Velikost výletových oken

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.11.2015 23:08
martin77

XXX.XXX.140.6

Dobrý den. Chci poprosit zkušenější o radu. Buduju zděné zimoviště. Jak velký otvor stačí ze zimoviště do výletů papouškům typu Králováci, Penanti, ale chci i Amazoňana nebo Kakadu. Chtěl jsem nějaké běžné zašupovačky, ale asi pořídím normální plastová nebo aluplast okýnka. Furt se mi něco zdá malé nebo velké. Děkuji za pomoc. Martin.

7.11.2015 07:45
were

XXX.XXX.220.250

Dobrý den, nejsem moc zkušenější, ale tento problém jsem řešil letos na jaře. Mám doma jen austrálii. Výletová okna mám 40x40 cm a jsou zbytečně moc velká. Je pravda, že papoušci krásně proletí, ale okna by stačila i 30 cm na šířku a 25 cm na výšku. Přeji hezký den.

7.11.2015 08:03
daktari

XXX.XXX.33.139

Co se týká velikosti vletových oken, ideální velikost je cca 50 x 30 cm výška. Hodně záleží na druzích ptáků. Australani jsou dobří letci a prolétnou i menším, to ano, ale nejde jen o šířku, kterou je papoušek schopen proletět. Naopak Kakadu, nebo amazoňané potřebují výšku alespoň 35 cm a šířku 50-60 cm. A to i přes to, že mnohdy neprolétávájí, ale dosednou na okno a pak pokračují v letu.
Plastová, nebo aluplast okna jsou sice hezká, ale k jinému účelu. V jejich drážkách se vám bude držet bordel a gumové těsnění, které tam je vám ptáci sežerou. A další věc - jak je budete ovládat na dálku? To polezete pokaždé do voliéry?

Holochroa

7.11.2015 11:58
Holochroa

XXX.XXX.119.79

martin77 napsal(a):
Dobrý den. Chci poprosit zkušenější o radu. Buduju zděné zimoviště. Jak velký otvor stačí ze zimoviště do výletů papouškům typu Králováci, Penanti, ale chci i Amazoňana nebo Kakadu. Chtěl jsem nějaké běžné zašupovačky, ale asi pořídím normální plastová nebo aluplast okýnka. Furt se mi něco zdá malé nebo velké. Děkuji za pomoc. Martin.

Dobrý deň. Treba sa hlavne rozhodnúť, či chcete výletové okienka menšie kvôli minimálnym tepelným únikom, alebo chcete mať výletové okná veľké a tým umožniť aspoň sezónne zväčšený prelet pre papagáje.
Pokiaľ chcete, aby tade preletel amazoňan alebo kakadu, tak výletové okno musí mať aspoň 80 - 100 cm na šírku a 50 - 80 cm na výšku. Samozrejme čiernouchý amazoňan preletí aj malým otvorom, ktorým sa pomúčený amazoňan ani neprepchá. Austrálskym papagájom typu rozela postačí na prelet zhruba polovičné výletové okno.
Ideálny systém otvárania výletových okien je výsúvný do hora, pričom ho môžete ovládať napr. oceľovým lankom a nemusíte pokaždé vchádzať do voliéry.
Najlepšiu inšpiráciu nájdete v inzerátoch výrobcov voliér. Majú tam pekné ukážky práce výsuvných výletových okien.

18.11.2015 21:47
martin77

XXX.XXX.140.6

daktari napsal(a):
Co se týká velikosti vletových oken, ideální velikost je cca 50 x 30 cm výška. Hodně záleží na druzích ptáků. Australani jsou dobří letci a prolétnou i menším, to ano, ale nejde jen o šířku, kterou je papoušek schopen proletět. Naopak Kakadu, nebo amazoňané potřebují výšku alespoň 35 cm a šířku 50-60 cm. A to i přes to, že mnohdy neprolétávájí, ale dosednou na okno a pak pokračují v letu.
Plastová, nebo aluplast okna jsou sice hezká, ale k jinému účelu. V jejich drážkách se vám bude držet bordel a gumové těsnění, které tam je vám ptáci sežerou. A další věc - jak je budete ovládat na dálku? To polezete pokaždé do voliéry?

Zdravím. Ty okna zadělám panty nahoru, takže by fungovali jako vyklápěcí. Na zavření samotíš stačí, ale na případné zajištění tam budu muset vlézt, to jo. Ale, jak už to bývá, jsem se nerozhodností unáhlil a pořídil okna 50x50 otvor je tedy 37x37. Asi to bude blbě vypadat blbě, když má luxfery vyzděny na šířku 60 a nad nimi bude uskočené okno 50 . Martin.

Přidejte reakci

Přidat smajlík