Dobrý den,
máte někdo zkušenosti s kakaduem jako mazlíkem?vím, je to druh od druhu, někdo častěji, někdo v menších periodách, ale jak kakadu zařve(svým přirozeným projevem)tak se houpe lustr .asi růžový, goffinův, méně pronikavěji, ale slyšel jsem třeba šalamounského a muselo to jít slyšet na 500m.proč to píšu, je to veliká škoda, že s největší pravděpodobností se tito nádherní a mazliví, přítulní papoušci, asi kvůli nepochopení sousedům(pochopitelně), nedají chovat v bytě.kolega měl mládě šalamounského, říkal jsem mu panenka, velmi přítulné, ale kvůli hluku a hlavně sousedům ho musel dát pryč.vím, že je to povaha od povahy, ale myslíte, že to mají v sobě?je pravda, že neexistuje tichý papoušek bez svého přirozeného projevu, leda tak plyšák, ale já jsem kakadua vždy strašně chtěl, bydlím v panelovém domě a kvůli sousedům jsem to neriskoval.
mám doma pár liberijčáků(žako), povahově ok, mluví, prostě nebudu víc rozepisovat, ale myslím si, co se týká přítulnosti, tak na kakadua nemá.jeden velký rozdíl-žaci si zařvou(hlasový projev nemají tak výrazný jako konga)ale je to asi jak tři vrabci dohromady, není problém s hlukem.jinak blekotají a blekotají.škoda těch kakaďáků.
nebo se v tomto ohledu mýlím?napište prosím názor, zkušenosti, budu moc rád...
Imperialis

XXX.XXX.98.108
Dobrý večer! Vec sa má tak, že kakadu goffinov dokáže revať rovnako ako kakadu šalamúnsky. Samozrejme, ako píšete, je to od jedinca, ale samec vábiaci samicu dokáže v podstate pišťať ako dravec. Niekomu to prekáža, niekomu nie. Avšak samicu som takto škriekať nepočul. Takže pokiaľ chcete mazla kakadu, tak si zadovážte samičku kakadu šalamúnskeho alebo naholíceho.
Imperialis

XXX.XXX.98.108
Nedá sa to tak úplne zovšeobecniť, pretože papagáj chovaný samostatne bez ohľadu na pohlavie je spravidla menej hlučný ako v páre. Zároveň platí, že samci sú pri dospievaní agresívnejší a hlučnejší, čo je im prirodzené. Aspoň čo sa prevažnej väčšiny kakadu týka. Podobne je to aj pri amazoňanoch. Samičky sú prítulnejšie a nežnejšie. U ár mám opačnú skúsenosť.
Ano, dva jsou hlučnější, než jeden.s tím nic nenaděláme a říká se, když se ti líb papoušci, ale vadí ti křik, tak si kup raději akvárium..
je třeba mít vztah, porozumění a dát tomu 100% a hlavně vše si pořádně rozvážit(né, za půl roku, prodám z důvodu alergie, stěhování atd...)
mám dva liberijčáky, sourozence v jeden datum.samec, samice.úplně rozdílné povahy-samec, chytrák, snaží se vydobyt své, nerozlišuje žena, muž.mluví méně, ale zato úplně čistě a srozumitelně.(spíš usuzuji, že je pohodlný).další poznatek-má vlastnost jako kongo a to, jestli mu dám červené jablko, místo žlutého, tak dva dny nežere.to asi znáte.
samička, plašší, jde jen ke mě, "hysterka" když k ní natáhnu prst, tak ječí, při tom normálně jde a sedne si.ukecaná, píská, zpívá, plete slova, ale v žádném případě nevyslovuje slova tak čistě jako sameček.porovnám-samec za den tři věty nádherně čistě-samička dvěstě vět zkomoleně, má chuť daleko větší mluvit jako sameček, ale nemá dle mého názoru takové vlohy k výslovnosti.další rozdíl-samec, klovne kdykoli, jak se mu zachce, samička, uječená, hlasitá, ale nikdy nestiskne zobákem, až do klovnutí, jen něžně stiskne./jak by řekla, vidíš, můžu, ale já to nedělám/..poslední rozdílná věc, když dám to červené jablko, tak jde okamžitě, je jí to jedno, oproti samečkovi.takže, můj závěr-každý velký papoušek je unikátní jedinec.tak a teď babo poraď
nejsem chovatel, jako takový-jen miluji od malička papoušky a vždy mě udivovalo je pozorovat.kupte si žaka, kakadua, amazoňana, aru, eklekta-vždy to bude o štěstí.každý bude jiná osobnost a tak to bude i možná trochu s tím řvaním těch kakaduú, mazlíků.jeden více, druhý méně.
ivetaaber

XXX.XXX.3.5
Mám růžovou slečnu mládě od chovatele, jsem po těžké nemoci, tak si musím každý den zdřímnout a ona ani necekne a spí také, pokud spím, tak spí taky-je to zlatíčko, mám ji od chovatele, vzala jsem si ji, když začala sama jíst a jsem nadmíru spokojená, brala jsem si jí začátkem léta a už i opakuje slova-paráda.