Neodstavené mládě papouška Senegalského-co dělat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Cherry Ann

16.1.2016 21:25
Cherry Ann

XXX.XXX.27.41

Dobrý deň,
máme doma už týždeň mláďa papouška Senegalského, teraz má 12 týždňov. Je zlaté a zvyknuté na človeka, ale vyzerá to, že ešte nie je úplne odstavené - hoci v klietke žerie krmivo pre stredné papouchy a ovocie a zeleninu, keď ho vonku hladkám, skoro vždy piští a obhrýza mi ruky, pery aj nos, ako sa dožaduje kŕmenia. Natočila som to na video: https://www.youtube.com/watch?v=KQ64Tk9cdPE

Chcela by som poprosiť skúsených chovateľov o radu, čo ďalej. Mám mu raz za deň z ruky dať namočenú piškótku s tým, že to časom prejde? Alebo ho už nekŕmiť? A to obhrýzanie rúk, nosu a pod. (nie je to silné, nikdy nie do krvi) mám nechať tak? Nechcem niečo podceniť a potom mať agresívneho dominantného papagája, ale zase ani byť na mláďa zbytočne zlá.

Je to môj prvý papagáj, tak budem vďačná za každú radu.

16.1.2016 21:51
jako001

XXX.XXX.109.93

Cherry Ann napsal(a):
Dobrý deň,
máme doma už týždeň mláďa papouška Senegalského, teraz má 12 týždňov. Je zlaté a zvyknuté na človeka, ale vyzerá to, že ešte nie je úplne odstavené - hoci v klietke žerie krmivo pre stredné papouchy a ovocie a zeleninu, keď ho vonku hladkám, skoro vždy piští a obhrýza mi ruky, pery aj nos, ako sa dožaduje kŕmenia. Natočila som to na video: https://www.youtube.com/watch?v=KQ64Tk9cdPE

Chcela by som poprosiť skúsených chovateľov o radu, čo ďalej. Mám mu raz za deň z ruky dať namočenú piškótku s tým, že to časom prejde? Alebo ho už nekŕmiť? A to obhrýzanie rúk, nosu a pod. (nie je to silné, nikdy nie do krvi) mám nechať tak? Nechcem niečo podceniť a potom mať agresívneho dominantného papagája, ale zase ani byť na mláďa zbytočne zlá.

Ano pozeral som video je to tak papagàj je pravdepodobne nespràvne odstaveny povazuje vasu ruku za krmidlo, pokial je to moznè davajte vàsmu senegalcovi viac ovocia, a naklicenè zrno je maksie po nejaku dobu sa vyhybajte kontaktu rukou zobàka hladkat ho po chrbte kazdè pouzitie zobàka na vasom tele trestat formou hlasnèho nie a nàslednèho umiestnenia vtàcika do klietky, voliery.pokial uz sàm prijima suchè semenà ako pisete tak màte stastie v nestasti.Che to len odhodlanie a pevnè nervy a nezabudnite kazdy nesvar ako je ostipàvanie nosa usi prstov nesmiete tolerovat ako kolvek vàm to bude neprijemnè neskor v dospelosti taky stipanec u nespràvne vychovanèho mazlika konci krvou lebo ten krivy zobàk dnes len zadoni neskor bude stipat do krvi.Iked nemàm sksenosti s mazliki s rucnym odchovom ano ale vtàky nikdy neskoncily ako mazel, ako varovanie màm predsebou manzelkinho anduliaka ktory v dospelosti utocil na ruku ako pitbul pokial som si vsak dal rukavicu hned bol jak anjelik zil snami cca 10rokov podotykàm ze okrem tejto situàcie nemàm inu skusenost s mazlikmi.

16.1.2016 22:31
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry vecer,
s odpovedi Jako001 naprosto nesouhlasim. Dle meho nazoru by bylo velmi nevhodne se ridit jeho radami.
Na Vas dotaz zacnu odpovidat odkonce. Pokud si mlade s prsty, usima a tak dale hraje, tedy je jemne ozdibrava zobakem, je to naprosto prirozene chovani papouska, ktery svemu druhovi probira peri. Takove chovani je znamkou naklonnosti a trestani je uplne spatne. Dale je potreba rozlisovat pri jake situaci k stipnuti dojde a jak je stipnuti silne. Poku budete s papouskem dovadet a on se rozdovadi, muze ke sipnuti dojit v zaplau hry. I zde prehnana reakce ze strany chvoatele neni zadouci. Ja osobne ptacata ucim na syknuti. Po takovem zvuku mlade spozorni a vi ze se neco stalo. Ale rozhodne mu ihned neodepiram mou pritomnost a nezaviram do klece. Pokud by bylo stipani opakovane a papousek by nereagoval na upozorneni, pak je klec naprosto adekvatni.
Co se tyce zadoneni a prikrmovani, zde je situace o poznani slozitejsi. Z prilozeneho videa je naprosto patrene ze mlade zadoni o nakrmeni. Spravne odstavene mlade o nakrmeni nezadoni, naopak snahu prikrmit odmita. Je velmi dulezite rozlisit zda se papousek dokaze sam dostatecne nasytit, nebo si se zrnim jeste neumi proadit a spise ho drobi. Ikdyz takto nejakou potravu do sebe dostane, neni to vhdona doba k prodeji, prave naopak, je to ta nejhosi doba.
Osobne mam velmi dobrou zkusenost s podavanim granuli urcenych pro papousky, klasickou slunecnici a nemacenym piskotem, spolecne s pestrou skalou ovoce a zeleniny. Jako prvni zacinaji mladata drobit piskot, ovoce/zeleninu a granule, pak zkouseji slunecnici a postupne dalsi semena. Ty ale zezacatku jen loupon a drobi, teprve casem se nauci je jist.
Minimalne na noc bych pristoupil k nakrmeni mladete kasi a pokud jen drobi zradlo, tak i rano. Ranni krmeni nemusi byt doplna. Pozorujte mlade a hlavne jak zachazi s potravou. Jen nasycene mlade ma tendenci zkoumat vse kolem sebe a ucit se.
Popisovane problemy se stipanim a spatnym chovanim jsou zpusobeny prave nesptavnym dokrmovanim a z velke casti nespravnym odstavem mladete. Vychova u nespravne odstaveneho papouska nepomuze, jen castecne zmirni nasledky.
S pozdravem smidla.eu.

Cherry Ann

16.1.2016 22:49
Cherry Ann

XXX.XXX.27.41

Dobrý deň,
ďakujem za rady.

Myslím si, že to oďobávanie rozhodne nie je myslené v zlom, ale má sklony mi vyliezť až k tvári a žužlať mi nos a pery (opäť pravdepodobne preto, že chce nakŕmiť), čo nie je veľmi príjemné, navyše sa bojím, že ma ďobne do oka. Na trestanie by som to ale tiež nevidela, skúsim to syknutie, keby to preháňal a asi ho zatiaľ držať ďalej od tváre (čo je ťažké, lebo keď je von, chce stále sedieť mne a mužovi na pleci).

Myslím si, že nasýtiť sa sám už určite vie. Semienka aj orechy olúpe, ale vidím ho, aj ako ich zje, cez deň mu trebárs dám kus papriky a pekne ho spapá, medzitým ho nekŕmim a aj tak sa vykaká, takže určite potravu príjma. V klietke má aj tyčinku s rôznymi semenami, tú tiež poctivo likviduje.

Mám pocit, že tá potreba dokrmovania sa s postupom času trochu lepší, je u nás momentálne týždeň a dnes som mu dala akurát ráno pol namočenej piškóty a večer celú (s tým, že tú večernú som mu dala najskôr z prstov a potom si ju sám zjedol z misky).

Akurát teda skutočne keď ho hladím po hlavičke, alebo je mi blízko tváre, tak vidím, že chce nakŕmiť, píska na mňa, žužle prsty. Myslíte, že ak už sa dokáže sám nasýtiť, mala by som skutočne na čas obmedziť dotyky okolo zobáčika a nepribližovať sa k nemu tvárou, aby nemal dojem, že ho chcem kŕmiť? Nechcem ho zbytočne citovo deprivovať :).

16.1.2016 23:12
jako001

XXX.XXX.109.93

smidla napsal(a):
Dobry vecer,
s odpovedi Jako001 naprosto nesouhlasim. Dle meho nazoru by bylo velmi nevhodne se ridit jeho radami.
Na Vas dotaz zacnu odpovidat odkonce. Pokud si mlade s prsty, usima a tak dale hraje, tedy je jemne ozdibrava zobakem, je to naprosto prirozene chovani papouska, ktery svemu druhovi probira peri. Takove chovani je znamkou naklonnosti a trestani je uplne spatne. Dale je potreba rozlisovat pri jake situaci k stipnuti dojde a jak je stipnuti silne. Poku budete s papouskem dovadet a on se rozdovadi, muze ke sipnuti dojit v zaplau hry. I zde prehnana reakce ze strany chvoatele neni zadouci. Ja osobne ptacata ucim na syknuti. Po takovem zvuku mlade spozorni a vi ze se neco stalo. Ale rozhodne mu ihned neodepiram mou pritomnost a nezaviram do klece. Pokud by bylo stipani opakovane a papousek by nereagoval na upozorneni, pak je klec naprosto adekvatni.
Co se tyce zadoneni a prikrmovani, zde je situace o poznani slozitejsi. Z prilozeneho videa je naprosto patrene ze mlade zadoni o nakrmeni. Spravne odstavene mlade o nakrmeni nezadoni, naopak snahu prikrmit odmita. Je velmi dulezite rozlisit zda se papousek dokaze sam dostatecne nasytit, nebo si se zrnim jeste neumi proadit a spise ho drobi. Ikdyz takto nejakou potravu do sebe dostane, neni to vhdona doba k prodeji, prave naopak, je to ta nejhosi doba.
Osobne mam velmi dobrou zkusenost s podavanim granuli urcenych pro papousky, klasickou slunecnici a nemacenym piskotem, spolecne s pestrou skalou ovoce a zeleniny. Jako prvni zacinaji mladata drobit piskot, ovoce/zeleninu a granule, pak zkouseji slunecnici a postupne dalsi semena. Ty ale zezacatku jen loupon a drobi, teprve casem se nauci je jist.
Minimalne na noc bych pristoupil k nakrmeni mladete kasi a pokud jen drobi zradlo, tak i rano. Ranni krmeni nemusi byt doplna. Pozorujte mlade a hlavne jak zachazi s potravou. Jen nasycene mlade ma tendenci zkoumat vse kolem sebe a ucit se.
Popisovane problemy se stipanim a spatnym chovanim jsou zpusobeny prave nesptavnym dokrmovanim a z velke casti nespravnym odstavem mladete. Vychova u nespravne odstaveneho papouska nepomuze, jen castecne zmirni nasledky.
S pozdravem smidla.eu.

Pàne smidla nehnevajte sa nerozumiem v com nesuhlasite ;ked opisujete mnou po^pidsanè fakty ;za co vy povazujete na prilozenom videu doslovnè pumpovanie prsta teda snahu sa nakrmit ;ja za spatnè odstavnie, ako som popisal nemàm ziadnu prax z odchovu pre trh s mazlikmi len mnohè emaily od znàmych mojich znàmych cize uplne cudzich ludi ktory podlahli kupe bez poradenstva a kupily macku vo vreci.Na druhu stranu màm prax s rucne odchovanymi vtàkmi vhodnimy aj do chovu NE chem sa vàs dotknut ale doslova a dopismena opisujete rady z publikàcie R.LOW proc muj papousek tuto publikàciu vlastnim medzi mnohymi inymy nejdem sa dalej vyjadrit tema koniec.

16.1.2016 23:31
jako001

XXX.XXX.109.93

jako001 napsal(a):
Pàne smidla nehnevajte sa nerozumiem v com nesuhlasite ;ked opisujete mnou po^pidsanè fakty ;za co vy povazujete na prilozenom videu doslovnè pumpovanie prsta teda snahu sa nakrmit ;ja za spatnè odstavnie, ako som popisal nemàm ziadnu prax z odchovu pre trh s mazlikmi len mnohè emaily od znàmych mojich znàmych cize uplne cudzich ludi ktory podlahli kupe bez poradenstva a kupily macku vo vreci.Na druhu stranu màm prax s rucne odchovanymi vtàkmi vhodnimy aj do chovu NE chem sa vàs dotknut ale doslova a dopismena opisujete rady z publikàcie R.LOW proc muj papousek tuto publikàciu vlastnim medzi mnohymi inymy nejdem sa dalej vyjadrit tema koniec.

Pane smidla ak ste taky expert klobuk dole len mi odpovedze na jedinu otàzku odkial ste mali granule pred prevratom a este niekolko rokov zanim.JA osobne pouzivam vo svojom chove granule kaety large paaket ktore meliem a dàvam do vajecnej miesanice vo vseobecnosti ked neboli este unàs dostupnè dokrmovacie zmesi som pouzival recept zdenka pichlika i ked zial osobne sme sa nikdy nestretli, a ak podla vàs vtacik na prilozenom videu ziada o pozornost vysvetlite mi prosim pumpovanie tj krmiaci reflex budem vdacny za osvetu.

17.1.2016 07:43
milansa

XXX.XXX.215.190

To co jsem viděl na videu mi dělá čtyř letá samička, chce se mazlit a hrát, vyžaduje si tak mou pozornost.

Cherry Ann

17.1.2016 16:34
Cherry Ann

XXX.XXX.27.41

Myslím, že sa to časom trochu lepší, dnes ráno som mu ponúkla namočenú piškótu a semienka slnečnice a pustil sa radšej do slnečnice :) Akurát na pleci mi potom začal 2x za deň robiť také zvracajúce pohyby, tak dúfam, že sa teraz nesnaží pre zmenu kŕmiť on mňa :D.

17.1.2016 17:14
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Cherry Ann napsal(a):
Dobrý deň,

Dobrý večer.
Dotaz a přiložené kvalitní ilustrační video. Oceňuji, oproti různým dotazům zde položeným, na které se odpovědět nedá a přesto se rady dávají.
Odlišné názory. P. senegalské chovám přirozeným odchovem. Samec mláďata krmí ještě dlouho po odstavu, ikdyž jsou samostatná. Podobná zkušenost s amazoňany modročelými. JEN JIM TO PROSPĚJE. Pták žadoní, dejte piškot, namočené zrní, granule, cokoliv. Upevní se kontakt s Vámi. Aspoň se naučí brát pestrou stravu. Něco jiného by bylo, kdyby sám nežral. K ožižlávání se nebudu vyjadřovat, s odchovy se nemazlím, tuto otázku nechám kompetentnějším.
Ještě jednou oceňuji Vaše pěkné video.
Pták vypadá velice dobře.

17.1.2016 17:30
eli22

XXX.XXX.181.33

Moudivláček napsal(a):
Dobrý večer.
Dotaz a přiložené kvalitní ilustrační video. Oceňuji, oproti různým dotazům zde položeným, na které se odpovědět nedá a přesto se rady dávají.
Odlišné názory. P. senegalské chovám přirozeným odchovem. Samec mláďata krmí ještě dlouho po odstavu, ikdyž jsou samostatná. Podobná zkušenost s amazoňany modročelými. JEN JIM TO PROSPĚJE. Pták žadoní, dejte piškot, namočené zrní, granule, cokoliv. Upevní se kontakt s Vámi. Aspoň se naučí brát pestrou stravu. Něco jiného by bylo, kdyby sám nežral. K ožižlávání se nebudu vyjadřovat, s odchovy se nemazlím, tuto otázku nechám kompetentnějším.
Ještě jednou oceňuji Vaše pěkné video.
Pták vypadá velice dobře.

Zdravím a souhlasím. Hlavně že sám baští, to je nejdůležitější. Ono totiž když se prošvihne doba odstavu, tak to může mít fatální následky. Před lety jsme to řešily s jednou paní. Sama si dokrmovala amazonka a dokrmovala ještě v 8 týdnech a ještě v 10 týdnech a dál a dál, až pak mládě neumělo vůbec přijímat jinou potravu než kaši a potom to bylo celkem složité ho to učit a vypadalo to, že už kvůli tomu nepřežije. Vůbec nevěděl, co se žrádlem dělat. Dostali jsme ho z toho, ale stejně se mi zdá, že není v pořádku psychicky. Jestli to má nebo nemá souvislost, těžko říci.

17.1.2016 17:43
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Dobrý večer.
Z videa je patrné, že mládě bylo odebráno dříve, než by bylo zdrávo. Evidentně žadoní o nakrmení. Jsou dvě možnosti. Buď ještě 2x denně dokrmovat nějaký čas kaší, až začne sám přijímat předložené krmivo (raději měkké, máčené, naklíčené, ovoce, zeleninu a také suché zrní), nebo zkusit měkké krmivo jak je uvedeno v závorce. Pokud bych podával granule, tak namočené a stejně tak máčený piškot.
Co se týká oždibování, tak to je normální reakce, ohledává si partnera. Pokud by to bylo moc silné, tak je nutné odpoutat pozornost (káravým hlasem "fuj", nebo jak bylo zmíněno syknout a přestat si s ním hrát. Je potřeba hned zpočátku nastavit mantinely, co je možné a kdy už je to příliš. Větší obavu mám z toho, že pokud byl papouch odebrát předčasně, nebude také dostatečně socializován a v dospívání může dojít k nežádoucím projevům.
Berte to jen jako můj názor, každý papouch je jiný a neexistuje univerzální rada. Vždy to chce vypozorovat chování a k tomu zvolit odpovídající reakci.

17.1.2016 18:02
smidla

XXX.XXX.199.215

jako001 napsal(a):
Pane smidla ak ste taky expert klobuk dole len mi odpovedze na jedinu otàzku odkial ste mali granule pred prevratom a este niekolko rokov zanim.JA osobne pouzivam vo svojom chove granule kaety large paaket ktore meliem a dàvam do vajecnej miesanice vo vseobecnosti ked neboli este unàs dostupnè dokrmovacie zmesi som pouzival recept zdenka pichlika i ked zial osobne sme sa nikdy nestretli, a ak podla vàs vtacik na prilozenom videu ziada o pozornost vysvetlite mi prosim pumpovanie tj krmiaci reflex budem vdacny za osvetu.

Dobry den,
zasadni rozdil v pristupu a pramen meho nesouhlasu tkvi v budoucim uplatneni mladat. Vy dokrmujete ptacata ktera maji byt umistena do chovu. Kontakt s chovatelem minimalni, ptaci v co mozna nejvetsi skupine.
Oproti tomu zadavatel ma domaciho mazlicka. Verte mi, trestanim niceho nedosahnete. Proto muj zasadni nesouhlas s Vasi odpovedi a zadavateli nedoporucuji se drzet vasich rad. Knihu pani Low jsem nemel tu cest cis, proto nemohu posoudit nakolik se muj nazor schoduje s timto textem. Dokrmovane papousky mam v obyvacim pokoji, jsme s nimi v neustalem kontaktu. Vidim jak reaguji, kdy maji snahu a kdy jsou agresivni. V tomto vidim zasadni rozdil, jak jsem jiz uvedl.
Ma odpoved nebyla minena jako utok na Vasi osobu, ikdyz tak mohla byt chapana. Na dotaz ke granulim, prosim, opravte mne pokud se pletu, ale ja jsem nikde neuvedl ze jsem graule kupoval pred prevratem nebo kratce po nem. Dnes pouzivam granule zupreem, ale vyzkousel jsem i nekolik jinych. V zasade byly vzdy kladne papousky prijimany.
Dalsi dotaz: a ak podla vàs vtacik na prilozenom videu ziada o pozornost pravdepodobne doslo k nejakemu nedorozumneni, snad vinou jineho jazyka nebo absende diakritiky, ja jsem nenapsal ze ptak zada o pozornost, ale: Z prilozeneho videa je naprosto patrne ze mlade zadoni o nakrmeni.

Pro zadavatele: Vzajemna duvera je jednim z nejdulezitejsich faktoru mezi vami a popouskem. Z vlastni zkusenosti mohu rict, ze ptak pokud je nakrmeny a neciti se v ohrozeni, nestipne naplno. Ale naprosto Vam rozumim, vuci sobe si necham od ptacat ledasco libit, ale pokud si s nimi hraji deti, nedovolim jim mit je blizko obliceje. Mysleno behem odstavu a kratce po nem. Teprve pokud mam k papouskovi uplnou duveru, dovolim holkam si s nimi hrat bez omezovani. Preci jen i papousek se musi nejprve naucit co jeste muze a co uz ne. Ale i to je uplne prirozene a plati to pro vsechna mladata vseobecne.
S pozdravem smidla.eu.

Cherry Ann

17.1.2016 20:37
Cherry Ann

XXX.XXX.27.41

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý večer.
Z videa je patrné, že mládě bylo odebráno dříve, než by bylo zdrávo. Evidentně žadoní o nakrmení. Jsou dvě možnosti. Buď ještě 2x denně dokrmovat nějaký čas kaší, až začne sám přijímat předložené krmivo (raději měkké, máčené, naklíčené, ovoce, zeleninu a také suché zrní), nebo zkusit měkké krmivo jak je uvedeno v závorce. Pokud bych podával granule, tak namočené a stejně tak máčený piškot.
Co se týká oždibování, tak to je normální reakce, ohledává si partnera. Pokud by to bylo moc silné, tak je nutné odpoutat pozornost (káravým hlasem "fuj", nebo jak bylo zmíněno syknout a přestat si s ním hrát. Je potřeba hned zpočátku nastavit mantinely, co je možné a kdy už je to příliš. Větší obavu mám z toho, že pokud byl papouch odebrát předčasně, nebude také dostatečně socializován a v dospívání může dojít k nežádoucím projevům.
Berte to jen jako můj názor, každý papouch je jiný a neexistuje univerzální rada. Vždy to chce vypozorovat chování a k tomu zvolit odpovídající reakci.

Bohužiaľ s tou socializáciou si myslím, že máte pravdu. Mláďa chovateľ odobral v 14 dni a ak som ho správne pochopila, tak ho vychovával sám, lebo hovoril, že je priateľskejšie k človeku, než keď má trebárs 2 mladé a tie vychováva spolu. Zároveň to však znamená, že naozaj môže mať problémy, lebo ho kŕdeľ nenaučí, čo a ako...No uvidíme, budem sa to snažiť napraviť. Už teraz lieta k manželovi aj mne, snažím sa, aby bol s nami oboma a netiahol k charakteristickej fixácii na jedného človeka. Zoznamujem ho aj s ďalšími zvieratami v domácnosti (králik, mačka - s tou samozrejme, veľmi veľmi opatrne, ale ona nie je vôbec lovkyňa) ale na tie zatiaľ skôr útočí.

Ináč ďakujem všetkým za rady. Pokiaľ samec v prirodzenom odchove ešte dlho po odstavení občas kŕmi mláďatá, určite nespravím chybu ani ja, ak ho občas nakŕmim, mám ale naozaj pocit, že už sa to lepší, dnes skoro neprosil a pekne žerie svoj zob aj ovocie v klietke.

Oždibáva dosť, dnes objavil moje chodidlá tak som na neho zasyčala, keď príliš pritlačil a pomohlo to. Budem ho trošku krotiť okolo tých nebezpečných miest, alebo keď to preženie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík