Papagaj senegalsky-rada

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2016 18:30
tato

XXX.XXX.234.210

Dobrý večer, mám papagája senegalského, rok starého samčeka, ručne dokrmeného. Je to perfektný spoločník, aj ked´si občas robí čo sám uzná za vhodné. V podstate je na voľno celý deń, okrem pár hodín keď sa mu nemôžem venovať a noci, keď spí v klietke. Chodí so mnou aj do práce, už si zvykol na to, že keď si obliekam pracovný odev, normálne to dáva najavo, lebo vie, že bude mať voľno a klietka mu nehrozí. Za ten necelý rok si zvykol na môj pracovný režim, ráno keď prídeme zo služby ma nechá pospať, až kedˇsa mu zdá že spím dlho a on chce ísť von z klietky, začne si jemne popiskovať a keď nereagujem vydá taký vysoký tón že to zobudí aj mŕtveho. To je len na opísanie môjho vzťahu s papagajom. Rozmýšľam nad zaobstaraním samičky pre môjho papagája. Prečítal som hádam všetko čo som na internete našiel, ale veľmi som z toho nezmúdrel. Prosím preto každého, kto má skúsenosti s chovom senegalcov, ručne dokŕmených nech napíše svoj názor, skúsenosť. Nejde mi o odchov, aj keď na druhej strane by potešil. Vytvoriť podmienky na odchov mám, ale cielene to robiť nebudem. Jedná sa mi hlavne o to, ako sa zmení chovanie môjho samčeka, či sa upne na samičku (teda v prípade že si spolu porozumeju/ alebo môžem počítať, pri citlivom prístupe, že aj samička bude so mnou spolupracovať. Neviem sa jasnejšie vyjadriť, polopate, nechcem samčeka ukrátiť o jeho predurčené poslanie, ale zároveń nechcem staratiť aj kamaráta, a ak by som dokúpil aj samičku je mi jasné, že časom sa pravdepodobne dočkám aj nejakého potomstva. Sú tieto papagáje schopnbé žiť s človekom v kamarátskom vzťahu, napriek tomu, že tvoria pár?

15.1.2016 09:32
krabatka

XXX.XXX.164.43

Dobrý den, mám také senegalce, řešila jsem stejný problém a nakonec mu partnerku pořídila. Také jsem si ho vozila do práce, ale v zimním období to ne vždy šlo a mně bylo líto, že je doma několik hodin sám. Pokud je Vašemu senegalci rok, je to ještě dobrá doba, nemá ještě úplně po pubertě. Jediné co se může stát je, že si nesednou, u mě se to naštěstí nestalo. Pokud si pořídíte ručně dokrmenou samičku, budete mít kamarády dva, já když je pustím, tak mám na rameni oba. Spíš soutěží o přízeň, tak je třeba se věnovat oběma stejně. Snad jen pokud by došlo k toku a hnízdění, tak by se na čas chování k Vám změnilo., Základ je nepouštět je hned do stejné klece, mít dvě klece vedle sebe, aby si na sebe postupně zvykali a pouštět je společně ven. Pak jednu z klecí uvnitř předělat a zkusit je tam dát dohromady. Mít tam více misek s vodou a jídlem, pokud by si někdo z nich hlídal svoje teritorium, tak aby se ten druhý dostal k potravě. Na začátku se musí hlídat, takže je to ideální udělat v pátek a hlídat je přes víkend nebo dny, kdy budete doma. Drobné šarvátky u nás na začátku byly, ale bylo to spíš jen takové upozornění zobákem, že samec půjde dřív k misce než samice atd. S hnízděním ještě zkušenost nemám, ale co jsem četla, i ručně dokrmovaní dokáží bez problémů odchovat, i když na začátku se to párkrát nemusí povést, ale to kolikrát ani u přirozených odchovů. Každopádně přízeň samečka neztratíte, pokud se mu i samičce budete nadále věnovat, toho bych se vůbec nebála. Náš nepřestal ani mluvit, naopak něco málo naučil i samici.

16.1.2016 12:01
tato

XXX.XXX.120.149

Vďaka za odpoveď.

3.5.2016 09:34
tato

XXX.XXX.120.149

Dobrý deň, po trojmesačnom čakaní mám mladú, vyliahnutú 15.01., ručne dokŕmenú samičku doma od soboty. Nemôžem povedať že by bol samček z prítomnosti samičky nadšený. Sú v samostatných klietkach vedľa seba, samček často skáče a útočí na druhú klietku. Po vypustení samčeka z klietky, chvíľu sa preletí, ale okamžite sadne na klietku so samičkou a snaží sa zobákom na ňu útočiť. Okrem toho ani ku mne nie je taký ústretový ako pred tým, trvá aj hodinu kým začne počúvať, ale to musím dať klietku so samičkou mimo jeho dohľad. Včera ostali v klietkach celý deň, bez mojej prítomnosti a manželka tvrdí že boli kľudní, dotýkali sa zobákmi, ale samček nejak zvlášť neútočil. Dnes ráno sam vypustil oboch z klietky, po chvíli už samček na samičku začal robiť nálety, musel som ich oddeliť. Aký dlhý časový priestor je potrebný papagájom na to, aby som vedel posúdiť či budú spolu vychádzať alebo nie?Viem že každý jedinec je iný, preto sa pýtam na vaše skúsenosti.

3.5.2016 10:30
krabatka

XXX.XXX.164.43

Dobrý den, tím, že jste koupil úplné mládě, tak ji sameček zatím nebude brát jako partnerku a bude potřeba déle čekat, než je budete moct dát k sobě, samec teď v podstatě bere mládě jako vetřelce. Ale vzhledem k věku, kterého se senegalci dožívají, bych to jako velký problém neviděla, i kdybyste je měl mít odděleně třeba půl roku. Já koupila samici starší, aby byli věkově k sobě a k sobě do klece jsem je dala po 3 týdnech, ale mládě samičky bych k samci, který má rok a něco ještě nedala. U nás také proběhly útoky a během prvních 14 dní jsem několikrát uvažovala o tom, že dám samici pryč, navíc chudák putovala po tom, co se jí původní majitel zbavil, z ruky do ruky a trvalo jí, než si zvykla a i z tohoto důvodu jsem to naštěstí neudělala, protože jinak byla moc hodná. Chce to vydržet, protože senegalci jsou tvrďáci, i teď se občas stane, že po sobě vyjedou, ale za chvíli jsou zase u sebe a probírají si peří. Být Vámi, tak bych jim dala čas, nepospíchejte na ně. Pouštěla bych je společně, ale v jiné místnosti, než mají klece a kde si je sameček moc jistý. Hájí si teritorium, tak je jasné, že než si na přítomnost druhého zvykne, útočit ještě nějaký čas bude. Také se k Vám bude nějaký čas chovat jinak, ale to časem, až si zvykne, přejde. Jinak bych je asi zatím pouštěla samostatně, pokud by to mělo být v místnosti, kde mají klece. Dále bych udělala to, že bych se jim snažila společné chvíle zpříjemnit, aby si zvykli na to, že když jsou spolu, tak třeba dostanou něco dobrého, mně se osvědčil med, který senegalci milují. Musím říct, že jsem teď moc ráda, že jsem ty šarvátky vydržela, protože je vidět, když jsou spolu dva jedinci svého druhu, že jsou daleko šťastnější, než s lidmi. Většinou večer se ke mně a k manželovi přiletí pomazlit, to se nezměnilo. Nechte je postupně si na sebe zvykat každého ve své kleci a snažte se každému z nich věnovat, aby na sebe moc nežárlili.

3.5.2016 15:43
tato

XXX.XXX.120.149

Vrelá vďaka, dúfal som práve vo Vašu fundovanú odpoveď. Času mám dosť a verím že nakoniec si k sebe cestu nájdu.

4.5.2016 09:52
krabatka

XXX.XXX.164.43

Ono se stane, že si někdy senegalci nesednou a hlavní slovo prý mívá při výběru samička, samci prý až tak vybíraví nejsou. Pak ale zase mají samci většinou hlavní "slovo" v kleci, co se týká toho, kdo se první nají atd... Náš sameček je v tomhle asi trochu výjimka, protože i když na samičku vyjede třeba kvůli hračce (miluje zvonečky), tak o jídlo se s ní dělí, i když si ho drží nohou, tak jí kousek dá. Snažila bych se udělat vše proto, aby mladá samička nebyla teď chováním samce moc stresovaná, když na ní útočí a vším možným - něco dobrého, nové hračky atd, - jim zpříjemnit společné vypouštění z klece. Prostě je zaměstnat něčím jiným, aby sameček zapomněl na útoky. Klidně pokud byste viděl, že se připravuje k útoku, udělat něco nečekaného, co ho překvapí - u nás se nejlépe osvědčil nezvyklý zvuk, s úspěchem jsme třeba použili velikonoční řehtačku Papoušci jsou mlsní a zvědaví, toho bych využila. Půjde to třeba pomalu, ale půjdesmajlík Každopádně si myslím, že se samečkovo chování změní k lepšímu, až samička dospěje a tím, že se budou znát, to snad bude jednodušší pro oba, až je zkusíte dát dohromady do klece, ale opravdu bych s tím delší čas počkala. Klec se ale musí uvnitř předělat a na začátku je tam dát společně třeba jen na chvilku a první bych tam pustila samici, ne samce, který klec bere jen jako svou. My jsme nakonec koupili novou velkou klec a bylo to jednodušší, protože to pro oba bylo nové a nikdo ji nebral jen jako svou. Pokud budete cokoliv potřebovat, napište a nebo jen dejte vědět, jak to probíhá.. Držím palce.

4.5.2016 18:49
tato

XXX.XXX.227.120

Dobrý deň, riadim sa Vašimi radami, púšťam ich na prelet samostatne, aj keď nemôžem povedať že samička je už zdatný letec. Letec teda už je ale ešte nie akrobat. Samček po cca hodine voľného preletu a preskúmania celého bytu, nenájde samičku/tá je vzhľadom na teplé počasie na balkóne/sa naozaj chová ako by sa nič nedialo. Potom ho zatvorím do klietky, zatvorím dvere na izbe a pustím samičku, potom im dám klietky vedľa seba a každému dám kúsok jablka. zdá sa to dobrá taktika, každý ma svoj kúsok a tomu sa venuje. Dá sa povedať že medzi nimi zavládne akési prímerie, na určitý čas. Ak nie som s nimi v jednej izbe, všetko je OK. Akonáhle sa zjavím samček si vyžaduje moju pozornosť, dá sa povedať, že ak sa k nemu prihovorím a robím obvyklé činnosti zasa sa ukľudní a samičku si nevšíma. Verím tomu že to zvládneme, nová klietka pre budúci pár je samozrejmosťou. Beriem si vaše rady, postrehy a skúsenosti za svoje a budem sa nimi riadiť.

5.5.2016 09:30
krabatka

XXX.XXX.164.43

Dobrý den, je jasné, že sameček žárlí, protože Vás měl doteď jen pro sebe a samičku zatím nebere jako samičku, protože je to mládě. To by se mělo po její "pubertě" změnit. Chce si to spravedlivě všímat obou. A taky si časem na její přítomnost zvykne a zjistí, že je fajn mít parťáka na hraní. Chce to pomalu a nenásilně. Časem taky samička získá sebevědomí a jednou, až on po ní vyjede, tak se nedá a vrátí mu to, To byl u nás pro samečka impuls, že je třeba toho druhého brát vážně a od té doby se jejich vztah začal o dost lepšit. Počítejte ale s tím, že i když už budou po čase venku v pohodě, až je dáte do nové klece, nějaké pranice budou, ale to je normální, protože si musí ujasnit, jak jejich soužití bude vypadat a kdo bude mít v čem navrch. Říkala jsem si, že je nechám, aby si to vyjasnili, ale někdy to byly nervy. Senegalci asi nikdy nebudou v páru mírní papoušci, je to takové "italské" manželství Někdy se poperou i teď, ale do krve to není, tak je nechám a oni jsou za 2 minuty jak hrdličky. Já jsem je na začátku dávala do společné klece třeba jen na chvilku, zabavila je nějakou pochoutkou, aby se oťukali. Na noc jsem je na začátku rozdělila, aby se v pohodě vyspali a každý den jsem je nechala spolu o chvilku déle. Ale nedělala bych to u Vás dřív, než samička dospěje a bude se moct bránit, takhle byste mládě asi jen stresovali a pak by si k sobě cestu nemuseli najít. Posílám fotky, jak u nás vypadají večery, většinou je mám já nebo manžel na klíně a hrají si buď spolu a nebo je sameček u mě a samička u manžela. Občas je ještě beru do práce (poslední foto) aby měli nějaké zážitkysmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík