Dobrý den,
mám samici žaka, stáří 15 let, odchyt a dovoz z Afriky, u mne je posledních 5 let, předchozí majitel přestal mít čas, začala se škubat, což přetrvává do dneška, jen už je to spíš otázka zlozvyku. Dnes v dobré kondici, zdravá(až na to oškubané bříško), občas začne stavět hnízdo a snáší vajíčka, nedávno narozená štěňata adoptovala natolik, že se snažila dokrmovat. Také se mi před několika měsíci narodil syn a jedno s druhým vedlo k tomu, že papoušek vnímá, že mu ta pozornost není věnována tolik jako dřív. Ať se teď ale snažím jak chci, samička nám vřeští bezdůvodně i celý den-je pomazlená, nakrmená, mluvím na ní, všímám si jí, pískáme na sebe její oblíbené melodie a do toho najednou začne bezdůvodně vřeštět až mne píchne v ochu. Znepříjemňuje to život celé rodině. Této samičky jsem se ujala po tom, co jsem přišla o 1.žaka, kterého jsem milovala. Přesto, že k ní nemám tak blízký vztah, mám ji ráda a nechci problém řešit jejím prodejem. Zanedbání 1.majitele se na ní podepsalo už dostatečně, většina známých se divila, že to vůbec přežila. Nechci jí to udělat, že by přišla znovu o svou rodinu, přeci jen jsme si na sebe všichni zvykli a i partner přiznal, že už by se mu asi po ní stýskalo, ikdyž je to "slepice". Řešíme tedy, jaké jsou možnosti:
1) Pokusit se spárovat? - vím co to obnáší a že se to nemusí podařit, nejvíc se asi ale bojím případného zanesení nějakého viru, parazitů apod.
2)existují prý tabletky, které by jí srovnaly hladinu hormonů a měla by se zklidnit - neznám nikoho, kdo by s tím měl zkušenosti, je to 100%?, užívání už je na vždy?, nezkrátí takový doping papouškovi život?
3)variantu pořídit jiného papouška obdobné velikosti jsme zavrhli-to se radši pokusíme pomoci nějakému s hendikepem a potom spárovat
4) nějaká jiná možnost?
Nejsem žádný profi chovatel, tak snad vám odborníkům bude můj problém připadat banální, ale proto se chci poradit s více lidmi, kteří snad mají už zkušenosti s něčím podobným. Víc hlav víc ví
Děkuji za rady, nápady a inspiraci.