Dobrý den,
máme doma asi dva měsíce andulku. Bohužel já často doma nebývám, takže je spíš s ostatními členy rodiny, ale když jsem minulý pátek po týdnu přijela domů, všimla jsem si, že andulka z ničeho nic začala mávat křídly a zdálo se, že to není úplně úmyslné. Jakoby měla nějaký záchvat. Trvalo to pár vteřin, nespadla z bidýlka, ale chvíli to vypadalo, že spadne. Každopádně si jí podařilo skočit na jinou větvičku. Nakonci jí ještě křidýlka jakoby vibrovala.
Nejdřív jsem myslela, že jí třeba uhodila hračka a tak se polekala, po zbytek dnes jsem totiž tohle chování nepozorovala. Stejná věc se ale stala dvakrát v sobotu a pak asi před deseti minutami. Snažila jsem se to natočit, což se mi úplně nepodařilo, zachytila jsem jen konec "záchvatu", který už nevypadá tak divně. I tak ho přikládám ke stažení zde: http://uloz.to/xCXmxmug/20150330-080918416-ios-mov
O co by se mohlo jednat? Mám o andulku strach, ale nechci ji stresovat veterinářem, pokud to nebude nutné, pořád ještě není moc ochočená, z ruky zobe a někdy vyskočí i na prst, ale pořád dává přednost bezpečí klece a hračkám. Navíc nevím, jak veterináři tohle chování ukázat, protože naštěstí není nijak pravidelné.
Andulka jinak žádné divné příznaky nevykazuje, v sobotu sice měla trochu průjem a jedla asi trochu méně než obvykle, ale to už je zase úplně v pořádku. Hraje si, namlouvá si zvonečky, baští i ozobává sépiovou kost.
Vaše andulka má spousty energie a malou klec. Nemá se jak prolétnout, tak aspoň třepe křídly. Andulka je na rozdíl od větších papoušků obratný a vytrvalý letec, asi jako vlaštovka. Vy máte uprostřed jedno bidélko - ani trošku se nemůže proletět. Je to smutný život. Hejnový ptáček je sám a ještě tak krutě omezen. Andulky mají být spolu nejmíň dvě a klec aspoň 80cm na délku a 40 na šířku, bidélka proti sobě co nejdál. Nejlepší samozřejmě je, když se mohou volně prolétnout po bytě.
Dobrý den, děkuji za odpověď. Nevím jak klec, ale v potřebách pro andulky se dokonce divili, že v takové kleci budu mít jen jednu andulku. Ptáčka ven pouštím, ale většinou se mu ani nechce létat, vyleze ven, doletí na bidélko a tam spokojeně švitoří třeba dvě hodiny a pak se vrátí zase do klece. Když jsem doma, tak mu často nechávám otevřená dvířka a ani se proletět nejde, v kleci nijak smutně nevypadá, hraje si s hračkami, čistí se, občas poskakuje. Nevykazuje žádné známky smutku nebo strádání. To mávání křídly se ani neopakuje několikrát denně, je to třeba jednou za va dny a opravdu v řádech 10-15 vteřin, tak nevím.
Andulka dle videa je zdrava, jen tak blbne, i když chovam ruzne druhy na zahrade ve voliérách mame tez jednu ochocenou doma.Klec ma podobnou, klec pro jednu staci když je denne poustena, u nas je porad někdo doma a tak ma společnost a volnejsi pobyt.Jinak klec vetsi nekupujte ve zverimexu, lepe je najit si zde v inzerci, nekteri delaji i na zakazku.
Pokud ji pouštíte, tak klec stačí. Zřejmě se nevydovádí mimo klec, tak se pak třepetá na místě. Pokud můžete, přidejte kamaráda, uvidíte, že spolu budou létat a hrát si, budete z toho mít větší radost a andulka také. Samotu snášejí, pokud je s nimi někdo téměř stále doma. Ale i tak je větší legrace s dvěma. Pokud bývá často zavřená celé dny, tak poměrně pěkná prostorná klec je třeba tahle
http://www.zoohit.cz/esearch.htm#q=piano
Samozřejmě raději s přírodními bidélky.
Máme dvě mladé andulky.A i když létají volně po místnosti, tak po ránu než je pouštím, dělají "vrtulníky".Létají téměř celý den.Jsou ochočené.Na noc jdou do klece.A ráno ramplujou s dvířky a mlátí křidélkama, že by to vzbudilo i mrtvého.Tak vstanu, pozdravím se s nima a už letěji na průzkum.Pak se zklidněji a jsou přítulné...