Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je vůbec možné přesunout papouška Žako, kterého jsem doteď měla jen doma v kleci a občas na balkóně, když bylo super počasí, ven do venkovní voliéry na většinu roku?
Přestěhovala jsem se z bytu do rodinného domku a moc ráda bych svému papouškovi dovolila se proletět, v bytě jsem to řešila vypuštěním z klece, lítal si po bytě, jak se mu chtělo, ale to tady v domě nemůžu, tudíž bych ráda papouškovi pořídila velkou venkovní voliéru, kde by se mohl dosytosti vyřádit. Jen se obávám toho, že byl dosud zvyklý na teploty bytové a nerada bych ho každý večer odchytávala a nosila v přepravní kleci dovnitř do jeho klece z té voliéry. Snese Žako změnu těchto teplot? Občas venku klesá teplota přes rok i k deseti stupňům, i když je přes den třicet, a tak bych nerada, aby z toho měl teplotní šok.
Moc předem děkuji za reakce.
Pepina2345
napsal(a):
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je vůbec možné přesunout papouška Žako, kterého jsem doteď měla jen doma v kleci a občas na balkóně, když bylo super počasí, ven do venkovní voliéry na většinu roku?
Přestěhovala jsem se z bytu do rodinného domku a moc ráda bych svému papouškovi dovolila se proletět, v bytě jsem to řešila vypuštěním z klece, lítal si po bytě, jak se mu chtělo, ale to tady v domě nemůžu, tudíž bych ráda papouškovi pořídila velkou venkovní voliéru, kde by se mohl dosytosti vyřádit. Jen se obávám toho, že byl dosud zvyklý na teploty bytové a nerada bych ho každý večer odchytávala a nosila v přepravní kleci dovnitř do jeho klece z té voliéry. Snese Žako změnu těchto teplot? Občas venku klesá teplota přes rok i k deseti stupňům, i když je přes den třicet, a tak bych nerada, aby z toho měl teplotní šok.
Moc předem děkuji za reakce.
Dělám to jako pavel6. Nesmí být průvan, žako by měl sedět pod střechou, kdyby celou noc pršelo.
4 - 5 měsíců venku na slunci mu velice prospěje. Na stěhování si zvykne. Moji žakové 1,1 pětiletí zatím nehnízdili, při pobytu ve venkovní voliéře vůbec nevyužívají polovinu voliéry ve stinné části, kde mají budku, jsou stále v přední polovině. Do bytu je stěhuji, když v noci teplota klesne k nule, což je u nás koncem října až v půli listopadu. Ve dne 10 stupňů. Při trvalejším poklesu pod 10 stupňů ve dne jdou na rozdíl od mmnohých chovatelů domů.
Moudivláček napsal: "Při trvalejším poklesu pod 10 stupňů ve dne jdou na rozdíl od mnohých chovatelů domů."
Kolik stupňů je v noci, když je přes den 10?
Asi není zde potřebné psát, že domovem žaků je rovníková Afrika. Osobně bych při 10 °C v noci (!) byla již trochu nervózní a při 5 °C bych žaka bezpodmínečně brala domů. Píši o nočních teplotách, protože majitelka žaka předpokládá trvalý pobyt ve venkovní voliéře po většinu roku. V květnu noční teploty ještě klesají pod 5 °C a v říjnu již opět. To je 8 měsíců chladných nebo mrazivých nocí. A v zimě co, když žako v domě nemůže z klece ven?
Ale to je jen jeden aspekt. Další je jeho sociální prostředí. Pravděpodobně (vyplývá z textu) byl kupován jako domácí "mazlík", tedy dokrmované krotké mládě. Nevím, jestli samota ve venkovní voliéře je to pravé ořechové. Tož krotký žako je veliký závazek.
A jak veliká by měla být voliéra, v níž se žako může "dosytosti vyřádit"?
Když se kouknete na zahraniční stránky, všude doporučují pro žaky teploty v rozmezí min.40, ale mnohé zdroje až 60 po 80 °F, což je od 5 (nebo 15) po 27 °C. V létě je nevyhnutné dobré stínění, představa, že žakové si libují na přímém prudkém slunci, je mylná.
geldek
napsal(a):
Moudivláček napsal: "Při trvalejším poklesu pod 10 stupňů ve dne jdou na rozdíl od mnohých chovatelů domů."
Kolik stupňů je v noci, když je přes den 10?
Asi není zde potřebné psát, že domovem žaků je rovníková Afrika. Osobně bych při 10 °C v noci (!) byla již trochu nervózní a při 5 °C bych žaka bezpodmínečně brala domů. Píši o nočních teplotách, protože majitelka žaka předpokládá trvalý pobyt ve venkovní voliéře po většinu roku. V květnu noční teploty ještě klesají pod 5 °C a v říjnu již opět. To je 8 měsíců chladných nebo mrazivých nocí. A v zimě co, když žako v domě nemůže z klece ven?
Ale to je jen jeden aspekt. Další je jeho sociální prostředí. Pravděpodobně (vyplývá z textu) byl kupován jako domácí "mazlík", tedy dokrmované krotké mládě. Nevím, jestli samota ve venkovní voliéře je to pravé ořechové. Tož krotký žako je veliký závazek.
A jak veliká by měla být voliéra, v níž se žako může "dosytosti vyřádit"?
Když se kouknete na zahraniční stránky, všude doporučují pro žaky teploty v rozmezí min.40, ale mnohé zdroje až 60 po 80 °F, což je od 5 (nebo 15) po 27 °C. V létě je nevyhnutné dobré stínění, představa, že žakové si libují na přímém prudkém slunci, je mylná.
Vážená, reagovala jste na moji "radu" ohledně venkovní teploty. Kolik stupňů je v noci, když ve dne je 10 se nedá v těchto akademických diskuzích odpovědět. Je-li zataženo, může být v noci 7 - 8 stupňů, což je dost. V případě jasné oblohy může být rozdíl denní a noční teploty i 17 stupňů a to nehovořím o orientaci voliéry ke světovým stranám a závětří. Z 20 stupňů jsem ven stěhoval žaky po 1. červnu. Hlavně vystihnout období s dobrou teplotou aspoň 5 dní po přesunu.10. stupňů trvale se není třeba bát. Mám na mysli teplotu po letním pobytu venku. V 10 - 15 je přezimuji. Ano, tropičtí papoušci by neměli být vystavováni dlouhodobě teplotám pod 5 stupňů. Bohužel hodně nezkušených chovatelů to dělá. Až jim takové páry budou 10 let odchovávat, dám jim za pravdu.
Vlastní zkušenost. Koupil jsem čtyřletou samici žaka. Byla v celoroční voliéře s krytým záletem, kde podle toho, co jsem viděl muselo mrznout. Chyběly 3 drápky, prý to udělal samec. Do půl roku si ukousala další dva články prstů a z těch bez drápků i celý prst. Příčina jasná. Svědící omrzliny.
dnes je v pohodě, prstů, které si neustále oždibovala si ani nevšimne.
Zdůrazňuji, že na tomto fóru se nedá najít jasná fundovaná odpověď na stručnou otázku. Vše záleží na konkrétním prostředí a chovaných jedincích. Jsem přesvědčen, ži ti co o chovu něco ví, se mnou budou souhlasit.
Vážený, nechápu nabroušenému tónu Vaší reakce. Nyní je standardní červnové počasí a noci nejsou právě jasné, rozdíl denních a nočních teplot je cca 10 stupňů. Zadavatelka má žaka, který byl dosud v domácích podmínkách, venkovní voliéra zatím nestojí a zdá se, že jde o nouzové řešení kvůli omezení volného proletu v domě. Zde nejde o chov žaků... ale o welfare konkrétního, zdá se, že krotkého jedince. Výjimečně může být v noci i tepleji než přes den, ale to není odpověď na řešený problém.