Zebřička pestrá-poradte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.5.2015 19:20
keliška

XXX.XXX.95.174

Dobrý den, potřebovala bych poradit co to má samec zebřičky na noze vypadá to jako takový výrůstek nebo puchýřek(snad se mi foto podaří nahrát...).

26.5.2015 21:17
lupus4

XXX.XXX.72.253

Koukám, že se nikdo nemá k odpovědi - nepíšete zda je to měkké(jako puchýř) či tvrdé - tož jak bych postupoval já :
rozřízl bych to skalpelem, ( nemáte-li opalte obyč. žiletku ) vymáčkl vše uvnitř, vydenzifikoval
ptáčka bych dal na 1 - 2 dny (dle hojení) na sterilní ubrousky - třeba do přepravky (bez bidel)
s vodou a krmením

27.5.2015 12:36
sportak111

XXX.XXX.4.166

Vypadá to hodně divně. Je to těžké a diskutabilní téma. Cena zebřičky je taková, jaká je. A jít s tím k veterináři, to záleží jen na Vás. Ale teda veterináři, co jsou např. v mém okolí nepoznají ani korelu od zpěváka. Tedy domácí léčba, může být někdy lepší. Ale řezat do toho, no nevím, nevím. Záleží tedy jak zmínil kolega výše, zda je to měkké, či tvrdé. Může to být něco zahnisaného, i když na to mi to přijde moc nafouklé. Nebo to může být nějaký ty nádoru. A do toho pokud říznete, tak je to jasné. Zkoušel bych mu to mazat nějakou protizánětlivou mastí (např. ušní mast, framykoin). Rozhodně bych ho dal bokem, ať má klid, a někde, kde bude mít čisto, nevětrno a teplo.

27.5.2015 13:29
Moudivláček

XXX.XXX.60.29

sportak111 napsal(a):
Vypadá to hodně divně. Je to těžké a diskutabilní téma. Cena zebřičky je taková, jaká je. A jít s tím k veterináři, to záleží jen na Vás. Ale teda veterináři, co jsou např. v mém okolí nepoznají ani korelu od zpěváka. Tedy domácí léčba, může být někdy lepší. Ale řezat do toho, no nevím, nevím. Záleží tedy jak zmínil kolega výše, zda je to měkké, či tvrdé. Může to být něco zahnisaného, i když na to mi to přijde moc nafouklé. Nebo to může být nějaký ty nádoru. A do toho pokud říznete, tak je to jasné. Zkoušel bych mu to mazat nějakou protizánětlivou mastí (např. ušní mast, framykoin). Rozhodně bych ho dal bokem, ať má klid, a někde, kde bude mít čisto, nevětrno a teplo.

Jako laik, i když desítky let praktik chovatel, bych se neměl připojovat k dalším rádcům laikům v otázce, která náleží veterináři. Přesto vyjádřím svůj názor.
Jak Vám napsali, když do toho říznete a bude-li to krevnatý nádor, vykrvácí, když něco jiného, vydrží. Nezlobte se, ale vzhledem k ceně zebřičky jedince vyřaďte z chovu. Nakonec v přírodě to tak funguje a zbylá populace je zdravá a životaschopná. Zachraňováním různých jedinců ze soucitu, aniž víme jaká je dědičnost těchto anomálií, vytváříme populaci dále se množících vadných jedinců. Něco jiného je zachránit na dožití jedince po úrazu nebo jedince za desetitisícetisíce nebo mazlíčka, který není použit do chovu.
Váš dotaz než na léčení směřoval spíš k získání zkušeností ostatních, s čímž lze jen souhlasit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík