Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.7.2015 12:38
Hošo

XXX.XXX.249.251

Andulka má 3 prstíky dopředu a jeden dozadu
je to dědičná vada?

16.7.2015 13:48
geldek

XXX.XXX.237.194

Určitě ne, myslím, že je to špatně srostlá zlomenina (nebo nereparované vykloubení).

16.7.2015 14:59
Hošo

XXX.XXX.249.251

Aha, já jsem si ji přinesla z chovu někoho jiného, má to na obou nožkách. ten prstík, co má dopředu (třetí), je takový krátký, spíš pahýlek...
moje andulky mají větší-delší prstíky.

16.7.2015 15:48
geldek

XXX.XXX.237.194

Pak sorry, beru svůj názor zpět. Je hooodně málo pravděpodobné, aby se stejný úraz stal na obou nožkách, navíc, jestli jsou ty otočené prsty i deformovány. Pak je mnohem větší pravděpodobnost, že jde o vývojovou vadu. Ale ani ta nemusí být dědičná. Nejlépe kontaktovat předcházejícího chovatele a zeptat se, jestli to má v chovu i u další andulky - rodiče nebo sourozence. Ale dá se očekávat, že řekne ne...

16.7.2015 15:54
Hošo

XXX.XXX.249.251

Děkuji.

17.7.2015 11:55
geldek

XXX.XXX.237.194

Ještě jednou se omlouvám, ale dodatečně mě ještě napadlo, že jestli jde o vývojovou (dědičnou nebo nedědičnou - z náhodné mutace) poruchu, pak na obou nožkách by měl být postižen stejný prst podobným způsobem. Jestli tomu tak není (vložte foto), mohlo by jít o zvláštní typ agresivity některého z rodičů nebo i jiné andulky ve společné voliéře. I u vlastních andul jsem si všimla jednu, která jiné kousala do nožiček.

17.7.2015 12:09
Hošo

XXX.XXX.249.251

Ano, na obou nožkách je postižen stejný prst, je to symetrické. Je to šedá straka, otec výstavní samec šedozelený, matka modrá straka. což asi není důležité...
zařadit do chovu ji asi nemůžu. zkoušet to, co pak s nimi, nikdo je nebude chtít :(.

17.7.2015 19:15
geldek

XXX.XXX.237.194

Symetrie poukazuje na vývojovou vadu. Může mít genetickou příčinu a nemusí (vývoj embrya je složitý proces a párové orgány samozřejmě podléhají oba stejným mechanizmům, stačí chybička a...).
Bez zjištění, jestli se to v "rodině" Vaší andulky vyskytlo vícekrát, se nic přesněji odhadnout nedá. Chovatel by měl být natolik férový, že by měl říci pravdu. Kdyby ale šlo o geneticky podmíněný recesivní negativní znak, jeho extrémně nízká pravděpodobnost výskytu mezi andulkami by poukazovala na imbreeding - párování velmi blízkých příbuzných jedinců. Ale to jsou již úvahy, jenž nic nevyřeší, jen uvažuji o pro a proti zařazení andulky s takovou vadou do chovu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík