z10
napsal(a):
Dobrý den,
andulka nejspíše vypadla z budky a je moc mladá, proto ještě neumí létat, zkuste ji vrátit do budky.Také jsem měl takový případ, pomohlo až, když jsem dal nové budky a vletový otvor dost vysoko, poté andulky vyletovaly až byly dost vyspělé.
Dobrý den,
zkoušela jsem andulku vracet zpět do budky ale opět z tama vyskočila (vyplachtila) a je už asi třetí den na zemi. Proso rozlouskávat umí ale létat ne. Nanejvíš povyskočí, mávne křídly a zase spadne na zem.. Je už plně opeřená a z budky prostě vyskakuje.Nevíte čím to je? popř. Je nějaká možnost že by se ještě andulka naučila létat?
Děkuji za odpověď
Kejt.
kejt
napsal(a):
Dobrý den,
Mám takový problém. Před dvěma dny mě vyletěla z budky nejmladší andulka a ještě pořád nelétá. Chodí jen po zemi voliéry. Je to už problém nebo ne? Popřípadě dá se andulku naučit nějak létat?
Předem děkuji za odpovědi
Kejt.
Na 90 % to problém, je, předpokládám že by se mohlo jednat o skokana. Bez fotky je to ovšem jen dost reálná spekulace. Takže prosíme fotku!
z10
napsal(a):
Dobrý den,
andulka nejspíše vypadla z budky a je moc mladá, proto ještě neumí létat, zkuste ji vrátit do budky.Také jsem měl takový případ, pomohlo až, když jsem dal nové budky a vletový otvor dost vysoko, poté andulky vyletovaly až byly dost vyspělé.
Omlouvám se, ale jak je možné vypadnout z budky?Jestli byste mohla vysvětlit.
jitule66
napsal(a):
U některých slabších andulek se to může stát, časem mi létat začaly - jsou ale drobnější.
Spíše bych chtěla poradit jak poznat "skokana"
Děkuji.
Http://www.frmatusuvystavniandulky.websnadno.cz/Cirkovirova-infekce-papousku-PBFD-.html.
eli22
napsal(a):
Na 90 % to problém, je, předpokládám že by se mohlo jednat o skokana. Bez fotky je to ovšem jen dost reálná spekulace. Takže prosíme fotku!
Tady jsou fotky:.
Aj mladučkej operenej andulke musia dorást letky a musí sa roztrénovat až začne poriadne lietat.Vaša andulka bola, je mladučká a musia jej dorást letky a musí zosilniet, niektorím to trvá trocha dlhšie.Mohli ste dat foto z roztiahnutími krýdlami z jednej fotky sa zdá akoby jedno krýdlo zaostávalo-nemá všetky letky.Niekedy môže íst z rôznych príčin aj o vývojovú vadu a takéto andulky aj neskôr zle lietajú.V horšom prípade andulkám, nemusia hned ale aj niekolko dní po vyletení začnu vypadávat letky a chvostové perá a tam je to o tých skokanoch.
Nabídněte ji někomu, kdo nechová andulky, na ochočení, samozřejmě i s informacemi o problému. Na skokana zatím nevypadá. Ale jestli je nebo není nemocná, lidská péče je to nejlepší, co nelétající andulce prospěje. Když již sama žere, navíc se zdá, že jde o samečka - na ochočení absolutně ideální.
Ptačí polyomavirus pro člověka není rizikový - to je poznámka pro případ, že by šlo o skokana, ale zatím na to nevypadá. A jestli starší mláďata nemají problém, tak asi ani skokanem nebude. Zato mazlíkem může být perfektním.
Eifos

XXX.XXX.120.6
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v kolika dnech můžeme malé andulky vyndat.
Eifos

XXX.XXX.120.6
Promiňte máme tři malé andulky.
Potřebuji o tom něco zjistit.
Po vylétnutí nechte asi týden u rodičů, Jak samostatně zobají, můžete je odstavit. Někdy se stává, že některé mládě se naučí létat později, než ostatní. Často to je geneticky dáno, může být mohutnější nebo se pomaleji vyvíjejí svaly. Někdy je takové celé hnízdo, jindy jen jedno mládě. Nemusí to znamenat žádnou nemoc, pokud jsou letky a ocasní pera normálně vyvinutá, začne do 10 dnů létat. Pokud pera nedorůstají nebo dokonce vypadnou a je v nich krev, jedná se o APV. I když je postižené jen jedno mládě, nesou to pak všechna i rodiče. Je nutné okamžitě zastavit hnízdění a počkat 6-8 měsíců, než dáte znovu budky. Všechna mláďata je třeba nechat v karanténě a nedávat k jiným hnízdícím ptákům - je to velmi nakažlivé. Po půl roce je chov opět čistý, dospělí se s nákazou vypořádají. Pokud se nákaza objeví a máte větší chov, je rozumné před další sezónou udělat vyšetření z peří, které potvrdí, zda už infekce vymizela.
kejt
napsal(a):
Tady jsou fotky:.
Poslala jste docela vyhovující fotky. Dávám pouze svůj názor, mnozí nemusí souhlasit.
1. Žádný lékař nedá diagnozu bez vidění pacienta.
2. Peří v pořádku. Snad nemá krvavé konce brků. To by měl skokan i když je čilý. Pera v křídlech by byla nestejně dlouhá - převážně. I u normálního pelichání je nový brk nestejně dlouhý.
3. Domnívám se, že vyskočila z budky trochu předčasně, bude běhat po zemi, nocovat někde
v rohu, naučí se žrát, je to úplně normální, vůbec bych to neřešil. Proč by měla hned lítat?
Snad ji to nechcete učit. I některé dítě chodí a mluví dřív než ostatní a taky to nepovažujeme za nemoc. V případě, že se o chov dobře staráte bych to nechal na přírodě. Možná to je z lidského hlediska kruté. Slabí jedinci nepřežijí, je to dobře, jinak by druh degeneroval. Člověk není zvíře, proto má jiná kritéria pomoci slabším.
_.
Moudivláček
napsal(a):
Poslala jste docela vyhovující fotky. Dávám pouze svůj názor, mnozí nemusí souhlasit.
1. Žádný lékař nedá diagnozu bez vidění pacienta.
2. Peří v pořádku. Snad nemá krvavé konce brků. To by měl skokan i když je čilý. Pera v křídlech by byla nestejně dlouhá - převážně. I u normálního pelichání je nový brk nestejně dlouhý.
3. Domnívám se, že vyskočila z budky trochu předčasně, bude běhat po zemi, nocovat někde
v rohu, naučí se žrát, je to úplně normální, vůbec bych to neřešil. Proč by měla hned lítat?
Snad ji to nechcete učit. I některé dítě chodí a mluví dřív než ostatní a taky to nepovažujeme za nemoc. V případě, že se o chov dobře staráte bych to nechal na přírodě. Možná to je z lidského hlediska kruté. Slabí jedinci nepřežijí, je to dobře, jinak by druh degeneroval. Člověk není zvíře, proto má jiná kritéria pomoci slabším.
_.
"Člověk není zvíře, proto má jiná kritéria pomoci slabším"... to je sice pravda, ale zároveň je to to, co nás lidstvo jednou zahubí.