Francouzské pelichání?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2016 19:24
ewik84

XXX.XXX.154.74

Dobrý den,

měla bych dotaz. Mám celkem 8 andulek, postupně buď kupovaných ve zverimexu (ano, moje chyba) nebo darovaných od lidí, co je již nechtěli. Když jsem měla andulek 5, přinesla jsem si jednu údajně mladou, prý čertvě vylétlou z hnízda. Až doma jsem zjistila, že andulka nelétá. Bohužel já nezkušená jsem si myslela, že ji jen odebrali brzo z hnízda a že se třeba létat naučí. Ovšem i po půl roce, co ji mám doma andulka nelétá. Jinak j veselá, švitoří s ostatníma, jen občas spadne ve voliéře z bidýlka (vystlala jsem jim dno voliéry z tohoto důvodu senem, aby padala do měkkého), ale hned se zvedně a vyšplhá se zpět za ostatníma. Když jsem se o to časem začala zajímat, proč nelétá, našla jsem informaci o francouzském pelichání. Ovšem tato andulka má peří v pořádku. Má jak letky, tak i ocasní pera. Takže jsem tomu zase nevěnovala tak velkou pozornost. S další andulkou jsem si zase dotáhla svrab. Z toho léčím již všech 8 andulek (radši i preventivně ty, kde jsem zatím nepozorovala projevení svrabu) Měnila jsem bydýlka, dezinfikovala voliéru. Vše vypadalo v pořádku. Ovšem minulý týden jsem si všimla, že jedna dospělá andulka, která vždy byla v pořádku, najednou nemá ocasní pera a přestala lítat. Po prohlídnutí jsem zjistila, že nemá ani letky. V dizkuzích jsem ale vyčetla, že u fr. pelichání bývá na vypadlém peří krev. Tu jsem nikde nenašla. Tato andulka byla nejvíc zasažena svrabem. Myslíte, že jsem si s tou malou andulkou co neléta do voliéry zatáhla fr. pelichání a nebo že ta ztráta peří u druhé dospělé andulky může mít ještě jiný důvod? Všechny andulky jsou jinak čilé a žerou. Děkuji za názory.

Na fotkce je andulka, co již od pořízení nelétá - fotka je ze dne pořízení andulky. Dneska má pera - ocasní krásně dlouhá.

bb

9.1.2016 08:47
bb

XXX.XXX.13.153

Podle té fotky to nemusí být až tak kritické, jak popisujete.U toho nejhoršího rostou pírka normálně a pak se kroutí jakoby naruby.Doporučuji ty divné ptáky nemnožit a pokud ti normálí budou mít zdravá mláďata, tak je to snad dobré.

9.1.2016 10:16
ewik84

XXX.XXX.154.74

Na fotce je ten neletavy ptak v dobe porizeni. Jemu pirka rostou normalne, jen porad neleta. Ale mam tam jeste jednu, ktera byla v poradku, letala, a ted nema ocasni pera a letka a tim padem neleta. Tato andulka byla ale take nejvice zasazena svrabem, ktery se sice povedlo prelecit, ale zatim pokud ji narostou nova pirka, tak ji behem par dni zase vypadnou. NA tech vypadlych ale neni videt zadna krev. Tak jsem si rikala, jestli ten bilo modry, co neleta od zacastku nemohl mit virus v sobe, aniz by se u nej projevilo padani peri a tim jak byla na druha andulka oslabena svrabem, tak jestli to tim padem od ni nechytla a neprojevilo se to u ni naplno. I par dalsich andulek z tech 8 co mam ma treba jedni nebo dve ocasni pera na konci jakoby rozcepirene - to jsem ale vzdy prisuzovala tomu, ze se casto skadli a tahaji se navzajem za ocasy. Ptaky nemnozim a ni jsem to nemela v planu. Spis si rikam, jestli jim jde nejak pomoct - treba posilenim imunity, aby se pripadna nemoc u nich alespon potlacila. V diskuzich jsem vycetly, ze se adnulky s fr. pelichanim vetsinou utraceji. Coz bych brala jako az tu posledni variantu, ale zase dokud mu krom toho, ze nelita a nema letky a ocas nic neni...tak se mi ho utratit nechce. :(.

9.1.2016 10:17
ewik84

XXX.XXX.154.74

Zkusim je pak nafotit.

milda 33

9.1.2016 10:26
milda 33

XXX.XXX.142.32

Když je nechcete množit tak je nemusíte utrácet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík