý den mohl by jste my poslat také foto je moc dobrý napád a líbí se mi to
Dekuji.. Guloker@centrum.cz

Dobrý den,
mohu také poprosit o nějaká fota pro inspiraci mipeza@seznam.cz.
Plastová poháněno ventilátorem
po dohodě prodám vic inzerci pokud někdo chce
strávený čas 5 hodin plus koupeni ventilátoru
má to výška 35cm délka 35 cm a šířka 15cm.
martin.tlucna
napsal(a):
Mohu poprosit taky více info díky za ochotu. martin.tlucna@centrum.cz
Určitě, není problém:
https://www.youtube.com
Oslovte pána z Nového mesta nad Váhom a máte čističku ako lust za pár Eur. Je výborná a nemusíte vymýšlat už vymyslené . 0944371146
https://www.youtube.com/watch?v=kci_GjIprvc

Bylo by, prosím, možné dostat nějaký web nebo e-mail na toho pána Nového mesta nad Váhom? Děkuji.
Pavel12345
napsal(a):
Čistička od pána z Noveho mesta nad Váhom perfektná tento dnes som ju prvý krát použil a za tie peniaze to stojí som veľmi spokojný
Pane čitate diskusiu?
Stačí sa pozriet o pár riadkou vyššie a máte tam video a aj telefonický kontakt . Nevídím reálne dôvod kvoli domácej výrobe čističiek mat na to vlastný web . Stačí si pozriet to video a pánovi jednoducho zavolat!!!!

Děkuji pane, Vlado2. Diskusi čtu, videa sleduji a telefonní číslo je jasně patrné. Jen je mi poněkud žinantní někomu cizímu volat a rušit ho v práci, nebo doma. Zvláště když uvážím, že takových je více. Komunikace mailem mi prostě mezi lidmi, kteří se neznají připadá vhodnější. No jak je vidět názory jsou různé.... Tímto svůj příspěvek končím.
napsal(a):
Děkuji pane, Vlado2. Diskusi čtu, videa sleduji a telefonní číslo je jasně patrné. Jen je mi poněkud žinantní někomu cizímu volat a rušit ho v práci, nebo doma. Zvláště když uvážím, že takových je více. Komunikace mailem mi prostě mezi lidmi, kteří se neznají připadá vhodnější. No jak je vidět názory jsou různé.... Tímto svůj příspěvek končím.
Pane kludne pánovi Romanovi volajte . Ked som vám to odporučil tak asi viem pre čo . Pozrite si link , pán Roman výslovne preferuje TELEFONICKÝ kontakt !
https://zvierata.bazos.sk/inzerat/120042860/kanar-cisticka.php
napsal(a):
Pán si tým privyrába takže prirodzene ho nemôže žiadny telefonát ohladom predaja jeho produktu rušiť. Pekný deň .
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/3555237/cisticka-zrnin/

Děkuji. Čistička je už objednaná .
ander
napsal(a):
Skúste si pozrieť aj tento odkaz. Veľmi jednoduchá výroba a funguje bezvadne.
https://www.youtube.com/watch?v=XHx8VA2JBOo.
SE ZÁJMEM JSEM SI PROHLÉDL VŠECHNA UVEDENÁ VIDEA. Všechny čističky pracují na stelném principu.
Mě však zaujala čistička Limpiadora semillas. Někdo to video zde doporučil, tak mu děkuji.
Tato čistička je z plastových vodovodních trubek a k vyfukování slouží fén na vlasy tvaru revolveru. Mám doma jeden funkční z padesátých let. Zkusím uvedený model udělat. Několik trubek a kolínek a ten fén. Vypadá to jednoduché, ale bude záležet na vzdálanosti ústí trubice foukaného vzduchu proti padajícímu zrní. No uvidím.

Čistička zrní od pana Romana z Noveho mesta nad Váhom
(https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/3555237/cisticka-zrnin/)
mi přišla v pátek 22.1. a hned byla odzkoušena. Na první pohled mne překvapila její lehkost, skladnost a preciznost provední včetně "vychytávek" jako je průhledná přední stana šuplíků a závit na upevnění uříznuté PET láhve, do které se sype zrní na čištění, dále pak regulace proudu vzduchu. Chovám droboť a tedy zde byly obavy z čištění různých druhů prosa, lesknice. Příjemné překvapení bylo opravdu velké. Regulace proudu vzduchu zbaví plev úplně všechno. Ćistička pracuje tiše a toho, co se z ní dostane ven je opravdu minimum. Možno tedy používat i v místnosti. Doporučuji všem. Za cenu, která odpovídá ceně uvedené v inzerátu (včetně dopravy až do domu) se opravdu vyplatí.
napsal(a):
Čistička zrní od pana Romana z Noveho mesta nad Váhom
(https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/3555237/cisticka-zrnin/)
mi přišla v pátek 22.1. a hned byla odzkoušena. Na první pohled mne překvapila její lehkost, skladnost a preciznost provední včetně "vychytávek" jako je průhledná přední stana šuplíků a závit na upevnění uříznuté PET láhve, do které se sype zrní na čištění, dále pak regulace proudu vzduchu. Chovám droboť a tedy zde byly obavy z čištění různých druhů prosa, lesknice. Příjemné překvapení bylo opravdu velké. Regulace proudu vzduchu zbaví plev úplně všechno. Ćistička pracuje tiše a toho, co se z ní dostane ven je opravdu minimum. Možno tedy používat i v místnosti. Doporučuji všem. Za cenu, která odpovídá ceně uvedené v inzerátu (včetně dopravy až do domu) se opravdu vyplatí.
stancek
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=7VZc52li9KM.
Čistička zrní
Asi 12 roků se zde diskutuje na toto téma. Já jsem se v r. 2018 skepticky vyjádřil k jejímu využití z hlediska šetření krmivem a dopadem na zdraví ptáků. Byla na to určitá odezva.
Po 3 letech a prohlížení různých ukázek a videí čističek jsem se konečne dostal k tomu, že si něco vyrobím, protože mě to baví.
Zkusil jsem tu z vodovodních odpadních trubek a fénu na vlasy, ikdyž ta krabicová může být lepší.
Po vychytání drobných nedostatků - hlavně zamezení úniku prachu a slupek z násypky musím konstatovat, že mě výsledný efekt mile překvapil.a chci se podělit o svoji první zkušenost.
Slupky, zbytky trusu, jemný prach, vše pryč a čisté zrní. Mám nahý oves od kombajnu, kvalitní. Před krmením jsem na síti proti mouchám přeházel, nedalo se to dělat v budově. Nyní je po problému. Vyfukování slupek, třeba i fénem z mísy je nepořádek kolem. Vysypat na dvorek holubům a slepicím je ideální, ale cpát holuby prosem, že si pak ani pšenice navšimnou je plýtvání. A v tom kbelíku zbytků jsem nepoznal, co vlastně v krmítkách zbývá, Nyní jasně vidím, čeho v krmivu ubrat, aby neubývalo jen oblíbené.
Samozřejmě hovořím o přečištění suchého, ne klíčených zbytků, nebo směsi s ovocem a zeleninou, které se podávají zvlášť.
Můj opravený dřívější názor:
Kolem voliér není nepořádek ze slupek.
Nefoukám do misek jak před čtyřiceti lety, nedýchám prach.
V kbelíku zůstalo opravdu čisté zrní.
V odpadu jen slupky, prach, zaschlý drobný trus a nepatrné zlomky.
Nejdůležitější je vychytat plynulost sypáná zrní a intenzitu foukaného vzduchu a utěsnění systému násypky.
Dobrý večer,
já zase vyzkoušel tuhle, je úplně zadarmo a výroba trvá 3 minuty. A funguje.
https://www.youtube.com/watch?v=4mVW5XFBEY8
HHH
napsal(a):
Dobrý večer,
já zase vyzkoušel tuhle, je úplně zadarmo a výroba trvá 3 minuty. A funguje.
https://www.youtube.com/watch?v=4mVW5XFBEY8
To video znám, tehdy jsem to hned zkusil. Máte pravdu, kdo má několik klecí je to to nejlepší. Pokud má silný profi vysavač, pročistí i dva kbelíky zbytků.
Ten nápad by zasloužil "nobelovku."
a máme tady ještě jednu variaci na dané téma... :-))
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Ci0VLxsDdT8&fbclid=IwAR3kaMP35Jdw6dDEzwBwWtXI6JlVaMpD2vR5Z2qusvn6rB3LfIxfOujSxGk
do tohoto půjdu...