Dlouho jsme s kamarády chovateli diskutovali o tom, proč vlastně v Plzni nefunguje žádná ptačí burza?! Dříve se zde nějaké burzy konaly, ale nikdo z nás vlastně neví proč zanikly. Stojíme tedy před otázkou, zda v Plzni nezaložit burzu velikostně podobnou alespoň té na Kladně?!
Chtěli bychom tedy znát i Vaše názory! Myslíte si že otevření takovéto burzy je hloupost a nebo by jste tuto burzu v Plzni uvítali? Děkujeme za vaše názory.
milos.m

XXX.XXX.252.205
Já bych byl pro.
Já jsem taky pro ale vím, že plzeňští chovatelé zkoušeli burzu rozjet loni v říjnu v arealu Na ovčárně v Plzni Doubravce.I když burza byla inzerována v chovatelských časopisech i na ifauně., tak byla velmi malá účast, což mohu potvrdit, byla jsem na všech.Tak po několika burzách ji organizátoři zrušili.
Jednoznačně jsem pro, je to dobrá myšlenka a můžu ji jedině podpořit. Plzeň je velká, chovatelů taky hodně a je škoda, že tu neexistuje stálá burza, kam by chovatelé rádi jezdili. Určitě by to bylo přínosem. Druhá věc je malý zájem lidí a chovatelů, to se těžko ovlivňuje, tak jak popisuje chovatelka massena ve svém příspěvku.
massena
napsal(a):
Já jsem taky pro ale vím, že plzeňští chovatelé zkoušeli burzu rozjet loni v říjnu v arealu Na ovčárně v Plzni Doubravce.I když burza byla inzerována v chovatelských časopisech i na ifauně., tak byla velmi malá účast, což mohu potvrdit, byla jsem na všech.Tak po několika burzách ji organizátoři zrušili.
Já jsem měla Doubravku vždycky spojenou spíš s drobotinou - chodívala jsem tam na výstavy a prodejců chovatelských potřeb a krmiva tam bylo velice poskromnu.
Inzerci na burzu jsem bohužel nezaregistrovala.
Je otázkou, jak dlouho trvá, než se burza dostane do povědomí chovatelů, tak jako Kladno, Přeštice apod. Každopádně by bylo fajn, kdyby se konala v jiném termínu, aby si burzy nekonkurovaly.
Podobne otazky jsme si pokladali i my. Na Kladne potkavame spoustu lidi z okoli Plzne, v Presticich byva ucast take docela slusna, tak proc ti sami lide nechodili na burzu v Plzni. Pokazde kdyz se na burzach bavim s chovateli tak mi vsichni rikaji ze by takovou burzu uvitali, ale proc nechodili kdyz burza byla? Myslim si ze zda burza fungovat bude ci ne zalezi z nejvetsi casti na chovatelich. Poradatel muze pomoci akorat zajistenim prodejcu krmiv, chovatelskych potreb a vykupem ptactva. Zbytek je jen na chovatelych z okoli zda svou ucasti burzu podpori a tim prilakaji chovatele z sirsiho okoli.
karlnov

XXX.XXX.145.73
I to už tu bylo, burza Přeštice je na Plzeňsko dost, nikdo vám nebude chodit po burzách týden co týden. S tím se musíme spokojit.
karlnov
napsal(a):
I to už tu bylo, burza Přeštice je na Plzeňsko dost, nikdo vám nebude chodit po burzách týden co týden. S tím se musíme spokojit.
S tímto nemůžu souhlasit, burzy navštěvuji pravidelně a když v jednom měsíci na burzách v Českých Budějovicích (1.sobota), na Kladně (1.neděle), v Přerově (2.neděle), v Přešticích (3.sobota) a v Týništi (4.neděle) potkám jedny a ty samé chovatele z okolí Plzně a není jich zrovna málo, tak nevidím důvod nenavštívit burzu podobných parametrů, která se bude konat prakticky, doma, v Plzni. Jde jen o to burzu od začátku podporovat a vytvořit jí dobré jméno aby byla zajímavá i pro chovatele z jiných regionů jako je tomu třeba na Kladně a na dalších burzách konajících se dále od Plzně.
pepiczech24
napsal(a):
S tímto nemůžu souhlasit, burzy navštěvuji pravidelně a když v jednom měsíci na burzách v Českých Budějovicích (1.sobota), na Kladně (1.neděle), v Přerově (2.neděle), v Přešticích (3.sobota) a v Týništi (4.neděle) potkám jedny a ty samé chovatele z okolí Plzně a není jich zrovna málo, tak nevidím důvod nenavštívit burzu podobných parametrů, která se bude konat prakticky, doma, v Plzni. Jde jen o to burzu od začátku podporovat a vytvořit jí dobré jméno aby byla zajímavá i pro chovatele z jiných regionů jako je tomu třeba na Kladně a na dalších burzách konajících se dále od Plzně.
To máte pravdu, ale moc nevěřím tomu, že plzeňští chovatelé do toho půjdou znovu. Burzy byly inzerované, já sama jsem je dávala do ifauny na burzy i do diskuse a byla i v tištěné Fauně a v Chovateli. V Přešticích i Kladně byly vylepené plagátky i s termíny burz.Nevím, jestli třeba by se nepřilákalo víc lidí, myslím i nechovatelů kdybychom se spojili třeba s teraristy nebo spíše rybičkáři. Teraristi mají vlastně svoje burzy v Pekle.
Cel

XXX.XXX.226.103
pepiczech24
napsal(a):
Plzeň má na to aby vytvořila burzu na úrovni ale je potřeba k tomu sehnat i ty doplňkové služby jako je výkup ptactva ale ne jeden výkupčí ale minimálně tři aby prodávající měl na výběr komu to nechat a tím nechci říci že se nemohou domluvit ale každý výkupčí má snahu toho vykoupit co nejvíce a tak cenu upravují individuálně jak jim to pasuje.V tom je ten bonus.Dále prodej krmiv a tu to platí stejně.A v neposlední řadě se nebát novou burzu nasadit v termínu již probíhající burzy v okolí jako třeba zde zmiňované burzy ve Staňkově.Ta je malá nemající šanci do budoucna uspět ale stovka návštěvníků která tam chodí nedojde za týden k vám.Ale když to nasadíte na stejný termín tak cestu si najdou k vám protože když si budou moci vybrat z několika výkupců a s několika prodejců tak tenhle benefit jim sem cestu otevře.Budete li ale brát ohled na tyhle věci tak se do toho ani nepouštějte.Prostá matematika vám to zeškrtá sama.Pronájem a další výdaje vám jasně určí jaké množství lidí musí přijít aby bylo hospodaření vyrovnané protože z domova se vám to doplácet nebude chtít a skončí to.
Cel
napsal(a):
Plzeň má na to aby vytvořila burzu na úrovni ale je potřeba k tomu sehnat i ty doplňkové služby jako je výkup ptactva ale ne jeden výkupčí ale minimálně tři aby prodávající měl na výběr komu to nechat a tím nechci říci že se nemohou domluvit ale každý výkupčí má snahu toho vykoupit co nejvíce a tak cenu upravují individuálně jak jim to pasuje.V tom je ten bonus.Dále prodej krmiv a tu to platí stejně.A v neposlední řadě se nebát novou burzu nasadit v termínu již probíhající burzy v okolí jako třeba zde zmiňované burzy ve Staňkově.Ta je malá nemající šanci do budoucna uspět ale stovka návštěvníků která tam chodí nedojde za týden k vám.Ale když to nasadíte na stejný termín tak cestu si najdou k vám protože když si budou moci vybrat z několika výkupců a s několika prodejců tak tenhle benefit jim sem cestu otevře.Budete li ale brát ohled na tyhle věci tak se do toho ani nepouštějte.Prostá matematika vám to zeškrtá sama.Pronájem a další výdaje vám jasně určí jaké množství lidí musí přijít aby bylo hospodaření vyrovnané protože z domova se vám to doplácet nebude chtít a skončí to.
Dobrý večer.
Nechci se Vás dotknout, ale jak jste jak jste dospěl k tomu, že Plzeň má na to, aby vygenerovala burzu na úrovni? Zkusil jste to ? Zkusil jste provozovat vůbec nějakou burzu ? Víte, nejsem rodilý Plzeňák, ale cca 20 let mám k Plzni nějaký vztah. Nejprve pracovní a posledních 10 let zde i žiji. Za tu dobu pamatuji nejeden pokus o zavedení burzy ptáků v Plzni. Ať to bylo v areálu neslyšících v Částkovce nebo několik pokusů v chovatelském areálu na Doubravce, nikdy se nepodařilo akci udržet. Ono to není až tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Několik let se podílím na pořádání burz v Přešticích. I tam je to rok od roku složitější.
V obecné rovině, si myslím že je v Česku "přeburzováno". Vždyť jenom v okolí Plzně jsou burzy v Chlumčanech, Oseku/Volduchách, Přešticích, nově teď ve Stańkově.Trochu dále pak v Blatné,
na Kladně, V Č. Budějovicích. Asi jsem nevyjmenoval všechny podobné akce. Některé jsou malé, jiné o trochu větší. Můžeme si myslet, že ta či ona akce "nemá budoucnost", ale to se bavíme jen o dojmech, odhadech a v některých případech možná i něčích přáních. Za sebe si myslím, že v současné době se v Plzni burza ptáků nechytí. Jediné řešení, které by mohlo mít jakousi šanci bych viděl ve spojení s teraristy - pokud oni o to budou mít zájem.
Pokud jste přesvědčen, že možnost pro burzu existuje, nepište co by bylo potřeba udělat nebo zařídit, ale udělejte to či to zařiďte. Nebo to alespoň zkuste a uvidíte. Přeji hezký den. M. Vít.
Cel

XXX.XXX.226.103
Pane Vít vážím si Vás a na vaši otázku odpovídám ano již 9 rokem jsem jeden z pořadetelů burzy a vím že je to těžké.A rok od roku těžší ale přesto se nám to daří a hranice 380 platících nám zajišťuje pokrytí nákladů.Zkoušel jsem se angažovat i v Brně na výstavišti a šlo to již po několikáté v niveč protože a právě proto že se berou ohledy na již pořádané burzy v okolí.To je alfe a omega celého problému.I když Brněnské výstaviště má ještě jedno specifikum a to hodně vysoký nájem a nemožnost mít jednotný termín pořádání po celý rok jelikož se tam pořádají mezinárodní akce a ty někdy korigují s vašim termínem a bohužel musíte ustoupit akci která má pro BVV zelenou.Teď se tam spojili teraristé s ptáčkaři ale ani toto spojení není to pravé ořechové ale přežívají.A z názorem že je přeburzováno s vámi souhlasím.Dovedete si představit že by se v ČR pořádali třeba jen dvě burzy do roka a návštěvnost byla 8000 platících diváků.K tomu dvacítka výkupců a stejný počet krmivářů to by byl doopravdy chovatelský svátek.Přeji pěkný den.
Cel
napsal(a):
Pane Vít vážím si Vás a na vaši otázku odpovídám ano již 9 rokem jsem jeden z pořadetelů burzy a vím že je to těžké.A rok od roku těžší ale přesto se nám to daří a hranice 380 platících nám zajišťuje pokrytí nákladů.Zkoušel jsem se angažovat i v Brně na výstavišti a šlo to již po několikáté v niveč protože a právě proto že se berou ohledy na již pořádané burzy v okolí.To je alfe a omega celého problému.I když Brněnské výstaviště má ještě jedno specifikum a to hodně vysoký nájem a nemožnost mít jednotný termín pořádání po celý rok jelikož se tam pořádají mezinárodní akce a ty někdy korigují s vašim termínem a bohužel musíte ustoupit akci která má pro BVV zelenou.Teď se tam spojili teraristé s ptáčkaři ale ani toto spojení není to pravé ořechové ale přežívají.A z názorem že je přeburzováno s vámi souhlasím.Dovedete si představit že by se v ČR pořádali třeba jen dvě burzy do roka a návštěvnost byla 8000 platících diváků.K tomu dvacítka výkupců a stejný počet krmivářů to by byl doopravdy chovatelský svátek.Přeji pěkný den.
Dobrý den.
Musím se Vám omluvit, ale myslel jsem, že jste z plzeňského regionu. Proto ta poznámka o vyzkoušení burzy. Plzeň, i když jde o, na naše poměry, velké město, v současné době nemá na vygenerování větší burzy. Alespoň dle mého názoru. Faktorů proč na to nemá je několik. Jedním je jistě výše nájemného. Znám cenu nájmu v Přešticích. Ta je na hraně únosnosti burzy s průměrnou návštěvou cca 220 lidí. Druhým faktorem je místo, kde by mohla burza být. Potřebujete slušný prostor, k tomu pochopitelně možnost pro parkování 50 - 70 aut a také možnost občerstvení - to dnes značná část návštěvníků požaduje především. Podobný prostor v Plzni má chovatelský areál na Doubravce. Jedinou nevýhodou je jeho "zastrčenost", není na ani u více frekventovaného místa. Zkoušek o rozjetí burzy bylo několik. Shodou okolností bydlím asi 200 m od uvedeného areálu a tak jsem na burzy docházel celkem pravidelně. Zpočátku se objevilo i 20 lidí, ale během krátké doby se nás sešlo možná 5, možná 7, takže došlo na klobásu, kávu a odchod domů. Proč tomu tak je - nevím? Snad svoji úlohu sehrávají i mezilidské vztahy? Jak jsem psal, nejsem rodilý Plzeňák, ale "náplava", takže neznám historii plzeňského chovatelství.
Obecně by se mohl projevit i efekt " Kladno", kde velkou část návštěvníků tvoří pražští chovatelé. Je to logické, řada mimopražských chovatelů by na burzu do Prahy nejela, už z důvodu problematického hledání místa, parkování apod. Takže zvolené řešení vyhovuje jak pražským, tak i mimopražským chovatelům. Nechuť jet do většího města může být dalším faktorem nezájmu o burzu v Plzni. Výhodou burzy v Přešticích je jednak menší město či městys, areál je položen vedle hlavní silnice Plzeň - Klatovy, takže je jednoduché jej najít. Parkovací plocha dostačující. Její nevýhodou jsou horší světelné podmínky ( s tím se objektivně nedá nic moc dělat) a pro řadu návštěvníků i pozdější otvírání restaurace - s tím se nedá dělat už vůbec nic. Zázemí jiných burz neznám, takže je nemohu hodnotit. Nicméně, jak jsem napsal, v současné době je v Česku přeburzováno a plzeňský region není vyjímkou. Máte pravdu v tom, že se tím rozmělňuje jak prodejní, tak i nákupní síla. To si ale musí uvědomit především sami chovatelé. Na druhou stranu malé, lokální burzy mají svůj význam - např. pro starší chovatele, kteří již nechtějí jezdit dál nebo pro ty, kteří nemají auto a nebo pro mladé chovatele. Autobusy dnes o víkendech jezdí málo a ještě pouze po hlavních silnicích a podobně je tomu i s vlaky.
Pochopitelně jejich kvalita zůstane na lokální úrovni, tak to prostě je. Přeji hezký den. M. Vít.