Žako domácí mazlíček

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.9.2015 22:08
berusska

XXX.XXX.241.244

Dobrý den, mám rok a půl letého samce žaka. Je ručně dokrmený. Mám ho jako mazlíčka v kleci v kuchyni. Každý den ho pravidelně pouštím na hodinu prolítat. Kdy se mu celou hodinu věnuji. Po určitém čase např. začne být agresivní. Přiletí na ruku a začne štípat. Když ho dávám do klece tak občas mě štípne, ale většinou skočí na bidílko a jde jíst nějakou zeleninu nebo ovoce co mu tam za odměnu připravím. Zajímalo by mě proč štípe. Co dělám špatně. Pokud je na stole a já sedím u stolu tak se nechá hladit na hlavičce bez problému. Povídá mi nějaká slůvka. Ale jak mi vleze na ruku nebo na rameno tak začne za chvíli štipat. Prosím o radu co dělám špatně. Dále bych chtěla poprosit o nějaké tipy jak papouška zabavit, když je puštěný. V kleci se mu snažím neustále měnit dřevěné hračky, aby měl zábavu a nezačal se škubat. Při sestavování různých hraček už mi také dochází nápady. Za slušné a užitečné rady a tipy na zabavení či hračky předem děkuji.

18.9.2015 08:29
geldek

XXX.XXX.237.194

Sama zjišťujete to, co se zejména v upřímnějších diskuzích opakuje - žako je velice náročný domácí mazlík. Andulka se dokáže zabavit se stejnými hračkami i celé roky, dokonce by těžko nesla výměnu těch oblíbených, žako podle mých zkušeností naopak - je jako dítě, kterého za chvíli omrzí cokoli, co mu dáte.
Máme o asi 14 měsíců starší žakyci než je Váš žako. A také jsme zatím neodhalili nic, co by ji bavilo dlouhodobě - kromě lidské společnosti. Úspěch mají dlouhé houpačky pověšené ke stropu, na nichž může dělat "houpi-houpi" a "kolotoč", když se zároveň drží špagátů a létá dokola. Sama to těmito slovy i komentuje. Ale to je jen na pár minut denně. Klacky na okus jsou úsměvnou radou, která nefunguje, pokud ovšem nejde o pera, tužky a pod. - vše, co lze rozebírat, ničit a skládá se to z různých součástí. Naše žakyce má k dispozici i dětská pestrobarevná kousátka (po jednom z plenek odrostlém dítěti) - zpočátku super, bavila se s nimi asi 3 dny, něco rozkousala, ale již si je ani nevšimne.
Když Vám zůstane průhledná umělohmotná lahvička z měkčího plastu (ne PET), zkuste ji dobře vymýt a vložit do ní malé oříšky i se skořápkou, dřevěná kolečka nařezaná z klacků... cokoli, s čím se může hrát, když se mu do plastu podaří rozkousat díru a vybrat to. Pověsit do klece, nebo zavřené na stůl na hraní. Také to funguje jen do zničení...
Pak rozřezat pilou tlustější klacek na kolečka, do nich díru a pak je navléct na tlustější špagát, kolečka oddělit buď menšími kolečky z tenčího klacku, nebo uzly... a pověsit. Osvědčilo se lípové dřevo, dobře se rozkousává... Také funguje jen dočasně... - pozor na riziko zamotání, nesmí být špagát tak dlouhý, roztřepený...
Naše žakyce je jen výjimečně v kleci, má celodenní volnost, i společnost malého hejna andulek, doma téměř vždy je někdo... a přece se dokáže nudit. Když přijdu z práce, s radostí mě vítá, pusinkuje, ale také má jakoby návaly agresivity, přilétne a začne silně kousat do prstů na ruce. Běžně to dělá jen jemně. Když zrovna ráno nemusím brzo do práce, tak si zvykla mě tak vyhnat z postele. Ještě mi při to říká: "pojď", "hopi"... je to úsměvné, kdyby ty kousance tak nebolely... a to dobře ví, že to nesmí, často u toho sama na sebe křičí "málo, málo!".
To, že něco nesmí, chápe i v jiných situacích, takže když slyšíme, jak si povídá "padej odtud", víme, že je někde, kde být nemá (nejraději šmejdí v otevřených policích, skřínky na kuchyňské lince si již bravurně otevírá sama (samozřejmě také to nesmí). Někdy tím upoutává pozornost i za cenu pokárání. Žakové se fakt v mnohém podobají malým dětem, vyžadují výchovu a pozornost... a společnost.
Jestli čekáte, že Vám někdo nabídne rady, které budou suprovým řešením, asi budete zklamána. Ale radila bych delší volnost, hodina denně se mi zdá málo, i při puštěném papouškovi lze dělat domácí práce a učit ho odlétat si na potřebu na určené místo. To nebude asi nikdy 100%, nicméně do velké míry to úspěšné být může.

Přidejte reakci

Přidat smajlík