Dobrý den mám 7 let starou andulku a má problém že dýchá někdy pomalu a nebo rychle. Furt je ospalí někdy i kýchá. Pak létání létá třeba 5 sekund a už padá na zem a motásemu hlava. Jinak mě asi před týdnem vzbudil byl ve 2:35 tím že dělal divné zvuky vypadalo to jako by ho každé nadechnutí bolelo. Prosím pomožte mi mám ho moc rád. Děkuji.
Metr Párna
napsal(a):
Dobrý den mám 7 let starou andulku a má problém že dýchá někdy pomalu a nebo rychle. Furt je ospalí někdy i kýchá. Pak létání létá třeba 5 sekund a už padá na zem a motásemu hlava. Jinak mě asi před týdnem vzbudil byl ve 2:35 tím že dělal divné zvuky vypadalo to jako by ho každé nadechnutí bolelo. Prosím pomožte mi mám ho moc rád. Děkuji.
Je odčervená? Jestli ne, tak by to mohl být důvod. Plicní roztoči. Je to ovšem pouze odhad.
S největší pravděpodobností tzv. prskavka, kterou způsobuje roztoč Sternostoma tracheocolum ve vzdušném vaku a průdušnici. Ty divné zvuky (záchvaty prskání i v noci) a těžké dýchání jsou celkem signifikantními příznaky. Ivomec opakovaně - minimálně 2x, lépe 3 krát s odstupem 7, max 10 dnů. Mně se osvědčilo potírání ozobí roztokem stolního oleje (cca lžička) a Ivomecu (1 kapka) pomocí kousku vaty namotané na špejli. Roztok lze po tuto dobu uchovat v uzavřené lékovce nebo zkumavce. Potírat lze pak i častěji - každý 3. den po dobu cca 2 - 3 týdnů.
Nebo kapka Ivomecu na žilku na spodní části křídla - ale to se samotnému člověk někdy hůř aplikuje. Pak ale neopakovat dříve než po 7 dnech - je to silný lék určený původně pro větší hosp. zvířata.
Vajíčka roztočů jsou odolnější, proto je nutné opakovat po těch cca 7 až 10 dnech (vylíhnutí další generace roztočů ). Může se to vracet, umyjte klec, krmítka i bidla. Obávám se, že se roztoče mohou donést s nakoupeným zrním.
Ivomec by měl zabrat téměř okamžitě - zlepšení by se mělo projevit do 2 dnů, kdyby ne, pak veterinář. Napište pak, jak se andulce daří.
Metr Párna
napsal(a):
Mám ještě 1 otázku nebylo by lepší ho utratit? K jeho věku?
Pane,
jste jeden z mála realisticky uvažujících. Ano, bez ohledu na věk. Zdravý by ještě žil. Ukončit jeho trápení. woodys Vám doporučje trápení a ivomec. Bez diagnózy a prohlídky ptáka je to "super" rada. Andulky na roztoče v plicních vacích příliš netrpí. U amadin Gouldových bych Vám to schválil.
U chovatelství musí jít lidské myšlení a city stranou. Ptáky nesmíme trápit, ani nevědomky, když na ně uplatňujeme vlastní pocity. Bohužel se tak mnohdy děje.
Nyní jsem si přečetl reakci po podání antibiotik. Gratuluji a prosím o sdělení, jak to dopadlo po 14. dnech.
Jen mě Překvapilo, že po dvou hodinách po podání antibiotika se stav zlapšil.
Zabloudil- li sem nějaký veterinář, budu mu nesmírně vděčen za komentář.
nejen veterináři, ale i praktickým chovatelům se zkušenosmi působení antibiotik po zahájení léčby.
Moudivláček
napsal(a):
Pane,
jste jeden z mála realisticky uvažujících. Ano, bez ohledu na věk. Zdravý by ještě žil. Ukončit jeho trápení. woodys Vám doporučje trápení a ivomec. Bez diagnózy a prohlídky ptáka je to "super" rada. Andulky na roztoče v plicních vacích příliš netrpí. U amadin Gouldových bych Vám to schválil.
U chovatelství musí jít lidské myšlení a city stranou. Ptáky nesmíme trápit, ani nevědomky, když na ně uplatňujeme vlastní pocity. Bohužel se tak mnohdy děje.
Napsal jsem jen že ivomec stojí do 10, -
Pokud mám andulku rád, tak uvažuji o léčbě a né utracení.
A Vy jste vetrinář, že tak odhadnete z popisu že je nejlepší ji utratit?
Moudivláček
napsal(a):
Pane,
Andulky na roztoče v plicních vacích příliš netrpí?
Před čtyřmi lety jsem měla jen jedinou krotkou zdravou andulku chovanou v bytě. Na podzim 2013 jsme koupili mladého žaka, který byl dokrmován bývalým majitelem, jenž v té době neměl jiné papoušky, a i toho žaka nakonec musel kvůli nemoci a hospitalizaci prodat. Pro našeho "nového" člena domácnosti jsme pro začátek koupili balenou směs v normálním kamenném obchodě s krmivy. Protože andulka měla úplnou svobodu, často vlétávala do bytové voliéry pro žaka a prohrabovala se mu v misce. Chytla takovou prskavku, že mě její záchvaty v noci někdy vzbudily (v nějaké starší diskuzi by mělo být i video). Také jsem zpočátku netušila o co jde a pátrala po internetu. Ne každý veterinář má zkušenosti se specifickými nemocemi papoušků (také osobní zkušenost). Dva měsíce trvalo, než se anduláček z prskavky zcela dostal, protože se to vracelo.
Později jsme založili malý chov z deseti andulek. Každá přešla karanténou a všemi preventivními opatřeními. Pak jsme již nijakého papoucha nekupovali. Doposud jsme neměli žádný zdravotní problém v chovu, žádná úmrtí mláďat (kromě jednoho později narozeného Benjamínka, kterého starší sourozenci ušlapali). Až na prskavku, která se v létě z ničeho nic objevila u dvou samečků...
Samozřejmě třeba kanárci trpí na prskavku více, jinak zdravá andulka na ní asi neumře, nicméně ji to velice oslabí. Kromě záchvatů jakoby kýchání- prskání se stížené dýchání projevuje výrazným kmitavým pohybem ocásku v rytmu dechu. Ivomec bezpečně zabírá. Výrazně a rychle, proto člověk podcení to opakování dávky, než se prskání opět objeví a vše je opět na začátku.
Právě na základě těchto zkušeností mám podezření, že se roztoče mohou přinést i s krmivem. Všimla jsem si, že té zmíněné krotké andulce se stav zhoršil vždy, když se s vášní prohrabovala v krmítku pro žaka. To krmivo jsem přestala používat a v létě jsem všechno kupované zrní nechala den na slunci - nejen zcela proschnout, UV záření má jisté antimikrobiální účinky. Je důležité, aby krmivo bylo suché a neuskladňované ve vlhkém prostředí. Nevím, jestli jsou plastové uzavíratelné nádoby, které se tak běžně používají, tím správným řešením. Ale to je již trochu jiné téma.
Metr Párna
napsal(a):
Dobrý den dnes nám boužel umřela
I'm sorry, so sorry...
Asi jste s tím uspáním nakonec neměl tak špatný nápad. Navzdory výjimkám se andulky běžně dožívají věku mezi pěti a deseti lety. Nehrají v tom roli jen podmínky (málo pohybu, mnoho málo pestré potravy), ale i genetika... a samozřejmě nemoci, které se u tak malého organizmu léčí dost těžko. Kdysi jsem dala dceři perfektní andulku - krotkou, milou, hravou, neodbytně přítulnou. Jednou jí uletěla, ale shodou náhod se po dvou dnech objevila na bříze před bytovkou. Dala se okamžitě vlákat do klece a od té doby měla panický strach z otevřených oken, když seděla na ramenu někoho, kdo chtěl vyjít na balkon, okamžitě odlétala zpět do bezpečí bytu. Asi to byl pro ní hodně traumatický výlet. Měla volnost, prostor 3-pokojového bytu na prolet, tu nejlepší stravu. Přesto odešla do ptačího ráje také kolem 7. roku a také na nemoc. Dcera s ní byla dva nebo třikrát u veterináře, ale bezvýsledně.
Pak měla dalšího suprového anduláka, kterého jsem musela éterem uspat již kolem 5. roku jeho života, protože v důsledku mozkové mrtvičky částečně ochrnul a nedokázal se nažrat. Byl na něj hodně smutný pohled, jak z plné misky nedokáže sezobnout ani zrnko, protože nezvládá správně koordinovat pohyby. Krotký papouch v bytě se často stává doslova členem domácnosti - i když je to "jenom" andulka.