Zdravím chovatele a prosím o radu.Rád bych začal s chovem guldinek, chovám papoušky a moc se mi líbí i drobotˇ a chtěl bych to zkusit s guldama.Potřeboval bych poradit s krmením a hlavně s teplotou protože vím že jsou trochu choulostivé na chlad.Předem moc děkuji za jakou koli radu nebo upozornění na co dát pozor.
Existuje špeciálny Klub chovateľov amadín Gouldovej, kde sú aj články a spravodaj. http://www.agklub.cz/.
Http://www.gouldianfinches.eu/ trochu google tu je všetko
mirouš
napsal(a):
Zdravím chovatele a prosím o radu.Rád bych začal s chovem guldinek, chovám papoušky a moc se mi líbí i drobotˇ a chtěl bych to zkusit s guldama.Potřeboval bych poradit s krmením a hlavně s teplotou protože vím že jsou trochu choulostivé na chlad.Předem moc děkuji za jakou koli radu nebo upozornění na co dát pozor.
O AG se říká, že jsou to panelákoví ptáci, že jim svědčí panelákové teplo. Nicméně já je chovala a odchovávala v pokoji, kde bylo v noci i 17 st,. vlhkost 60% a výše. Krmení normální pro guldy, zelené apod. Ale když už mají mladé, dávat jen suché, protože jednou se mi stalo, že když měli moc pestrou stravu a mladé cca 4 dny staré, přestaly krmit a chtěli znovu hnízdit.
Ve venkovní voliéře jsem je měla jen od půli června do konce srpna.
Dobryvecer,
a k te trose teorie take trocha praxe. Pomerne vhodna smes pro guldy je deli nature 84. Osobne do ni pridavam jeste tak 20% lesknice navic. Tuto smes take macim. Dale podavam klasy senegalskeho prosa z vlastni zahradky. Pampelisku, ptacinec, ne kazda para bere. Vajecnou michanici od firmi Quiko s morskymi racky. Zkousel jsem i domaci, ale velky uspech to nemelo.
U guld je nejdulezitejsi vypozorovat potreby kazdeho konkretniho paru. Mam ptaky kterym muzete davat stejne pestrou stravu i behe sezeni a hnizdeni a mladata v poradku vyvedou. Mam take paru ktera jakmile dostane neco vic nez suche zrni, vyhaze vejce nebo mlade a hnizdi znovu. Jina para zase vzdy po vylihnuti tak horlive uklizi, ze vyhazi i mlade. Jak jsou vsechna mladata vylihla, zodpovedne je dokrmi az na bidlo.
Drive jsem mival guldy pres zimu v teplote pres den kolem 18 - 20 stupnu a pres noc padala teplota i pod 15 stupnu. Ptaci spolehlive vyvadeli mlade. Musim podotknout ze v te dobe jsem nechoval barevne mutace a vybiral jsem ptaky z podobnych podminek.
S pozdravem Smidla.eu.
mirouš
napsal(a):
Dob rej, bratr chová AG od Brzkého jara do podzimu venku.V Říjnu koncem měsíce je ukládal a kupodivu v pohodě.I když na jaře padala teplota k4 stupňům a dokonce i ustáli raní Mrazíky. Podle mě jeto nerozum vystavovat je tak níským teplotám.Už to takhle provozuje 4 roky a v pohodě.Já sám bych je ale nechoval venku a ani bych to nedoporučoval...p.Linek.