Dobrý den u letošní samice co jsem koupil tak po prepereni začali žluté pírka na zádech chtěl sem se zeptat co to může znamenat.Jeden chovatel mi rekr že ji to jen takhle může zůstat nebo bude do straky a druhy mi řekl onemocnění jater.Děkuji za odpovědi pridam pár fotek.
Radim 63
napsal(a):
Dobrý den u letošní samice co jsem koupil tak po prepereni začali žluté pírka na zádech chtěl sem se zeptat co to může znamenat.Jeden chovatel mi rekr že ji to jen takhle může zůstat nebo bude do straky a druhy mi řekl onemocnění jater.Děkuji za odpovědi pridam pár fotek.
Pravdepodobne ten druhý mal pravdu, prestaňte dávať slnečnicu, nahradte ju semencom a dávajte ostropestrec, možno ho zachránite.
aymara55
napsal(a):
Pravdepodobne ten druhý mal pravdu, prestaňte dávať slnečnicu, nahradte ju semencom a dávajte ostropestrec, možno ho zachránite.
Myslíte teda úplně slunečnici pryč má to už ale tři měsíce a pan co mě ji prodal tak si nechal její tři sourozence a maji to tak všichni a veterinář řekl jen tedy po telefonu že u letošních se onemocnění jater nevyskytuje moc.Ale dávat semenec místo slunečnice to už mi psalo hodně chovatelů dekuji.
intermedia

XXX.XXX.3.198
Radim 63
napsal(a):
Zatiaľ by som nerobil paniku, hoci ochorenie pečene sa takto prejavuje. Vhodné je zistiť, v akom stave sú jej rodičia a na akej strave sú chovaní. U papagájov kráľovských som presne takýto problém riešil tento rok u kamarátovho novozostaveného páru. Po práci zistím, v akom stave sú kráľováci momentálne. Kolega aymara55 dobre radí.
intermedia
napsal(a):
Zatiaľ by som nerobil paniku, hoci ochorenie pečene sa takto prejavuje. Vhodné je zistiť, v akom stave sú jej rodičia a na akej strave sú chovaní. U papagájov kráľovských som presne takýto problém riešil tento rok u kamarátovho novozostaveného páru. Po práci zistím, v akom stave sú kráľováci momentálne. Kolega aymara55 dobre radí.
Připojuji se k názoru, že u letošního jedince je velmi málo pravděpodobná souvislost s onemocněním jater. Jakékoliv prevenční opatření nemůže uškodit, ale pokud je pták v dobré kondici tak bych tomu nechal volný průběh.Pokud je to možné, tak nechat udělat vyšetření na obsah/výši žlučových kyselin. Léčení je stejně možné jen odstraněním příčiny a dlouhodobé ochranné léčbě jater.
Radim 63
napsal(a):
Ja som mal králováka, štepitelného do žltých, zo žltými pierkami a uhynul, dal som urobiť pitvu.
KaVe
napsal(a):
Připojuji se k názoru, že u letošního jedince je velmi málo pravděpodobná souvislost s onemocněním jater. Jakékoliv prevenční opatření nemůže uškodit, ale pokud je pták v dobré kondici tak bych tomu nechal volný průběh.Pokud je to možné, tak nechat udělat vyšetření na obsah/výši žlučových kyselin. Léčení je stejně možné jen odstraněním příčiny a dlouhodobé ochranné léčbě jater.
Bolo by dobré vedieť, čím kŕmil pôvodný majiteľ, je možné, že je to z kŕmenia(mohlo byť závadné), ale každopádne by som radikálne zmenil krmivo(proso, nahý ovos, pohánka, kardy, semenec, ostropestrec, prípadne lesknica a zmes semien divorastúcich) a dokedy by nemali všetko vyžrané, tak ani zrnko. S týmto nič nemôže pokaziť, iba pomôcť, ostropestrec podporuje regeneráciu pečene.
aymara55
napsal(a):
Bolo by dobré vedieť, čím kŕmil pôvodný majiteľ, je možné, že je to z kŕmenia(mohlo byť závadné), ale každopádne by som radikálne zmenil krmivo(proso, nahý ovos, pohánka, kardy, semenec, ostropestrec, prípadne lesknica a zmes semien divorastúcich) a dokedy by nemali všetko vyžrané, tak ani zrnko. S týmto nič nemôže pokaziť, iba pomôcť, ostropestrec podporuje regeneráciu pečene.
Naprostý souhlas, tím můžete jedině prospět i kdyby se nemoc nepotvrdila. Je dobré občas udělat "ozdravnou/očistnou" kůru i preventivně. Do vody bych sehnal "švédské byliny/kapky", mají je skoro v každé lékárně - stačí 3-4 kapky do 0,5 l vody/den - 2x týdně.
Karlosara
napsal(a):
Naprostý souhlas, tím můžete jedině prospět i kdyby se nemoc nepotvrdila. Je dobré občas udělat "ozdravnou/očistnou" kůru i preventivně. Do vody bych sehnal "švédské byliny/kapky", mají je skoro v každé lékárně - stačí 3-4 kapky do 0,5 l vody/den - 2x týdně.
Zdravím a měla bych dotaz na ty kapky. Neobsahují náhodou alkohol?
Karlosara
napsal(a):
Tak krmí delí nature 64 a 65.
eli22
napsal(a):
Zdravím a měla bych dotaz na ty kapky. Neobsahují náhodou alkohol?
Ano, obsahují záleží na výrobci - např. :
http://www.prozdravi.cz/svedske-kapky-maurer-s-2-5-alk-250ml.html
Nebojte, je to vyzkoušené a bezpečné.
aymara55
napsal(a):
No původní majitel krmil delí nature 64 a 65.Já krmim slunečnice černá 30% proso 4 barev 30% Kardi 10% kukuřice 5% lesknice 10% oves nahý 5%.Jinak dávám hloh kukuřice a ječmen v mlecnem stavu hloh jerabiny šipky černý bez hrah rybíz červená řepa ovoce zelenina mám toho hodně zamrazeno a dávám i v zimě a toto dostávají 3* týdne a s jara skoro každý den semenec dávám jen když jdou do toku.MUZETE MI PORADIT KOLIK CEHO ZRUBA JAK PISETE DEKUJI.
Radim 63
napsal(a):
No původní majitel krmil delí nature 64 a 65.Já krmim slunečnice černá 30% proso 4 barev 30% Kardi 10% kukuřice 5% lesknice 10% oves nahý 5%.Jinak dávám hloh kukuřice a ječmen v mlecnem stavu hloh jerabiny šipky černý bez hrah rybíz červená řepa ovoce zelenina mám toho hodně zamrazeno a dávám i v zimě a toto dostávají 3* týdne a s jara skoro každý den semenec dávám jen když jdou do toku.MUZETE MI PORADIT KOLIK CEHO ZRUBA JAK PISETE DEKUJI.
Skúste tú dietu zhruba takto:25% nahý ovos, proso 20%, lesknica 10%, kardy 10%, pohanka10%, ostropestrec 15%, semenec10%. To je len orientačne, môžete niečoho ubrať, alebo pridať.Neviem v akých podmienkach chováte, ak vonku, tak pri mrazoch ubrať ovsa a prosa pridať semenca.
arara1981
napsal(a):
Mne sa osvecil grepovy sirup.Otec mal dost velky uhyn pri beznych australskych vtakoch po podani tohoto vsetko ok.Ja som to pouzil pri amazonkoch a amazonanovy ale to boli uplne ine pripady ako ten vas.Treba to skusit.Urcite mu to neuskodi.
Grepový sirup je niečo podobné ako Citrex, potláčajú sa nim patogény v tráviacom ústrojí.
aymara55
napsal(a):
Skúste tú dietu zhruba takto:25% nahý ovos, proso 20%, lesknica 10%, kardy 10%, pohanka10%, ostropestrec 15%, semenec10%. To je len orientačne, môžete niečoho ubrať, alebo pridať.Neviem v akých podmienkach chováte, ak vonku, tak pri mrazoch ubrať ovsa a prosa pridať semenca.
Chován venku jen Amazonky mám vevnitř s vyletem ven.Skusim to jak pisete nejen skrs kralovacku ale i ostatní papoušky.
Karlosara
napsal(a):
Ano, obsahují záleží na výrobci - např. :
http://www.prozdravi.cz/svedske-kapky-maurer-s-2-5-alk-250ml.html
Nebojte, je to vyzkoušené a bezpečné.
Děkuji za informaci. Já teď začala podávat extrakt z grepových jadérek. Jak papouchům, tak psům, tak mně . Tak uvidím, co to s námi udělá
aymara55
napsal(a):
V akom množstve na liter vody ?
Citrex (keď sa dal ešte zohnať) som dával 0,5 až 0,7 ml na 5l vody.
Já tedy Citrex neznám, respektive jsem ho nikdy nedávala, ale není to něco podobného jako Acidomid E? Co se týče těch grepových kapiček, tak to moc neřeším, kapku do vody (do cca 2dcl) 2 x týdně, zatím. Ale nevím, jestli je to dobré dávkování, musím to prozkoumat na netu.
eli22
napsal(a):
Já tedy Citrex neznám, respektive jsem ho nikdy nedávala, ale není to něco podobného jako Acidomid E? Co se týče těch grepových kapiček, tak to moc neřeším, kapku do vody (do cca 2dcl) 2 x týdně, zatím. Ale nevím, jestli je to dobré dávkování, musím to prozkoumat na netu.
Citrex je americký výrobok, ktorému už skončila registrácia v EU (neviem či som uviedol presný termín) Je to výťažok z jadierok citrusových plodov, niečo podobné ako Grepový sirup.
Používal som ho niekoľko rokov do pitnej vody pre papagáje (nie stále) a hlavne pri máčaní zrnín pred nakličovaním.
aymara55
napsal(a):
Citrex je americký výrobok, ktorému už skončila registrácia v EU (neviem či som uviedol presný termín) Je to výťažok z jadierok citrusových plodov, niečo podobné ako Grepový sirup.
Používal som ho niekoľko rokov do pitnej vody pre papagáje (nie stále) a hlavne pri máčaní zrnín pred nakličovaním.
Takže švédské Bíliny v kapkách nebo jak
aymara55
napsal(a):
No ale na to já používám právě ten Acidomid E. Hlavně v létě ve vedrech do vody, aby se tak nekazila a při namáčení před nakličováním a pak i proplachování naklíčeného.
eli22
napsal(a):
No ale na to já používám právě ten Acidomid E. Hlavně v létě ve vedrech do vody, aby se tak nekazila a při namáčení před nakličováním a pak i proplachování naklíčeného.
Iste dá sa voziť na trabante i na Mercedese.
Citrex je širokospektrální přípravek potlačující nežádoucí mikroorganismy v gastrointestinálním traktu.
Podstatu Citrexu tvoří aktivovaný komplex kyseliny askorbové a dalších organických kyselin, které v trávicím traktu inhibují rozvoj nežádoucí mikroflóry díky přímému působení na zvýšení permeability membrán buněčné stěny bakterií.
Citrex podporuje rozvoj a kolonizaci gastrointestinálního traktu pozitivní mikroflórou, čímž dochází k optimalizaci stavu střevní sliznice a mikroklků. Inhibicí rozvoje patogenních bakterií ve střevech zamezuje vzniku tzv. bakteriocinů ( látek peptidového charakteru vylučovaných bakteriemi), čímž přímo umožňuje lepší využití živin, brání rozvoji enteritid a průjmových onemocnění, posiluje organismus.
Mechanismus působení
Účinné látky Citrexu jsou více atrahovány k chemickým receptorům patogenních bakterií než pozitivních. Protože se patogenní bakterie produkují velice rychle, jsou jejich buněčné stěny velmi slabé. Nepatogenní bakterie množící se pomalu mají buněčné stěny silné. Jelikož Citrex působí na bázi změn membrám buněčných stěn, nezvyšuje permeabilitu u pozitivních, ale pouze u patogenních bakterií, čímž dochází k jejich zániku.
Výhoda
Tekutá forma přípravku zajišťuje rychlý příjem do organismu, a jelikož Citrex neprochází střevní stěnou, dochází k maximální koncentraci účinných látek přímo v místě infekce.
Citrex posiluje organismus po chirurgických zákrocích, přepeřování, transportu nebo stresové zátěži. Možno použít také během letních veder. Velkou výhodou Citrexu je kompatibilita s doplňkovými látkami a léčivy, šetrnost k organismu – bez vedlejších účinků.( pozn. při očkování živými vakcínami doporučujeme přípravek 24 h před a po vakcinaci vynechat.)
Stejně jako v organismu působí přípravek CITREX i na mikroorganismy ve vodném prostředí při nakličování, dezinfekci budek a chovných prostor
Dávkování
Nakličovací směsi, desinfekce budek, chovných prostor : 1 ml / litr vody
- homogenně rozmíchat s vodou, dále užívat dle individuálních postupů
Napájecí voda : 0,2 - 0,4 ml / litr napájecí vody
- používat po dobu 5 - 7 dnů v období trávicích potíží, rozmnožování, přepeřovaní, ve stresových situacích jako transport, vysoké teploty
Skladujte v suchu a chladnu, po otevření pečlivě uzavírejte.
aymara55
napsal(a):
Iste dá sa voziť na trabante i na Mercedese.
Citrex je širokospektrální přípravek potlačující nežádoucí mikroorganismy v gastrointestinálním traktu.
Podstatu Citrexu tvoří aktivovaný komplex kyseliny askorbové a dalších organických kyselin, které v trávicím traktu inhibují rozvoj nežádoucí mikroflóry díky přímému působení na zvýšení permeability membrán buněčné stěny bakterií.
Citrex podporuje rozvoj a kolonizaci gastrointestinálního traktu pozitivní mikroflórou, čímž dochází k optimalizaci stavu střevní sliznice a mikroklků. Inhibicí rozvoje patogenních bakterií ve střevech zamezuje vzniku tzv. bakteriocinů ( látek peptidového charakteru vylučovaných bakteriemi), čímž přímo umožňuje lepší využití živin, brání rozvoji enteritid a průjmových onemocnění, posiluje organismus.
Mechanismus působení
Účinné látky Citrexu jsou více atrahovány k chemickým receptorům patogenních bakterií než pozitivních. Protože se patogenní bakterie produkují velice rychle, jsou jejich buněčné stěny velmi slabé. Nepatogenní bakterie množící se pomalu mají buněčné stěny silné. Jelikož Citrex působí na bázi změn membrám buněčných stěn, nezvyšuje permeabilitu u pozitivních, ale pouze u patogenních bakterií, čímž dochází k jejich zániku.
Výhoda
Tekutá forma přípravku zajišťuje rychlý příjem do organismu, a jelikož Citrex neprochází střevní stěnou, dochází k maximální koncentraci účinných látek přímo v místě infekce.
Citrex posiluje organismus po chirurgických zákrocích, přepeřování, transportu nebo stresové zátěži. Možno použít také během letních veder. Velkou výhodou Citrexu je kompatibilita s doplňkovými látkami a léčivy, šetrnost k organismu – bez vedlejších účinků.( pozn. při očkování živými vakcínami doporučujeme přípravek 24 h před a po vakcinaci vynechat.)
Stejně jako v organismu působí přípravek CITREX i na mikroorganismy ve vodném prostředí při nakličování, dezinfekci budek a chovných prostor
Dávkování
Nakličovací směsi, desinfekce budek, chovných prostor : 1 ml / litr vody
- homogenně rozmíchat s vodou, dále užívat dle individuálních postupů
Napájecí voda : 0,2 - 0,4 ml / litr napájecí vody
- používat po dobu 5 - 7 dnů v období trávicích potíží, rozmnožování, přepeřovaní, ve stresových situacích jako transport, vysoké teploty
Skladujte v suchu a chladnu, po otevření pečlivě uzavírejte.
No jo, tak to je vyšší liga! Díky za info.
intermedia

XXX.XXX.3.198
intermedia
napsal(a):
Dobrý deň všetkým! Podarilo sa mi zistiť momentálny stav kamarátovych kráľovákov. Žlté pierka sa mu vyskytovali u samičky, no po preperení všetky zmizli a žiadne žlté pierko sa už neobjavilo. Takže sa treba držať vyššie písaných rád o preventívnej ochrane pečene - buď podávať ostropestrec do zmesi, alebo robiť raz mesačne počas niekoľkých dní kúru čajom z ostropestreca.
Ešte podotknem, že strava je síce veľmi dôležitá, ale na zdravotný stav jedinca a funkciu orgánov výrazne vplýva fyzická kondícia papagája. To sa dosiahne iba v adekvátnych voliérach. Je to ako u ľudí - obézny človek môže byť na diéte, ale bez pohybu neschudne. Prirodzeným pohybom pre človeka je chôdza a pre papagáje lietanie.
Já Vám k této situaci už sdělím pouze toto :
U slunečnice rozeznáváme několik druhů. Drobnozrnnou či velkozrnnou, dále podle barvy slupky černou, žíhanou a bílou. Dáváme přednost spíše slunečnici drobnější, neboť její jádra nejsou o tolik menší než u velkozrnné, a je cenově daleko výhodnější. Důležitá je však barva slupky. Zatímco černá slunečnice je pro papoušky nevhodná, nepřirozená, obsahuje velké množství tuku a navíc je špatně stravitelná, bílá slunečnice naproti tomu obsahuje tuku méně, je lépe stravitelná, nezatěžuje tolik ptačí organismus (především játra), dokonce obsahuje bílkoviny. Slunečnice žíhaná je někde mezi černou a bílou. Černou slunečnici bychom měli omezit nebo úplně vypustit z ptačího jídelníčku.
-narážím na Vámi uvedené složení krmné dávky, tam je celá příčina.
KaVe
napsal(a):
U slunečnice rozeznáváme několik druhů. Drobnozrnnou či velkozrnnou, dále podle barvy slupky černou, žíhanou a bílou. Dáváme přednost spíše slunečnici drobnější, neboť její jádra nejsou o tolik menší než u velkozrnné, a je cenově daleko výhodnější. Důležitá je však barva slupky. Zatímco černá slunečnice je pro papoušky nevhodná, nepřirozená, obsahuje velké množství tuku a navíc je špatně stravitelná, bílá slunečnice naproti tomu obsahuje tuku méně, je lépe stravitelná, nezatěžuje tolik ptačí organismus (především játra), dokonce obsahuje bílkoviny. Slunečnice žíhaná je někde mezi černou a bílou. Černou slunečnici bychom měli omezit nebo úplně vypustit z ptačího jídelníčku.
Slunečnice je pořád slunečnice, ať je slupka černá, bílá nebo žíhaná.
http://www.chovzvirat.cz/clanek/103-obsah-oleje-v-semenech-slunecnice-rocni/.
KaVe
napsal(a):
Muzete mi napsat kolik ceho bych mel zhruba dat nebo jeli uz lepsi koupit smes.Rady uz tady nejake byli jen bych chtel porovnat vice informaci.Chovam kalovaky cervenokridle al.vousaty penanty patagonce amazonky dekoji za odpoved.
atobajus
napsal(a):
Pane.
Vaše nepříliš šťastná formulace odpovědi mnohé možná odradí a už si ke své škodě nepřečtou druhý řádek. Ale třeba se mýlím.
Doporučuji všem si pojednání Ing. Z. Pokorného přečíst a bude jasno v diskuzi o obsahu tuku ve slunečnici různých barev slupky.
Text znám, vyšel někdy i v tištěné formě v časopisu, už si nepamatuji.
Hodnotím ho jako přínosný odborný příspěvek pracovníka z oboru, který je na rozdíl od mnohých "akademiků" i chovatelem.
atobajus
napsal(a):
Zdravím, ten článek jsem přečetla, ale tedy moc moudrá z toho nejsem. Žila jsem v domnění, že nejtučnější je slunečnice černá, kterou dávám jen venkovnímu ptactvu (divokému) v zimě. A že bílá a proužkatá jsou o hodně méně tučné, takže ty dávám občas i domácím papouchům. I když samozřejmě vím, že záleží na odrudě..
Dobrý den vážení chovatelé.
Dovolte mi prosím vás jakož to majiteli rodičů této samičky taky se k dané věci vyjádřit.Co se týče krmení přidávám samozřejmě i ostropestřec a věřte mi, že mým králováčkům obzvlášť chutnají i plody kustovnice čínské neboli GOJI(což já uznávám na játra za největší dar přírody).Ovoce, zelenina, Allmix, Aloe vera a spousta zdravých věcí jakož i pistácie, kešu, pekan atd jsou nedílnou složkou jídelníčku mých ptáčků. Z tohoto odchovu byli 2.2 a jak je tedy možné, že obě samice a jeden samec jsou nažloutlí a jeden samec je bez žlutých per? Já jsem toho názoru, že není třeba do prvního přepeření nějak panikařit.A řekl jsem tady pánovi, který si ode mě samičku koupil, že nemám problém s vrácením peněz, ale do toho se pánovi dle mých pocitů nějak nechce.A já Vás pane znova prostřednictvím tohoto vlákna vyzývám o vrácení tohoto ptáčka.Vždyť o nic nejde Vy mi dáte ptáčka Já Vám peníze, pokecáme o chovu a je to. S pozdravem Gaszczyk.
libgas
napsal(a):
Dobrý den vážení chovatelé.
Dovolte mi prosím vás jakož to majiteli rodičů této samičky taky se k dané věci vyjádřit.Co se týče krmení přidávám samozřejmě i ostropestřec a věřte mi, že mým králováčkům obzvlášť chutnají i plody kustovnice čínské neboli GOJI(což já uznávám na játra za největší dar přírody).Ovoce, zelenina, Allmix, Aloe vera a spousta zdravých věcí jakož i pistácie, kešu, pekan atd jsou nedílnou složkou jídelníčku mých ptáčků. Z tohoto odchovu byli 2.2 a jak je tedy možné, že obě samice a jeden samec jsou nažloutlí a jeden samec je bez žlutých per? Já jsem toho názoru, že není třeba do prvního přepeření nějak panikařit.A řekl jsem tady pánovi, který si ode mě samičku koupil, že nemám problém s vrácením peněz, ale do toho se pánovi dle mých pocitů nějak nechce.A já Vás pane znova prostřednictvím tohoto vlákna vyzývám o vrácení tohoto ptáčka.Vždyť o nic nejde Vy mi dáte ptáčka Já Vám peníze, pokecáme o chovu a je to. S pozdravem Gaszczyk.
