Je možné podávať Neofémam tyrkysovým konáriky Drieňu obyčajného?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2016 15:00
mato.zahradnik

XXX.XXX.3.83

Dobrý deň, chcem sa skúsenejších spýtať, či je bezpečné podávať tykysákom vypučané konáriky Drieňu obyčajného (Dřín obecný- lat. Cornus mas). Hľadal som aj tu v diskusiách, ale bez výsledku. Už sú pekne narašené, tak by sa im dobre okusávali, len si chcem byť istý, či im neškodí. O jedovatosti som nikde nenašiel zmienku. Ďakujem.

10.2.2016 13:14
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

Našel jsem toto a myslím, že i větve nebudou pro ptáky jedovaté.

"Plody domácího dřínu obecného jsou jedlé a používají se místně jako ovoce, k zavařování nebo na výrobu džemů či sirupů. Mají sladkokyselou, lehce natrpklou chuť a vysoký obsah vitaminu C.[2] Plody podobného dřínu lékařského jsou využívány v čínské medicíně".

10.2.2016 13:17
mato.zahradnik

XXX.XXX.3.83

m.zedlitzer napsal(a):
Našel jsem toto a myslím, že i větve nebudou pro ptáky jedovaté.

"Plody domácího dřínu obecného jsou jedlé a používají se místně jako ovoce, k zavařování nebo na výrobu džemů či sirupů. Mají sladkokyselou, lehce natrpklou chuť a vysoký obsah vitaminu C.[2] Plody podobného dřínu lékařského jsou využívány v čínské medicíně".

Ďakujem, takéto informácie som pri hľadaní našiel aj ja, ešte na jednom mieste bolo uvedené, že sa používa kôra a listy, ako liečivé, tak snáď nebudú ani pre vtáky toxické. V každom prípade, už som im to dal, a vyzerá to, že sa im to veľmi páči. Zanietene a intenzívne to ozobávajú.

11.2.2016 10:09
mato.zahradnik

XXX.XXX.3.83

Takže môžem referovať, že to vtáci vášnivo a nadšene ozobali, a nevyzerá to, že by bol nejaký problém.

11.2.2016 10:59
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

mato.zahradnik napsal(a):
Takže môžem referovať, že to vtáci vášnivo a nadšene ozobali, a nevyzerá to, že by bol nejaký problém.

Našel jsem ještě jeden článek od nějakého (momentálně si nevzpomenu) pana doktora a tam je dřín uveden jako vhodný pro okus papoušků.

Přidejte reakci

Přidat smajlík