To je největší chyba jakou můžete udělat když chcete mít ochočeného papouška vzít si takového který byl odchovaný rodiči. Jsou i vyjímky ale takového ptáka nikdy pořádně neochočíte, bude se vás bát, bude hodně řvát a bude vás štípat. Po nějaké době to pravděpodobně vzdáte a alexandr poputuje o dům dál.
Tohle všechno mám z vlastní zkušenosti asi tak před 20 lety kdy měl takového alex. malého brácha a dopadlo to jak jsem popisoval.
VF

XXX.XXX.77.70
Moje osobní zkušenost s 1,0 Alexem malým odchovaným pod rodiči asi tři měsíce po výletu z budky. Po cca pěti měsících absolutně krotký pták vyžadující kontakt se mnou. Mazel jak ručně dokrmený
VF

XXX.XXX.77.70
Moje osobní zkušenost s 1,0 Alexem malým odchovaným pod rodiči asi tři měsíce po výletu z budky. Po cca pěti měsících absolutně krotký pták vyžadující kontakt se mnou. Mazel jak ručně dokrmený Samozřejmě bude záležet na kusu...
Dobrý den, už mám Alexe doma , v sobotu to byl týden, jsme ve fázi oťukávání, reaguje již na jméno, když se pomalu přiblížím ke kleci neutíká, má rád když mu pískám, to poslouchá se zájmem.Vezme si přes klec list pampelišky, nebo stéblo od jitrocele.Jinak prudkých pohybů se bojí a jančí, jestli máte ještě nějaké vychytávky jak s ním, prosím o radu.
Děkuji moc
Gabriela2000
napsal(a):
Dobrý den, už mám Alexe doma , v sobotu to byl týden, jsme ve fázi oťukávání, reaguje již na jméno, když se pomalu přiblížím ke kleci neutíká, má rád když mu pískám, to poslouchá se zájmem.Vezme si přes klec list pampelišky, nebo stéblo od jitrocele.Jinak prudkých pohybů se bojí a jančí, jestli máte ještě nějaké vychytávky jak s ním, prosím o radu.
Děkuji moc
Děláte to dobře, hlavně ho zatím nepouštějte ven z klece. Těžko byste ho dostávala zpět a slibný začátek by byl pokažen. Dávám za pravdu VF. Ostatní radili bezproblémového dokrmeného k ochočení, též měli pravdu, je to snadnější. Trpělivost, nevnucovat se a pták se ochočí. Příliš spěchu v navazování kontaktu je na škodu! Nechat iniciativu na papouškovi, hlavně ho nevylekat. Klec - potrava, bezpečí.
Záleží na chovateli, jestli má rodiče mláďat krotké. Moji papoušci berou přes pletivo z ruky, když krmím, musím je odstrčit rukou. Na prst nesednou a chytit se nedají. Mláďata to od nich odkoukají a chovají se stejně. Dvě mohu vzít do ruk, stáhnout s bidla i ikdyž se pevně drží, jedno by mě škaredě pokousalo, na to musím vzít síťku. I mezi sourozenci může být rozdíl. Čtyři měsice stará u nových majitelů jsou krotká, přítulná už začínají mluvit. Amazoňan modročelý.Takže i ptáky odchované rodiči lze ochočit, ale chce to čas.
Gabriela2000
napsal(a):
Děkuji moc za radu, dám potom vědět jak jsme pokročili, vím, že o bude běh na dlouhou trať a jsem s tím smířená, pán v předešlém příspěvku psal cca pět měsíců, tak uvidím jak na tom budu já .
Díky všem za odezvu.
Moje známá měla Alexe z venkovní voliéry a brala si ho v osmi týdnech, přesně jak vy. Po měsíci z něho byl absolutní mazel. Já si brala pyruru z venkovní voliéry, byl jí rok, po týdnu u nás v kleci obýváku kámoš. Nevím, jak Alexové, ale pyrury, aby se z nich staly mazlíci, nemusí být vůbec ručně dokrmované, spíš to je do budoucna na závadu. Viz různé příspěvky typu "ručně dokrmený pyrura začal být po roce agresivní atd." Ale jak píšu, ALex kamarádky byl po měsíci úplný mazel, takže bych se toho vůbec nebála.
VF

XXX.XXX.77.70
VF

XXX.XXX.77.70
Fakt a držím palce...