aaandel
XXX.XXX.221.93
Dobrý den, poradí někdo jestli je letální faktor u "čapkových" kanáru mýtus nebo skutečnost. Před časem byl v i-fauně článek o tomto problému a bylo jednoznačně řečeno, že dva kanáři s čapkou nemají životaschopné potomstvo. Byl jsem loni u chovatele, který měl cca 70 chovných párů kanárů a překvapilo mě, že má několik párů složených ze dvou kanárů s čapkou, kteří seděli na vejcích (nedokládá životaschopnost potomstva), ale tvrdil, že takto bez problémů odchovává už roky a letální faktor je nesmysl.
děkuji.
Zdravím Vás.
Jestli tou vaší "čapkou" myslíte chocholatost, pak ANO jde o vlohu s letálním faktorem! Geneticky je vloha pro chocholatost dominantní somaticky vázaná, současně nesoucí letální faktor.
Takže všichni existující chocholatí kanáři jsou genotypově jednofaktoroví, tj. nesou ve svém genotypu pouze jednu alelu-jeden gen. To stačí, aby se chocholatost projevila i na zevnějšku!
Smrtelná kombinace je pouze homozygotní založení! Odtud to jisté "nepochopení" a občasná tendence popírat existenci letálního faktoru! Pokud spáříme dva chocholaté jedince, tj. jednofaktorové chocholaté partnery, jaké bude potomstvo? Veškerý odchov bude neživotaschopný a odumře již ve vejci? Nikoliv!
Pro názornost:
Vloha chocholatosti -corona(CHlc)
Vloha bez chocholky-consort (h)
1. P chocholatý X=CHlc;h X consort X=h;h
F1 chocholatí samci i samice X=CHlc;h
consort samci i samice X=h;h
2. P chocholatý X=CHlc;h X chocholatá X=CHlc;h
F1 chocholatí samci i samice X=CHlc;h
consort samci i samice X=h;h
chocholatí homozygoti samci i samice X=CHlc;CHlc -letální faktor- neživotaschopní
Je zjevné, že pářením dvou chocholatých jedinců (neboť jsou geneticky jednofaktoroví) lze získat i životaschopné potomstvo. Letální faktor postihuje jen homozygotní kombinaci...což v případě volné somatické dědičnosti je "pouze" cca 25% reálného odchovu. Přesto je velmi diskutabilní zda je páření dvou jedinců nesoucí letální vlohu smysluplné!?
aaandel
XXX.XXX.221.93
Mnohokrát děkuji za podrobnou odpověď, teď mi to dává smysl, ale ten článek vyzněl příliš jednomyslně.
ještě jednou děkuji.