Letální faktor u kanárů

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

aaandel

7.2.2016 09:22
aaandel

XXX.XXX.221.93

Dobrý den, poradí někdo jestli je letální faktor u "čapkových" kanáru mýtus nebo skutečnost. Před časem byl v i-fauně článek o tomto problému a bylo jednoznačně řečeno, že dva kanáři s čapkou nemají životaschopné potomstvo. Byl jsem loni u chovatele, který měl cca 70 chovných párů kanárů a překvapilo mě, že má několik párů složených ze dvou kanárů s čapkou, kteří seděli na vejcích (nedokládá životaschopnost potomstva), ale tvrdil, že takto bez problémů odchovává už roky a letální faktor je nesmysl.
děkuji.

7.2.2016 12:23
canar

XXX.XXX.201.247

Zdravím Vás.
Jestli tou vaší "čapkou" myslíte chocholatost, pak ANO jde o vlohu s letálním faktorem! Geneticky je vloha pro chocholatost dominantní somaticky vázaná, současně nesoucí letální faktor.
Takže všichni existující chocholatí kanáři jsou genotypově jednofaktoroví, tj. nesou ve svém genotypu pouze jednu alelu-jeden gen. To stačí, aby se chocholatost projevila i na zevnějšku!
Smrtelná kombinace je pouze homozygotní založení! Odtud to jisté "nepochopení" a občasná tendence popírat existenci letálního faktoru! Pokud spáříme dva chocholaté jedince, tj. jednofaktorové chocholaté partnery, jaké bude potomstvo? Veškerý odchov bude neživotaschopný a odumře již ve vejci? Nikoliv!
Pro názornost:

Vloha chocholatosti -corona(CHlc)
Vloha bez chocholky-consort (h)

1. P chocholatý X=CHlc;h X consort X=h;h

F1 chocholatí samci i samice X=CHlc;h
consort samci i samice X=h;h

2. P chocholatý X=CHlc;h X chocholatá X=CHlc;h

F1 chocholatí samci i samice X=CHlc;h
consort samci i samice X=h;h
chocholatí homozygoti samci i samice X=CHlc;CHlc -letální faktor- neživotaschopní

Je zjevné, že pářením dvou chocholatých jedinců (neboť jsou geneticky jednofaktoroví) lze získat i životaschopné potomstvo. Letální faktor postihuje jen homozygotní kombinaci...což v případě volné somatické dědičnosti je "pouze" cca 25% reálného odchovu. Přesto je velmi diskutabilní zda je páření dvou jedinců nesoucí letální vlohu smysluplné!?

aaandel

7.2.2016 15:14
aaandel

XXX.XXX.221.93

Mnohokrát děkuji za podrobnou odpověď, teď mi to dává smysl, ale ten článek vyzněl příliš jednomyslně.

ještě jednou děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík