Dobrý den, rád sleduji diskuze, kde se chovatelé chlubí krásnými a zajímavými barevnými mutacemi odchovů, ale zároveň mě vždy zamrzí, že málokdy přesněji napíší, jaká je to vlastně mutace. Ne každý je totiž znalý standardů toho daného druhu. V poslední době mě například zaujala diskuze k zebřičkám a křížení barev, proto přidám do diskuze pár fotek loňských odchovů zebřiček z naší voliérky, u kterých si nejsem přesně jistý mutací, tak prosím o pomoc. Předem děkuji.
Zdravím Vás,
předpokládám, že chováte zebřičky ve skupině složené z jedinců různých mutací!? Nepochybně máte v hejnku i jedince bělobřiché - tzv. pinguin a černolící včetně jedinců vzájemně štěpících? Jedinec z Vaší fotky je kombinací těchto dvou a zřejmě navíc černoprsý... Podstatné jsou však ty dva zmíněné. Kombinace černolícího a bělobřichého faktoru není vůbec šťastná, neboť jejich interakce je v jistém ohledu protichůdná a výsledek je pak takový jaký je..."ani ryba..ani..
Moc Vám děkuji, ano v hejnu máme několik mutací, prakticky žádné dvě zebřičky nejsou stejné. Na oko je to hezké, ale potom tam máme různé kombinace mutací. Máte-li chuť, uvádím další zebřičku.
Zdravím Vás,
obě fotky zádové partie nejsou příliš kvalitní, nicméně dle fotky zepředu je zřejmé, že jde o skořicového samečka, pravděpodobně strakátého (dle kresby na křídlech).
Každopádně chováte-li zebřičky pouze pro potěchu, stylem "neorganizovaného skupinového všemixu" tak bych snad ani neřešil nutkání určování mutací, neb časem Vám tam budou stejně převažovat nestandardní ptáci...není-li tomu tak již nyní!?
wib
napsal(a):
Dobrý večer, děkuji moc, jste laskavý, právě to mě zajímá, zda existuje nějaký přehledný obrázkový katalog standardů, tedy vytřídění těch nestandardů U toho posledního samečka bych si na strakatost netipnul, spíše je tam vkřížena izabela nebo šedolící.
Zdravím,
byť ta fotka není kvalitní, trochu působí dojmem, že jde o izabelové zbarvení, ale to vyvrací foto předních partií. Isabela (po staru světleprsá, či běloprsá) nemůže mít tak výraznou kresbu na prsou. Šedolící (ve skořicové řadě hnědolící) má mnohem tmavší břicho než záda a křídla, která jsou u hnědolících téměř bílá.
Ono to ve Všem případě asi opravdu moc nepůjde udržet mutační typologii.