Má někdo z Vás zkušenost se škubáním mladých ptáků mezi sebou? Mám odstavená mláďata ze dvou hnízd v jedné kleci - proletovačce. Ptáci jsou až na týden zhruba stejně staří, nejdříve se mi zdálo, že jedno z mladých se hůř dopeřuje, te´d jsem si všimla, že už jsou celkem 3, co mají místa bez peří a to věšinou nahoře mezi křídly (jedno tam mělo i kapku krve) a za ocasem, mám takový pocit, že jim to dělá některé starší mládě, protože ty jsou naprosto v pořádku. Uvažuju o jejich rozdělení, odchovámám mladé již nějaký čas, ale s tím jsem se ještě nesetkala. Vůbec netuším, čím to může být.
Taky máme zkušenost - až na krev a s doživotním poškozením letky. Normálně se rvou, prostě si nesedli a ti nebo ten silnější terorizují slabší. Roli možná hraje i určený prostor a počet jedniců v něm. Taky zařízení odchovny při přidávání nových jedinců se nám osvědčilo přeházet jinak, a klidně zahltit větvema na okus - mají co dělat a než se prokoušou je to v pohodě, že je jich tam o pár mladších víc a souběžně jsou nuceni všichni si obsadit nová teritoria. Pokud je možnost mít voliéru tak i do ní dávat mladé až jsou odrostlejší ne těsně po odstavu od rodičů a preventivně též včetně přerovnání zařízení a řádného balíku větví na okus.
To že jsou dospělí, hlavně spárování ptáci, na sebe protivní, vím už z doby, kdy mi dva mé páry lítaly po obýváku. Jak dokážou být ale aymary na sebe ve skutečnosti protivní jsem zjistila až, když jsem dala 3 páry do voliery 4x3x2 m, ač velký prostor, dostatek větví na okus, změna prostředí, stejně párkrát lítalo i peří a byly obité hlavy. Chvíli jsem dokonce uvažovala, že je vrátím zpátky do bednovek. No po pár dnech už je to celkem OK. Mám vysledované, že nejhorší je to navečer, kdy se chystají nocovat, to je občas pěkný kravál, když samci brání své bidlo. Pokud se vyskytne agrese přes den má v tom křídla většinou některá samice, které jsou na sebe poměrně dost žárlivé. Mě akorát překvapilo, že již tak mladí už bojují..., asi jim tam mrsknu větvě, sice jsem chtěla, aby se rozlítali, ale příští týden jde několik ptáků pryč, tak ať je odchytem neustále nestresuju
Plně s Vámi souhlasím, Chtěl jsem mít 2 páry Aymar ve volieře vel.1x1,5x2m výška, ale samci se rvali, hlavně jek píšete večer, každý pár byl přes den na jedné straně voliery. Tak jsem voliéru rozdělil napolovic, přesto si nadávají občas přes pletivo a samci hlídají jeden druhého.Příští rok jim chci dát budky, tak asi budu muset dát na pletivo nějakou folii nebo rákos aby na sebe neviděli a nerušili se při hnízdění.Přes zimu jsou doma každý pár ve své kleci.
oldpavel
napsal(a):
Plně s Vámi souhlasím, Chtěl jsem mít 2 páry Aymar ve volieře vel.1x1,5x2m výška, ale samci se rvali, hlavně jek píšete večer, každý pár byl přes den na jedné straně voliery. Tak jsem voliéru rozdělil napolovic, přesto si nadávají občas přes pletivo a samci hlídají jeden druhého.Příští rok jim chci dát budky, tak asi budu muset dát na pletivo nějakou folii nebo rákos aby na sebe neviděli a nerušili se při hnízdění.Přes zimu jsou doma každý pár ve své kleci.
Říká se, že mají být minimálně po 3 párech, že ta agrese se rozptýlí, ale i tak je to docela drsné, přes den jsou jako vycpaní a navečer to začne (jako teď)... Uvažovala jsem příští rok i o jiném druhu (líbí se mi citronci), ale normálně nemám odvahu ani na letnění k nim něco dát, že by to bylo ještě horší, a to mám volieru 4x3x2m. Hromadné hnízdění si nedovedu představit. Já je nechávám hnízdit každý pár zvlášť v bednovce a volieru budou mít jenom na léto na rozlítání a zesílení. Docela by mě zajímalo, jak vznikají ty fotky, kdy sedí více aymarek pohromadě vedle sebe, tohle já prakticky neznám (snad jen u sourozenců), ve volieře jsou po párech. Blíže jdou k sobě jen za úplatek, ale i tak si udržují o sebe odstup.
No to máte krásnou voliéru, to my máme jen takovou minibytovou hlavně pro mladé, a ti se nějak extra neprali. Včil je využitá pro páry které jsou v odpočinku a protože máme samce postiženého tak jsme jim udělali na spaní spací police a pro velký úspěch jsme po čase přidali i denní boxy (lepší fotku zatím nemám). Máme vypozorováno, že se perou hlavně o to, který z nich urve místo u stěny, tak jsme jim to patřičně vypříčkovali. A musím zaklepat, fakt se neperou.
tocidlak
napsal(a):
No to máte krásnou voliéru, to my máme jen takovou minibytovou hlavně pro mladé, a ti se nějak extra neprali. Včil je využitá pro páry které jsou v odpočinku a protože máme samce postiženého tak jsme jim udělali na spaní spací police a pro velký úspěch jsme po čase přidali i denní boxy (lepší fotku zatím nemám). Máme vypozorováno, že se perou hlavně o to, který z nich urve místo u stěny, tak jsme jim to patřičně vypříčkovali. A musím zaklepat, fakt se neperou.
Je fakt, že u mě se taky perou hlavně o to kdo bude u zdi, je tam zasazený přísavník, do kterého se můžou schovat. Taky jsem jim tam dala více větví, jenže část listů rostliny očesali a tudíž zakrytých míst je mnohem méně a o ty se rvou. Uvažovala jsem o polobudkách bez dna, byli na ně zvyklí z dřívější klece a docela se jim to líbilo, jenže mám strach, že se více párům zalíbí jedna a zase bude zle... A třeba hromadné nocování v jedné větší asi s jejich povahou nehrozí
tocidlak
napsal(a):
Tak dejte ty polobudky, na tři páry jich instalujte o jednu víc (klidně o dvě) a myslím, že budou daleko víc v klidu. U nás tedy i v té voliérce se páry drží stále spolu jak na spaní tak i většinu dne. Pokusím se to nafotit v lepším úhlu.
No mám už tři hotové, ještě jednu nebo dvě a snad už bude klid. O vikendu bych jim je mohla dodělat a pak snad už skončí ten chaos, co ve volieře vládne :).
tocidlak
napsal(a):
Jen se zeptám, zda se to polobudkama zlepšilo - doufám že jo :).
Je to o 100% lepší a vyřešilo to i trochu problém s počasím, co zrovna začalo. Drží se sice pořád po párech, ale jsou celkově klidnější, i když sem tam ještě do sebe rýpnou, ale už je to jen občas.. Celou dobu jsem měla strach jim ty polobudky dát, že se budou rvát a nakonec to bylo to nejlepší řešení a využila jsem i staré budky k hnízdění, po vypálení a oddělaní dna ještě poslouží