Kandast

XXX.XXX.64.230
Dobrý den,
setkali jste se někdy s tím, že by někdo dával ptákům staré kroužky? Abych to upřesnil, tak jsem si koupil ptactvo od jistých chovatelů, kteří mi tvrdili, že jde o letošní mladé a po příjezdu domů jsem na kroužku viděl loňský rok. "Chovatelka" mi tvrdila, že jim dali jen loňské kroužky. Mně to příjde jako blbost a znehodnocení ptáků, kteří vlastně podle kroužků mohou být hned skoro dva roky staří. Z evidenčního ani chovatelského hlediska to nemá smysl. Je to samozřejmě moje blbost, že jsem je nezkontroloval už na místě..
Na Váš dotaz můj názor.
Myslím že starý kroužek není nic strašného. Sám jsem takto okroužkoval několik jedinců, když mně došly kroužky. U prodávaných mláďat si zájemce kroužek zkontroloval a pak o nic nejde. Z evidenčního hlediska to význam má, protože tím značím svůj odchov a je to lepší než pták bez kroužku. U dlouhověkých papoušků je rok starý kroužek zanedbatelný. Sám mám alexandra čínského tříletého, ikdyž podle kroužku je čtyřletý.
Samozřejmě nepoctivec udělá z mladého ptáka staršího a prodá ho dráž jako samici. Bohužel i mezi chovateli se dějí tyto věci.
Je chybou, že Vás prodávající se skutečností neseznámil, dodatečné vysvětlení je nedůvěryhodné.
Milujem papagáje

XXX.XXX.103.0
Kandast
napsal(a):
Dobrý den,
setkali jste se někdy s tím, že by někdo dával ptákům staré kroužky? Abych to upřesnil, tak jsem si koupil ptactvo od jistých chovatelů, kteří mi tvrdili, že jde o letošní mladé a po příjezdu domů jsem na kroužku viděl loňský rok. "Chovatelka" mi tvrdila, že jim dali jen loňské kroužky. Mně to příjde jako blbost a znehodnocení ptáků, kteří vlastně podle kroužků mohou být hned skoro dva roky staří. Z evidenčního ani chovatelského hlediska to nemá smysl. Je to samozřejmě moje blbost, že jsem je nezkontroloval už na místě..
Dobrý deň! Priznám sa, že raz som tiež musel použiť minuloročný krúžok, nakoľko som nemal dostatok krúžkov pre daný rok. Tak jedna ara dostala krúžok, ktorý ju "ostarol" o jeden rok. Za samozrejmosť považujem takýto fakt povedať záujemcovi ešte pred predajom papagája. Podľa mňa je predsalen nejaký krúžok lepší ako žiadny. A stále sa dá spísať papier, kde sa uvedú "nacionále" papagája a chovateľov, uvedie sa poznámka o inom krúžku, hodia sa dva podpisy a všetko je v poriadku.
Kandast

XXX.XXX.9.6
Moudivláček
napsal(a):
Na Váš dotaz můj názor.
Myslím že starý kroužek není nic strašného. Sám jsem takto okroužkoval několik jedinců, když mně došly kroužky. U prodávaných mláďat si zájemce kroužek zkontroloval a pak o nic nejde. Z evidenčního hlediska to význam má, protože tím značím svůj odchov a je to lepší než pták bez kroužku. U dlouhověkých papoušků je rok starý kroužek zanedbatelný. Sám mám alexandra čínského tříletého, ikdyž podle kroužku je čtyřletý.
Samozřejmě nepoctivec udělá z mladého ptáka staršího a prodá ho dráž jako samici. Bohužel i mezi chovateli se dějí tyto věci.
Je chybou, že Vás prodávající se skutečností neseznámil, dodatečné vysvětlení je nedůvěryhodné.
Pokud jde o velké papoušky, tak bych to ještě chápal. A pokud se sepíše nějaký papír a prodávající se s kupujícím domluví, také by to šlo. V tomto případě jde ale o kanáry a drobné exoty a tam ten rok (kroužek 2014 může být klidně už rok a 8 měsíců) je podle mě dost. Pro značení pro sebe stačí kroužky sundávací. Svůj chov starým kroužkem sice označím, ale kroužek jak tady již bylo zmíněno je hlavně k určení stáří jedince a to tady nedává smysl. Hlavně to beru jako podraz od prodávajících, pokud s tím kupce sami neseznámí..