Dobrý den. Nějaký čas zpět jsem četl článek o ohrožení latama vlaštovčího ve volné přírodě. Uvažuje se a apeluje na to, aby byl přeřazen ze seznamu ohrožených druhů do seznamu kriticky ohrožených druhů. Chtěl bych se zeptat, zda by to automaticky znamenalo i přeřazení v cites, a zda by se musel automaticky registrovat jako dříve? Na jakém základě se vlastě ptáci zařazují do skupin v cites? Prozatím jsem nenašel nějaký logický systém a z čisté zvědavosti by mě to zajímalo. Například pyrura šedoprsý je kriticky ohrožený, ale registrovat se nemusí.
Další otázkou do diskuze je, zda by případné obnovení přihlašování latamů nevedlo k jeho úbytku i v zajetí. Mám totiž dojem, že se například u nás více rozšiřil, až po vyjmutí z povinnosti přihlašování, kdy začal být pro chovatele více zajímavý.
Díky za názor.
M. Štěpán.
Už jsme na toto téma s přáteli několikrát diskutovali a většinou jsme se shodli, že například u latamů se Cites a tím jejich "ochrana" minula naprosto účinkem a naopak jeho zrušení přineslo rozšíření a tím množství chovaných jedinců v lidské péči. Někdo může říci, že tím právě byl tento papoušek ohrožen. Opak je pravdou. V Austrálii je hlavní příčinou úbytku tohoto druhu ničení jeho biotopu a prý i přemnožení vakoveverek které ničí jeho hnízda. Přísné předpisy o jeho chovu a držení ve voliérách v jeho domovině jsou také jednou z překážek jeho většího rozšíření. Paradoxem je, že v zajetí neboli v lidské péči není jeho chov žádný problém a tak v té lidské péči se mu daří mnohem lépe než v jeho domovině. Tím je také zajištěna jeho existence do dalších let, což se nedá říci o jiných stejně ohrožených druzích. Jeho chov také doporučuji a mám ve voliérách několik krásných párů.
Ahoj Mirku,
australsti ochranari apeluji na prerazeni latama v ramci klasifikace IUCN, nikoliv CITES. Latamove navic nejsou nelegalnim obchodem prakticky vubec ohrozeni, a proto zde neni ani duvod. Jinak co se tyce zarazovani novych druhu do prvni prilohy CITES a naopak, tak je to silene zdlouhave a deje se tak zridka. Z teto umluvy se stal byrokraticky kolos, ktery urcite obchod reguluje, ale ta druhova klasifikace neni zdaleka idealni. Spousta druhu tam chybi a nektere zase prebyvaji.
Mej se, Lubos.