Dobry den jak sem rikal samici si necham jen sem se ptal jak se dari sourozencum.
libgas
napsal(a):
Vždyť jsem Vám to říkal v úterý naposledy, že jsou v pořádku, nejeví žádné známky malátnosti nebo únavy.Jsou aktivní a bez známek nemoci.Došli Vám ty fotky?
Ano koukal sem na ne.Vsak ja tady taky nepisu neco spatneho jen se ptam ostatnich na nazor coz sem vam rikal.
JohnyDC

XXX.XXX.195.189
Radim 63
napsal(a):
Udělal bych jí, pro jistotu, testy na PBFD, tím tuplem když máte ještě další ptáky v chovu ať si náhodou nedržíte přenašeče.
Radim 63
napsal(a):
Ano koukal sem na ne.Vsak ja tady taky nepisu neco spatneho jen se ptam ostatnich na nazor coz sem vam rikal.
Zítra nebo v sobotu až dojedu tak Vám ještě pošlu aktuální fotky jak jsem slíbil. Ale fakt nemám problém Vám vrátit penízky pokud máte strach, že je samice nemocná. Ok?
JohnyDC

XXX.XXX.195.189
libgas
napsal(a):
Prosím Vás setkal jste se někdy s PBFD, že tady píšete takovou hloupost?
Bohužel ano a proto znovu píšu, že udělat si ty testy není zbytečnost. Ale chápu, že se bojíte výsledku.
JohnyDC
napsal(a):
Udělal bych jí, pro jistotu, testy na PBFD, tím tuplem když máte ještě další ptáky v chovu ať si náhodou nedržíte přenašeče.
Dobry den volal sem doktotovi a poslal mu i fotky takze PBFD.Se projevuje az u starsich ptaku a onemocnini jater take muze to byt krmenim ale pokud to maji i sourozenci kteri jsou na jiny strave.Tak bud ji to po prepereni zmizne nebo to bude mit vic a kdyz to zmizne tak pristi rok na podzim se ji to muze ukazat zas a jeste vic muze jit do jako straky a nebo uz to mit nebude.Pry vubec nemusim mit strach ze nemocna neni.
JohnyDC
napsal(a):
Bohužel ano a proto znovu píšu, že udělat si ty testy není zbytečnost. Ale chápu, že se bojíte výsledku.
Tak jak píše Radim na denmou.Rodiče i odchov mají opeření v pořádku a jsou letu schopní tak nevidím důvod dělat testy na PBFD.Nešiřte tady bludy. Jak mi teda vysvětlíte, že už v mnoha případech se po přepeření žlutá pera již neobjevila? Asi se ti ptáci z PBFD vyléčili viďte
matusko

XXX.XXX.39.199
JohnyDC
napsal(a):
Pane, nevyvraciam váš názor, hoci sa s ním nestotožňujem, ale zaujíma ma, čo vás viedlo k názoru, že by sa mohlo jednať o PBFD? Takmer s istotou si dovolím tvrdiť, že o toto ochorenie v tomto prípade nejde. Po preperení žlté pierka zmiznú.
Páni chovatelé děláte závěry a moc tomu nerozumíte.Těch par pírek se v žádném případě nejedna o nemoc jater a už vůbec ne o PBFD. Zabývám se mutací Králováků a takových pírek jsem již vyděl spousta i více žlutých a oranžových zbarvení při nákupu a vždy u prvního nebo druhého přepeření se vše změní do obyčejného papouška.Takže žádný utracení.peněz za PBFD a počkat až papoušek přepeří. Přeji všem krasný a zdravý chov.Joska.
joska
napsal(a):
Páni chovatelé děláte závěry a moc tomu nerozumíte.Těch par pírek se v žádném případě nejedna o nemoc jater a už vůbec ne o PBFD. Zabývám se mutací Králováků a takových pírek jsem již vyděl spousta i více žlutých a oranžových zbarvení při nákupu a vždy u prvního nebo druhého přepeření se vše změní do obyčejného papouška.Takže žádný utracení.peněz za PBFD a počkat až papoušek přepeří. Přeji všem krasný a zdravý chov.Joska.
OK Vaše skúsenosti Vám nikto neberie, ale ja som kúpil králováka kr.09, keď som ho kupoval bol čulý, ale večer u mňa už dával hlavu pod krídlo, a pospával bol síce Júl 2015, cez deň bolo horúco, a vydržal cca 20 dní, bol som i u veterinára, dával som mu antibiotiká injekčne, keď uhynul, tak som ho dal na pitvu - zasielam nález, a kúpil som ho od skúseného chovateľa niekde z Moravy( nebudem ho menovať) a on sa zachoval ako partizán a prišiel som cca o 800 eur
Prajem pekné vianočné sviatky.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Zdravim tak nám ta diskuze zase někam jinam uhnula roční pták bude mit těžko zničená játra krmenim když rodiče žijí slunečnice je furt slunečnice a rozdíl v obsahu tuku je minimalní kdo krmí bílou a mysli si že na to vyzral tak se mýlí kuli par pirkum které po přepelichání zmizí je tu trochu moc rozruchu pán ptáka vrátit nechce a z ptaka dražší straka stejně nebude.
milda 33
napsal(a):
Zdravim tak nám ta diskuze zase někam jinam uhnula roční pták bude mit těžko zničená játra krmenim když rodiče žijí slunečnice je furt slunečnice a rozdíl v obsahu tuku je minimalní kdo krmí bílou a mysli si že na to vyzral tak se mýlí kuli par pirkum které po přepelichání zmizí je tu trochu moc rozruchu pán ptáka vrátit nechce a z ptaka dražší straka stejně nebude.
Přesně tak tim bych to už ukončil děkuji moc všem za rady.
JohnyDC

XXX.XXX.195.189
matusko
napsal(a):
Pane, nevyvraciam váš názor, hoci sa s ním nestotožňujem, ale zaujíma ma, čo vás viedlo k názoru, že by sa mohlo jednať o PBFD? Takmer s istotou si dovolím tvrdiť, že o toto ochorenie v tomto prípade nejde. Po preperení žlté pierka zmiznú.
Dobrý den,
netvrdím určitě, že by se mohlo jednat o PBFD, ale k podezření mě vede úplně stejný případ, který se stal mě. Není třeba nikam ptáka vozit, stačí vytrhnout pár pírek a poslat např. do Brna, kde jsem to řešil já. Těch pár stovek za to opravdu stojí a budete vědět na čem jste. On tento konkrétní papoušek, i přestože by byl výsledek pozitivní, může klidně zdravě žít dál, ale vyloučíte si, nebo v horším případě potvrdíte přenašeče.
milda 33

XXX.XXX.142.32
To bude asi překlep těch 800 euro spíš 80.
JohnyDC

XXX.XXX.195.189
joska
napsal(a):
Mohu se optat co na tomto papouškovi stalo 800 euro.
Štěpák na žluté?
joska
napsal(a):
Mohu se optat co na tomto papouškovi stalo 800 euro.
Dobrý deň, Vy sa čudujete: od Vás som menil akože 1.1 pap. královský štepitelné do žltých a trvdil ste my, že my dávate 1.1 a v skutočnosti to boli 0.2 - DVE SAMICE, a bol ste múdry, že tomu nerozumiem, urobil som i DNA, a tá jasne preukázala 0.2
takže sa nečudujte, že štepitelný královák stojí cca 800 eur
Nechápu Vaši arogantní odpověď kterou jste zde napsal jako reakci na celkem rozumný návrh. Rodiče ptáka, nebo nějaký jiný jedinec ve voliérách, mohou být přenašeči této choroby aniž by se to u nich projevilo. Věřte, že odlišné zbarvení peří u mláděte nemusí být vůbec nějakým krmením. Jestli, že krmíte ostatní ptáky stejnou směsí a oni jsou v pořádku, neřešte nějaké krmivo, jako slunečnici, semenec a podobně! Dobře Vám radím, vezměte ptáka na vyšetření krve PBFD, dokud nemáte zamořený celý chov. Potom j to velký prů..er. I zdánlivě zdravý jedinci mohou tuto vážnou nemoc přenášet. Věřím, že jste zodpovědný chovatel a že to tak provedete. I jménem ostatních, Vám za to předem děkuji. Zd.
libgas
napsal(a):
Tak jak píše Radim na denmou.Rodiče i odchov mají opeření v pořádku a jsou letu schopní tak nevidím důvod dělat testy na PBFD.Nešiřte tady bludy. Jak mi teda vysvětlíte, že už v mnoha případech se po přepeření žlutá pera již neobjevila? Asi se ti ptáci z PBFD vyléčili viďte
Moje odpověď výše, byla určena také Vám. Přečtěte si něco více o nemoci PBFD a pochopíte (možná) že bludy a to dost nebezpečné, tu šíříte Vy. Někteří nemocní ptáci PBFD mohou být nosiči nemoci ale nemusí se to u nich vůbec projevit.
Zdravím, ten samý problém jsem řešil taky. Nevěděl jsem čím mladí ptáci byli krmeni a kontakt na chovatele jsem neměl.Tak jsem začal tak trochu inprovizovat po radách dalších chovatelu. Semena jsem přestal dávat a krmil jsem pouze větším množstvím ovoce a zeleniny. K té jsem přidával krájené kopřivy, jitrocel, ptačinec a uplně mladou ještě bílou kukuřici do které jsem drtil skořápky vajec.Po měsíci přestalo peří vypadávat a pak jsem začal pomalu ptakum dávat semena a dnes mám klid. V takýchto ruzných onemocnění naších zvířecích miláčku je každá rada drahá, Přeji hodně štěstí s vyřešením problému. S pozdravem Martin.
Dobry den, jen se podelim s malou vsuvkou..
Ohledne vasi stravy, na muj vkus hodne slucnice.. Kor na kralovaky.
Ohledne olejnatosti slunecnice dle barvy slupek.. Bylo napsano hodne, ale nejdulezitejsi je odruda slunecnice a ne barva slupky.. Kazda odruda slunecnice ma jinou olejnatost.. to je dulezite, ne jeji barva.. Je to jako s odrudami brambor.. Kazda brambora je stejna.. ale chutna jinak... Kazdopadne vetsina prodejcu vam odrudu nerekne, protoze ji ani nevi.. Nejlepsi je kupovat krmeni primo u zemedelcu.
K opereni kralovaka, stejne tema sem zakladal v lete.. mam ve voliere letosniho kralovaka(15) v lete mel jen par zlutych pericek, dal sem fotky sem do diskuse.. a hned me chovatele zasypali nazory ze mam nemocny cely chov, spatnou stravu atd.. Nazory sem vzal v potaz, ale kralovak byl naprosto zdravy, tak sem tomu nevenoval prilis pozornosti.. V soucasne dobe mi poletuje po voliere zdravy cim dal vic zluty kralovak.. Uvidim jak to cele dopadne. Kazdopadne testy na nejruznejsi nemoci provedene veterinarem byly negativni.
kaninda

XXX.XXX.119.29
korol
napsal(a):
Dobry den, jen se podelim s malou vsuvkou..
Ohledne vasi stravy, na muj vkus hodne slucnice.. Kor na kralovaky.
Ohledne olejnatosti slunecnice dle barvy slupek.. Bylo napsano hodne, ale nejdulezitejsi je odruda slunecnice a ne barva slupky.. Kazda odruda slunecnice ma jinou olejnatost.. to je dulezite, ne jeji barva.. Je to jako s odrudami brambor.. Kazda brambora je stejna.. ale chutna jinak... Kazdopadne vetsina prodejcu vam odrudu nerekne, protoze ji ani nevi.. Nejlepsi je kupovat krmeni primo u zemedelcu.
K opereni kralovaka, stejne tema sem zakladal v lete.. mam ve voliere letosniho kralovaka(15) v lete mel jen par zlutych pericek, dal sem fotky sem do diskuse.. a hned me chovatele zasypali nazory ze mam nemocny cely chov, spatnou stravu atd.. Nazory sem vzal v potaz, ale kralovak byl naprosto zdravy, tak sem tomu nevenoval prilis pozornosti.. V soucasne dobe mi poletuje po voliere zdravy cim dal vic zluty kralovak.. Uvidim jak to cele dopadne. Kazdopadne testy na nejruznejsi nemoci provedene veterinarem byly negativni.
Pane, mal som v chove samca pennanta od roku 1998. Zhruba po 10tich rokoch chovu sa mu začali ojedinele objavovať žlté pierka v perí. Neskôr vyzeral už ako straka, no a vo veku 13 rokov mi pošiel. Pitvu som nedával spraviť (v tomto prípade som ani nechcel), ale povedal by som, že príčinou smrti bolo zlyhanie pečene. Pri starších vtákoch sa to stáva, u mladých je to extrémne výnimočné. Ochorenie PBFD sa prejavuje úlne inak, hoci prenášači nemusia mať absolútne žiadne prejavy ochorenia. Tým pádom každý papagáj v našich chovoch je potenciálnym prenášačom, preto by som nerobil ukvapené závery. To len na margo niektorých príspevkov. Ale aj ja sa môžem mýliť, tak snáď sa nikto nebude za môj názor hnevať. Chovu zdar a Vášmu kráľovákovi prajem ešte veľa radosti zo života!
Radim 63
napsal(a):
Dobrý deň ako dopadol nakoniec váš príbeh s tým kralovakom ?
Zdravím tak samička královská je v pořádku a letos tři mladé ale divné zbarveni