Mám celozastřešenou volieru, která je částečně zatravněná, zbytek je mulčovací kůra. Chovám v ní přes léto aymarky, na podzim přidám na dno ještě křepely, přesto se mi zdá dno voliery trochu prázdné a uvažuju, že bych do ní na dno koupila dvě morčata, které by trošku spásly trávu a radost by měly i děti, ale netuším jak by probíhalo čistění voliery. Do teď jsem prostě vyměnila mulčovačku pod bidly a krmítky, po příchodu křepelů už to ale asi bude potřeba měnit více. Má někdo zkušenost jak je to s morčaty? Mají třeba ve zvyku chodit kálet na jedno místo? Jak volieru udržujete. Děkuji.
Já je měl... ovšem dno voliéry bylo něco jak hluboká podestýlka - lesní hrabanka, hobliny, sláma... na betonu. Častěji jsem čistil roh, kam se chodily vyprazdňovat. Nebyl problém. Měl jsem je u andulek, korel, zpěváků, nádherných, zebřiček... dokonce v jedné voliéře byl pár křepelek čínských, které hned vedle boudičky morčat vyseděly mladé. Ale po dvou letech jsem s tím experimentem skončil.
Uživatel s deaktivovaným účtem

simacek123
napsal(a):
Mate pravdu, ale říkejte... ze jde v patek na porážku.
Zdovolenim Vas trochu poopravim: rikej... o sobote kdyz jde v patek na porazku.
bathory
napsal(a):
Kdybych to chtěla udělat bez rozmyslu už by tam morčata byla, nevidím nic špatného na tom, když se slušně zeptám... No ale jak vidím, pokud to člověk udělá je hned...
No podle Vašich příspěvků tady na fauně jsem soudil, že jste už zkušenná chovatelka. No když chcete prubnout společný chov, tak pak je to jen Vaše věc. Já osobně bych to nedělal, toť můj názor. Pro morčata udělejte samostatný výběh a máte vystaráno, co se týká čištění atd. Morče toho snese odost-víc jak nějaký exot. A že se ptáte tady v diskus, na to tady je, vždy se najde nesouhlas, tak to chodí, jeden tak druhý onak. Ať se v chovech daří
No sice mi lichotí, že mě považujete za zkušenou chovatelku, ale to mám dojem stále nejsem, stále se mám co učit, a o společném chovu u mě nemůže být ani řeč, voliera je pouze na letnění, a vzhledem ke skutečnosti, že je poměrně velká 4x3x2 m je s 8mi aymarkami bohužel dost prázdná (aymarky navíc nejsou ani extra aktivní ptáci..), což si myslím, že je docela škoda.. Aymarky jinak odchovávám po párech v bednovkách, společně by to ani nešlo.. :)
Jinak nesouhlas mi nevadí, ale nevím, proč bych měla být hned nazývána "volem", co jde na porážku, to mi fakt rozum nebere... Prostě mě to napadlo jako varianta oživení...
bathory
napsal(a):
Kdybych to chtěla udělat bez rozmyslu už by tam morčata byla, nevidím nic špatného na tom, když se slušně zeptám... No ale jak vidím, pokud to člověk udělá je hned...
No zle není co ale rici cloveku když ze sebe dela moudryho a napise nebo lepe zada takovou věc která se ani dvakrát neslucuje s chovatelstvím exotického ptactva, pro me zame třeba skuste spolecny chov třeba s mini prasatama., ale nebudu preci ze sebe delat jelito.
bathory
napsal(a):
No sice mi lichotí, že mě považujete za zkušenou chovatelku, ale to mám dojem stále nejsem, stále se mám co učit, a o společném chovu u mě nemůže být ani řeč, voliera je pouze na letnění, a vzhledem ke skutečnosti, že je poměrně velká 4x3x2 m je s 8mi aymarkami bohužel dost prázdná (aymarky navíc nejsou ani extra aktivní ptáci..), což si myslím, že je docela škoda.. Aymarky jinak odchovávám po párech v bednovkách, společně by to ani nešlo.. :)
Jinak nesouhlas mi nevadí, ale nevím, proč bych měla být hned nazývána "volem", co jde na porážku, to mi fakt rozum nebere... Prostě mě to napadlo jako varianta oživení...
Chápu že prostor je dost velký a láká k nějakému využití, ty morčátka no nevím ? A co tak křepelky ? Vhodnější asi víc jak morčata ? Jenže každému se líbí něco jinného, že ? No a co se týká toho nazvání, já nic nepsal
Už tu v minulosti takéto debaty boli. Skúste pozrieť do starších príspevkov cez vyhladavac. Osobne som mal s chovom morčat a vtáctva len dobré skúsenosti. Systematicky to až taký pravý hlohovec nieje ale to by si mal zistiť každý kto operuje s takouto informáciou. Naopak práve že k hlodavcom- myšiam a potkanom prejavuje značnú averziu. Samozrejme že chov si bude vyžadovať iný režim údržby dna voliery a nejaký ten bobek bude stále vidieť. Taktiež treba aby morčatá boli zdravé bez ekto a endo parazitov. Odporcovia tohoto chovu môžu namietať ale v NLa i v Nemecku je niekoľko takýchto netradičných chovov pričom morčatá sú chované z dosť vzácnym vtactvom. Niečo bolo prezentované aj na vogelarene. Chodilo ku mne veľa návštev ale i keď boli morčatá nenápadne anglické crestedy v sfarbeni strieborný, škoricový a hnedý aguty nikto si ich nepomylil s potkanom. Naopak, nedávno som bol u kamoša a ten mi z úsmevom rozprával príhodu ako manželka naháňala po dvore z lopatou, niečo" z čoho sa neskôr vykľul osmak degu ktorý pred dvoma týždňami zdrhol ich synovi.
simacek123
napsal(a):
No zle není co ale rici cloveku když ze sebe dela moudryho a napise nebo lepe zada takovou věc která se ani dvakrát neslucuje s chovatelstvím exotického ptactva, pro me zame třeba skuste spolecny chov třeba s mini prasatama., ale nebudu preci ze sebe delat jelito.
Moudrého? Prosím Vás, jak jste k této frázi přišel, nikdy jsem ze sebe modrou nedělala a už vůbec né v tomto dotazu... Asi se budete divit, ale tenhle nápad není úplně z mé hlavy, ale o to nejde, a ani nebudu vypisovat proč to někoho napadlo... Byl to prostě jenom nápad... Chtěla jsem znát názory ostatních.. Nic víc nic míň.. Snad tu volieru oživí aspoň ti křepeli, co mám zamluvené...
micak
napsal(a):
Chápu že prostor je dost velký a láká k nějakému využití, ty morčátka no nevím ? A co tak křepelky ? Vhodnější asi víc jak morčata ? Jenže každému se líbí něco jinného, že ? No a co se týká toho nazvání, já nic nepsal
Mám domluvené křepely horské, křepelky by se tam ztratily Muselo by tam být celé hejno, ale to nejde, protože samci by se mezi sebou ubili... Tak snad to bude lepší.
helena.
napsal(a):
Dobrý den pokud morčata necháte naoočkovat mělo by to být v pořádku.Jeden rok se mi urodilo přes 40 králíků a v králíkárnách už nebylo místo tak jsem nechala ušáky naočkovat a prdla je k papouškům.Měla jsem to takhle dva roky a nebyl s tím žádný problém.
Jasně, ještě bych tam šupnul čuníky a kozlíka a bude to super.Bavíme se o voliéře pro exoty tak proč tam chcete cpát nějaké hlodavce?
helena.
napsal(a):
Dobrý den pokud morčata necháte naoočkovat mělo by to být v pořádku.Jeden rok se mi urodilo přes 40 králíků a v králíkárnách už nebylo místo tak jsem nechala ušáky naočkovat a prdla je k papouškům.Měla jsem to takhle dva roky a nebyl s tím žádný problém.
Jasně, ještě bych tam šupnul čuníky a kozlíka a bude to super.Bavíme se o voliéře pro exoty tak proč tam chcete cpát nějaké hlodavce?
petajz
napsal(a):
Nač ta jizlivá odpověď? Chov ptáků a savců pohromadě není to nejvhodnější. Jsou chovatelé, ti to nedělají, jsou milovníci zvířat a ti to tak mohou mít. Jestli je prostor a odpovídající péče, proč ne, dokonce to může být i pěkné.
Jestli jsou na zemi kupy tlející trávy a hnoje, morčata a králíci pokálení ptáky a hnijící voda, měl by si držitel na den lehnout mezi ně.
Ono nestačí jen mít zvířata rád. Ona i mnohá lidská matka milující své dítě mu bez základních znalostí výchovy mnohdy svým z jejího pohledu láskyplným přístupem škodí a ani o tom neví.
Naso

XXX.XXX.61.26
Viem, že morčatá nie sú králiky, ale videli ste ich už v spoločnosti ár hyacintových a zelených?:
https://www.youtube.com/watch?v=CejgHk6vzbY - napr.26:00 minúta.
petajz
napsal(a):
To je věc názoru někomu se tohle líbit nemusí.Ale když to zadavatelka chce zkusit nevidím jediný důvod proč by to neměla dělat pokud se o zvířata bude dobře starat.Měla jsem možnost pozorovat jak se postupně utváří mezi ptáky a králíky zvláštní vztahy a bylo to něco úžasného.
Viděl jsem jak ary hyacintové v nějakém filmu o přírodě vybíraly para ořechy na pastvině z kravinců, ale doma bych to nezkoušel. Mají v přírodě zase možnosti jak se zbavit např parazitů nebo účinku jedovatých bobulí okusováním jílovitých břehů. Doma v našich voliérách, těch možností moc nemají. To co jim nabídneme to mají. Moji papoušci třeba s oblibou berou pálivé papriky a pepř nebo stroužky česneku, asi vědí proč je to pro ně dobré. V omezeném prostoru voliéry bych nemíchal ptáky s králíky nebo morčaty jak je to na tom youtubku. Přece jen ten prostor ten borec má daleko větší než většina z nás.
Už to tu někdo nade mnou nakousl, kdysi dávno jsem četl, že tam, kde jsou morčata, nejsou myši. Nikdy jsem to nezkoušel, takže nemám páru, jestli je tomu opravdu tak, ale raději bych měl ve voliéře zdravá morčata, než divoce žijící myši.
Pro vtipálky ještě dodám, že mluvím o venkovní, v čistotě udržované voliéře.
jirkaz
napsal(a):
Už to tu někdo nade mnou nakousl, kdysi dávno jsem četl, že tam, kde jsou morčata, nejsou myši. Nikdy jsem to nezkoušel, takže nemám páru, jestli je tomu opravdu tak, ale raději bych měl ve voliéře zdravá morčata, než divoce žijící myši.
Pro vtipálky ještě dodám, že mluvím o venkovní, v čistotě udržované voliéře.
To je pověra. Myši si úplně klidně zajdou k morčatům do misek na žrádlo. Kdysi dávno, jsem choval na zahradě dvě morčata v kleci a každé ráno při krmení tam nějaká myš byla přímo u nich.
atobajus
napsal(a):
To je pověra. Myši si úplně klidně zajdou k morčatům do misek na žrádlo. Kdysi dávno, jsem choval na zahradě dvě morčata v kleci a každé ráno při krmení tam nějaká myš byla přímo u nich.
Přesně tak, myši jsou šikovné a o potkanech ani nepíšu, jó hlad je mocný. Akdyž najdou zdroj potravy tak se tam brzo vyskytnou. Smrt hlodavcům.
simacek123
napsal(a):
Dobrý den. o papoušky se zajímám jen okrajově, zatím není místo... ale jsem chovatel morčat s malinko netradičním chovem a trochu jiným úhlem pohledu, než zažitá klasika... proto bych se ráda dozvěděla, co konkrétně vylučuje pár morčat pod exotama?
v čem je problém? třeba by se to dalo pořešit.
Vážená,
na otázku jsem odpověděl už včera. Přesto se zde stále diskutuje o něčem, co nemá smysl. Ale bohužel v dnešní společnosti brebtá kdekdo do všeho čemu nerozumí, zvlášť, když je to anonymní.
Chov různých zvířat má svá specifika z hlediska technologie chovu, z hlediska cíle¨chovu,
z hlediska veterinárního. Jestliže zde diskutují lidé z různých, řekl bych zájmových skupin chovatelů, výsledek je mnohdy těžko použitelný. Diskuze laika a odborníka a ještě záleží zda ve společné oblasti zájmu je nebe a dudy.
Chovat něco s něčím lze mnohdy snadno. Zvířata by se se při společném chovu neměla stresovat, neměla by se vzájemně vystavovat nákazám nebezpečným jednomu druhu. Estetika soužití záleží na chovateli.
Ten, kdo dává rady by měl uvést zdroj informace nebo vlastní zkušenost, ale ne anonymní, proto uvádím své jméno
Mgr. Otakar Německý.
Moudivláček
napsal(a):
Nač ta jizlivá odpověď? Chov ptáků a savců pohromadě není to nejvhodnější. Jsou chovatelé, ti to nedělají, jsou milovníci zvířat a ti to tak mohou mít. Jestli je prostor a odpovídající péče, proč ne, dokonce to může být i pěkné.
Jestli jsou na zemi kupy tlející trávy a hnoje, morčata a králíci pokálení ptáky a hnijící voda, měl by si držitel na den lehnout mezi ně.
Ono nestačí jen mít zvířata rád. Ona i mnohá lidská matka milující své dítě mu bez základních znalostí výchovy mnohdy svým z jejího pohledu láskyplným přístupem škodí a ani o tom neví.
Vážený,
děkuji za Vaší odpověď, ale ani z jednoho příspěvku ve zdejší diskuzi jsem se nedozvěděla, proč by se kromě estetického cítění takový chov vylučoval.
Znám nemoci morčat a nejsem si jistá, jestli jejich případný svrab či všenky by byli přenosné na ptáky (což se dá řešit velmi lehce preventivně), ale vím, že další možné problémy opravdu žádný jiný druh neohrozí.
Také tvrdím, že morče rozhodně po ptácích nejde a to ani po velmi malých a neohrabaných.
Naprosto jsem nepochopila kupy tlející trávy (morčata mají spásat rostoucí?), leda by jí tam člověk házel na kolečka. Hnijící voda? Nevím jestli se nesnažíte poukázat na nějakého "úžasného" chovatele, ale tohle jsou snad základy?
Naopak tenhle "hlodavec" s radostí uklidí spadané krmení (pokud tedy padá).
Nuž a pokálená morčata taky nechápu. Jestli to na dně voliery vypadá jak pod slepičím hřadem ráno, nebo papoušci často trousí s účelem něco trefit, tak samozřejmě máte úplnou pravdu, tam bych morče nedala ani za úplatu.
Jak říkám, nejsem moc zdatná v "exotech", nicméně nějaké přirozené chování různých druhů zvířat bych měla zvládat a tohle by mohla být dobrá kombinace, aniž by si překáželi.
Bezpochyby se musí udržovat hygiena, přes to vlak nejede. Morče rádo bobkuje ve skrýši (převážně domeček, či rohy kam se bude schovávat), to bude potřeba vymetat a vybírat pomočenou podestýlku. Těch pár bobků na trávě většinou druhý den nenajdete. Na spolubydlící si rychle zvyknou, pokud je ti nebudou napadat. Naopak se můžou naučit rozeznávat jejich reakce (nebezpečí, krmení).
Omlouvám se, pokud Vás rozčiluji, ale jsem méně chápavá, nevzdělaná a lehce přehlédnu evidentní
Zatím jsem se od pár zkušených uživatelů zde dozvěděla, že to není vhodné, ale proč konkrétně (a vynecháme chovatele čuňata) z papoušího hlediska, to tady nikdo bohužel nenapsal.
Nedá mi to se nepřipojit.
Před pár lety jsem byl na návštěvě u jednoho chovatele od Litomyšle, který měl v každé voliéře morčata. Měl je u velkých ar. Ptal jsem se ho jestli s tím není problém, odpověděl mi, že morčata sežerou zbytky po arách a navzájem si nepřekáží. Je fakt, m že voliéry byly perfektně čisté a vše vypadalo naprosto v pořádku. Tak nádherné ary horské jsem od té doby neviděl, to jen tak na okraj...
Spousta chovatelů žije v jakemsi vakuu, kdy jen neustále omílají dookola polopravdy a mýty... V chovatelství není moc dogmat, které jsou naprosto neporušitelné...
I v zoologických zahradách můžeme často vidět na první pohled divoké kombinace. V jedné tuším dánské zoo spolu chovají nosorožce a gepardy... v Ostravě opice a medvědy a jde to.
Skoro v každé knížce se dočtete, že nelze chovat více párů holoubků pohromadě ( jak mezidruhově tak vnitrodruhově) a je to naprostá blbost, která se jen dookola opakuje..
Takže proč nezkusit vytvořit přírodní voliéru s různými druhy ptáků a třeba savců?
linduš
napsal(a):
Vážený,
děkuji za Vaší odpověď, ale ani z jednoho příspěvku ve zdejší diskuzi jsem se nedozvěděla, proč by se kromě estetického cítění takový chov vylučoval.
Znám nemoci morčat a nejsem si jistá, jestli jejich případný svrab či všenky by byli přenosné na ptáky (což se dá řešit velmi lehce preventivně), ale vím, že další možné problémy opravdu žádný jiný druh neohrozí.
Také tvrdím, že morče rozhodně po ptácích nejde a to ani po velmi malých a neohrabaných.
Naprosto jsem nepochopila kupy tlející trávy (morčata mají spásat rostoucí?), leda by jí tam člověk házel na kolečka. Hnijící voda? Nevím jestli se nesnažíte poukázat na nějakého "úžasného" chovatele, ale tohle jsou snad základy?
Naopak tenhle "hlodavec" s radostí uklidí spadané krmení (pokud tedy padá).
Nuž a pokálená morčata taky nechápu. Jestli to na dně voliery vypadá jak pod slepičím hřadem ráno, nebo papoušci často trousí s účelem něco trefit, tak samozřejmě máte úplnou pravdu, tam bych morče nedala ani za úplatu.
Jak říkám, nejsem moc zdatná v "exotech", nicméně nějaké přirozené chování různých druhů zvířat bych měla zvládat a tohle by mohla být dobrá kombinace, aniž by si překáželi.
Bezpochyby se musí udržovat hygiena, přes to vlak nejede. Morče rádo bobkuje ve skrýši (převážně domeček, či rohy kam se bude schovávat), to bude potřeba vymetat a vybírat pomočenou podestýlku. Těch pár bobků na trávě většinou druhý den nenajdete. Na spolubydlící si rychle zvyknou, pokud je ti nebudou napadat. Naopak se můžou naučit rozeznávat jejich reakce (nebezpečí, krmení).
Omlouvám se, pokud Vás rozčiluji, ale jsem méně chápavá, nevzdělaná a lehce přehlédnu evidentní
Zatím jsem se od pár zkušených uživatelů zde dozvěděla, že to není vhodné, ale proč konkrétně (a vynecháme chovatele čuňata) z papoušího hlediska, to tady nikdo bohužel nenapsal.
Vážená, reagovala jste na můj příspěvek, tak odpovídám.
Ve svých názorech se vpodstatě shodneme. Společný chov lze. Udržtíte - li pravidelně pořádek, může to být i pěkné, jak jsem dříve napsal. Poukázání na zanedbání úklidu bylo opodstatněné. Někdo prostě nemá výdrž a pak ten hnůj a hnijící voda.
Líbila se mně odpověď MAJNA. Jsem chovatel různých exotů, ale měl jsem i spoustu zvířat včetně poníků, tak vím o čem mluvím.
Jednu kacířskou myšlenku. I v chovu exotů může být "vysoká podestýlka" Je to nepříliš dobrá vizitka chovatele. Ale na druhé straně sterilní voliéry se dvěma bidly, budkou a kachlíkovou podlahou jsou trochu proti přírodě. Moje voliéry nejsou příliš čisté, ale ptáci mají stále čistou vodu, zajištěné sprchování rozprašovačem na květiny nebo zahradní hadicí, dostatek pestrého krmení několikrát denně, větvě na okus, různé houpačky a písek s mineráliemi. Vše je to o času, který na chov máme. Proto i rady zde dávané mohou být pro někoho dobré a jiný se jimi řídit nemůže.
Moudivláček
napsal(a):
Vážená, reagovala jste na můj příspěvek, tak odpovídám.
Ve svých názorech se vpodstatě shodneme. Společný chov lze. Udržtíte - li pravidelně pořádek, může to být i pěkné, jak jsem dříve napsal. Poukázání na zanedbání úklidu bylo opodstatněné. Někdo prostě nemá výdrž a pak ten hnůj a hnijící voda.
Líbila se mně odpověď MAJNA. Jsem chovatel různých exotů, ale měl jsem i spoustu zvířat včetně poníků, tak vím o čem mluvím.
Jednu kacířskou myšlenku. I v chovu exotů může být "vysoká podestýlka" Je to nepříliš dobrá vizitka chovatele. Ale na druhé straně sterilní voliéry se dvěma bidly, budkou a kachlíkovou podlahou jsou trochu proti přírodě. Moje voliéry nejsou příliš čisté, ale ptáci mají stále čistou vodu, zajištěné sprchování rozprašovačem na květiny nebo zahradní hadicí, dostatek pestrého krmení několikrát denně, větvě na okus, různé houpačky a písek s mineráliemi. Vše je to o času, který na chov máme. Proto i rady zde dávané mohou být pro někoho dobré a jiný se jimi řídit nemůže.
Aha, tak nakonec se vlastně shodneme
"Mě akorát vadí, že zadavatelka položila dotaz a mohli jste napsat, že raději ne z toho a toho důvodu.
Ne se rozepisovat a dělat ze zadavatelky tu "nejhorší"."
trefa do černého michale
Dobrý večer,
ve společnosti jihoamerického ptactva (mníšek šedý, papoušek patagonský, hvízdák čilský a hrdlička černouchá) chovám morčata divoká, žádné zdravotní obtíže u ptáků jsem zatím nezaznamenal. Podotýkám že voliéra je celá zastřešená až na úzký pás pro možnost využívání deště chovanými ptáky. Dno voliéry tvoří písek, okolí jezírka pro hvízdáky je dobře drenážované a voda v jezírku je měněna obden, v případě potřeby každý den, voda v miskách každý den. Je také pravda že morčata divoká oproti jejich domestikovaným příbuzným nadělají toho nepořádku o dost méně.
syrmaticus
napsal(a):
Dobrý večer,
ve společnosti jihoamerického ptactva (mníšek šedý, papoušek patagonský, hvízdák čilský a hrdlička černouchá) chovám morčata divoká, žádné zdravotní obtíže u ptáků jsem zatím nezaznamenal. Podotýkám že voliéra je celá zastřešená až na úzký pás pro možnost využívání deště chovanými ptáky. Dno voliéry tvoří písek, okolí jezírka pro hvízdáky je dobře drenážované a voda v jezírku je měněna obden, v případě potřeby každý den, voda v miskách každý den. Je také pravda že morčata divoká oproti jejich domestikovaným příbuzným nadělají toho nepořádku o dost méně.
Foto.
bathory
napsal(a):
Ne, je dobře že jste se zaptala, jen zkušení chovatelé nemají s nezkušenými trpělivost a hned dávají najevo že začátečník je méněcený.
Bolo by dobré popísať rozmery voliery a ako prebieha údržba takej parády. Už ste tu prezentoval nejaké biotopne aj z výsadbou. Je vidieť že estetike a všeobecným znalostiam sa nevyhybate. Máte môj obdiv aj za formu vášho písomného prejavu. Ešte by ma zaujmalo ako ste sa dostal k divokým morčatám. Ďakujem.
aymy
napsal(a):
Musím se zadavatelky zastat a zkonstatovat, že hezčí a prostornější voliéru věnovanou pouze aymarům pruhovaným jsem ještě neviděla. A troufám si říct, že někteří chovatelé nemají zdaleka takový pěkný přírodní prostor ani pro amazoňany. Navíc voliéra je pouze letní.
Děkuji
syrmaticus
napsal(a):
Dobrý večer,
Teda tak to je paráda Moc hezké osazenstvo. Můžu se zeptat, co je to za druh písku na dně voliery? Děkuji.
zbosace
napsal(a):
Bolo by dobré popísať rozmery voliery a ako prebieha údržba takej parády. Už ste tu prezentoval nejaké biotopne aj z výsadbou. Je vidieť že estetike a všeobecným znalostiam sa nevyhybate. Máte môj obdiv aj za formu vášho písomného prejavu. Ešte by ma zaujmalo ako ste sa dostal k divokým morčatám. Ďakujem.
Voliéra má cca 5x4m, klasická údržba... shrabání povrchu písku, zálety mají betonové dno takže pravidelně zametám, dle potřeby vydrhnu rýžákem kameny, větve... několikrát do roka vybavení voliéry vywapkuji... morčata pochází ze soukromého chovu v ČR který je původem z nějaké německé ZOO.
IvanaŠ.

XXX.XXX.28.176
Dobry den,zajimalo by me jakou vakcinou a proti jakemu puvodci byste ockovala morcata?nebo to bylo jen takove placnuti do diskuse?diky za moc za konkretni odpoved