Otvírám trochu kontraverzní téma.
Má někdo zkušenosti s používáním směsí do míchanic pro astrildovité a papoušky?
Směsi pro drůbež jsou trochu něco jiného než směs pro trávicí ústrojí exotů. Ale na druhé straně je technologie jejich výroby k cílenému efektu léta propracovaná. Já je roky používám jako doplněk k vaječným směsím pro ptáky, někdy i místo nich. Dejte se do mě, je to levnější. Ale domnívám se, že i obsahové složení je v době před a během odchovu prospěšné.
Třeba celoroční podávání směsi pro nosnice v míchanici místo strouhanky u zebřiček, astrildů rákosních a bělolících i AG a jedno hnízdění za druhým. Papouškům dávám občas míchanici: vajíčko, směs, mrkev, červená řepa, trochu konvitu, někdy pro zchutnění osladím glukopurem. Nesmí to nbýt mazlavé, ale sypké.
Rád bych, kdyby se vyjádřil někdo ze starších chovatelů se zkušenostmi z doby, kdy nic nebylo a pomáhali jsme si, jak kdo uměl.
Zdravím. Áno ako píšete v minulosti sme používali kadečo. Ja mám skúsenosti z brojlerovou smeskou ktorú som neskôr nahradil BK brojler. Lákal ma hlavne obsah amínokyselin a minerálov. Dával som ju zmiešanú so struhankou 1:2. Do toho som ešte vmiesal vlastné minerály- asi pol kg prevarenyvh, sterilizovanych a na kavovom mlynku pomletych skrupin,2 kavove lyžičky kŕmneho vápna a 1 polievková lyžica plastinu. Taktiež BK-BR som premlel na mlynku nakoľko niektoré komponenty/soja/ boli hrubé a zužitkovali ich len hrdlicky a prepelice. Potom šup do nastruhaneho vajca s mrkvou. Množstvo ako píšete aby nebola zmes nalepena na lyžici. Jaj a zabudol som na nadrobno nakrájané - žihlava, pupava, skorocel a myšaci chvost. Komplet zmesy som prestal používať pre vysoký obsah šrotu pšenice ktorá mi vo vajcovke rýchlo začínala kvasit a aj sa dosť rýchlo začala lepiť. Neviem koľko nás tu je čo sme zohanali uzkoprofilovu sojovu múku alebo bielkovinovu bombu Pangamin.
Z minulosti i v budúcnosti, z viacročnej praxi chovu spievajúcej domestikovanej fauny, odporúčam;
Kvalitný pšeničný šrot & kukuričná krupica, podľa potreby obohatené o sladidlo glukopur (hroznový cukor/víno), zmes vitamínov, alebo živočíšne uhlie... Zmes si upravujete podľa potreby, podľa ročných období.
Odporúčam ako suché samostatné celoročné jedálne menu. Umiestnené čím ďalej od napájačky a nádoby na vodu (pre kúpanie).
Ilustračné foto zdroj; http://fotky.sme.sk/fotka/162208/chlieb-nas-kazdodenny.