Zdravim, vsiml jsem si, ze jeden andulak z nove slozeneho paru jakoby mlaska. Nonstop, zobak vubec nenecha v klidu. Jedna se o zacerveni dychacich cest? Pokud ano, tak se chci zeptat, jestli mam preventivne prelecit i samicku, ktera je s nim v bednovce (4 dny)? Popr. jestli muzu preventivne podat lecivo (ivomec) i ostatnim andulkam v okolnich bednovkach, nebo je riziko prenosu pouze na tu jeho samicku? Dekuji.
Podobá se to "mlaskání" spíše záchvatům prskání (kýchání)? Jestli ano, jde o roztoče v dýchacích cestách, Ivomec zabere, ale musí se jeho podávání po cca 8-9 dnech zopakovat kvůli nové generaci parazitů vylíhlé z nakladených vajíček. Já prskavku u anduláka léčila poměrně zdlouhavě. Preventivně přelečte i andulky s nimiž je v přímém kontaktu a minimálně 2 krát (nyní a za týden-dva) vyčistěte, umyjte horkou vodou a případně vydesinfikujte vše, co se v kleci i okolí dá. I tak se nemusí odhalit zdroj nákazy a vše se může opakovat (anduláka máte již déle, nebo je novým přírůstkem?)
Z osobní zkušenosti: Abych Ivomec nepodávala tak často přes krev (kapáním na žilku pod křídlo nebo na kůži za hlavičkou), zjistila jsem, že celkem dobře zabírá i potírání ozobí olejem s kapkou Ivomecu - což lze bez jakýchkoli následků aplikovat po dobu 2-3 týdnů třeba každý 3. den (na polévkovou lžíci oleje 1 kapka Ivomecu do malé čisté uzavíratelné nádoby, uchovávat ve tmě, třeba i v chladničce a potírat ozobí vatovou tyčinkou. V případě mé andulky zlepšení nastalo téměř okamžitě, jen docházelo po několika dnech k recidivám).
Jen opakuji, že prskavka se projevuje záchvatem prskání (podobné kýchání), jestli andulák jen pořád vrže zobákem, pak to není tato diagnoza.