Bolo by vhodne napísať o akých papagájov sa jedná, je to zaručeny pár, ako dlho sú spolu, vek papuchov? Ak budu od dvoch rôznych chovateľov, nemusia sa hneď znášať a to znamená že si budu musieť na seba zvyknúť, najlepšie každý vo svojej klietke.Je rozdiel doniesť si domov párik mladých anduliek, alebo starší pár amazoňanov a ešte k tomu z voliery. Nikto Vám na takto položenú otázku zodpovedne nedá odpoveď. Pred príchodom papuchov domov si treba aj niečo o tom ktorom druhu a jeho chove v zajatí naštudovať, na internete je toho hafo a až potom sa pýtať na konkrétne veci v ktorých nemám jasno, prípadne im nerozumiem.
Aymarky jsou v pohodě, ty Vám i samy ukážou kdy fajn je začít ochočovat. Den, dva jim dejte úplny klid, jen měňte jídlo a vodu a při tom na ně hodně mluvte. Až budou v klidu, když jim tam dáte ruku, tak můžete začít s lákáním třeba na namočený piškot. Já to dělám tak, že jim ho nejdříve dám do misky nebo někam, kam vidí, když jim zachutná tak si ho postupně vezmou i z ruky... Není to složité a nahrává Vám to, že aymarky jsou hrozně zvědavé Mám nově v chovu dvě mladé samičky a nemít je na chov, tak jedna už je 100% ochočená. Druhá je rezervovanější, ale piškotu taky neodolá Tak ať se daří
Mám jen jednu, pořizovala jsem si jí už pár měsíců po odstavení od rodičů a přesto si hned první den vzala přes mříže kousek jablka (piškot mi nežere), za týden si v kleci vylezla na hřbet ruky se zrním. Pokud zvědavě koukají na dění v místnosti nalepené na mříže, je ta správná chvíle. Uvidíte, že se brzy osmělí. Můj dojem je, že je to s nimi mnohem jednodušší než s andulkami, ty jsou plašandy a na začátku se při každém vyrušení vyděšeně plácají v rohu klece. Aymara se plácat nebude, maximálně popojde o kousek dál. :)
Ze začátku jsem jí četla knížky a zpívala, šlo to samo.