Agresivní samice zebřičky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.2.2016 11:28
BlankaK

XXX.XXX.161.102

Dobrý den, prosím o radu. Mám páreček zebřiček, již před hnízděním samice vytrhávala samcovi peří, teď po vyvedení mladých škube samce + 4 mláďata. Sama má peří nepoškozené, takže je jasné, kdo je viník. Mláďatům bude tento týden měsíc. Ale samice jim úplně oškubala záda a zadečky. Klove do nich při sezení na bidýlku, přijde mi že jen tak bez důvodu. Dala jsem jim k dispozici jiné hnízdo, kdyby jí vadili v dalším hnízdění, materiál na vystlání hnízda mají také pořád k dispozici. Jídla mají také dost. Může být problém ve velikosti klece, která má 54x34x74 cm? Mám možnost přemístit dospělé s mláďaty do mnohem větší voliéry. Mohlo by to agresi samice vyřešit? Předem děkuji.

16.2.2016 17:45
canar

XXX.XXX.201.247

Někdy bývá důvodem hyperaktivita pohlavního (říká se též přebuzení rozmnožovacího) pudu.
Zkuste dát zebřičkám dostatek steliva...samička chce zřejmě vystlat hnízdo před další snůškou...

16.2.2016 17:59
BlankaK

XXX.XXX.37.196

Steliva právě dostatek mají. To jsem si hlídala a stejně škube smajlík

16.2.2016 20:49
canar

XXX.XXX.201.247

Hmm...a jaké stelivo mají? Zkusila jste i materiál v bílé barvě? Nejlépe bílé peří?

17.2.2016 14:35
Hošo

XXX.XXX.147.212

Měla jsem pár zebřiček a samec byl schopný do rána samici uklovat. Agresivitu nepodceňovat, při nepřerušení se stupňuje. Zkusila bych je přemístit. Mláďata už jsou samostatná?

17.2.2016 15:11
BlankaK

XXX.XXX.161.102

Stelivo jsem zkoušela různé, ale měli i tenké proužky bílé látky a samice škubala samce stejně. Dala mu pokoj jen když seděla na vejcích. Teď mají suchý mech světle hnědé barvy. Přijde mi, že to bude spíše v ní. Je to megera smajlík Mláďata už zkouší ozobovát klasy prosa sama, tak jsem zkusila zatím oddělit do klece vedle jen samici, aby je mohl krmit kdyžtak alespoň samec. Řeším, zda si je všechny nechat a dát do větší voliéry, ale nerada bych tam řešila, že je bude škubat dál všechny. Případně pokud si nechám jen jí a samce, bude zas škubat jeho.

17.2.2016 15:22
zdenekstr

XXX.XXX.168.14

Skuste samičku na týden dát do jíné klece, dávejte jí jenom čisté proso a vodu. Měla by se uklidnit.

17.2.2016 15:55
Hošo

XXX.XXX.147.212

BlankaK napsal(a):
Stelivo jsem zkoušela různé, ale měli i tenké proužky bílé látky a samice škubala samce stejně. Dala mu pokoj jen když seděla na vejcích. Teď mají suchý mech světle hnědé barvy. Přijde mi, že to bude spíše v ní. Je to megera smajlík Mláďata už zkouší ozobovát klasy prosa sama, tak jsem zkusila zatím oddělit do klece vedle jen samici, aby je mohl krmit kdyžtak alespoň samec. Řeším, zda si je všechny nechat a dát do větší voliéry, ale nerada bych tam řešila, že je bude škubat dál všechny. Případně pokud si nechám jen jí a samce, bude zas škubat jeho.

To jste udělala dobře :)
Nová voliéra by potíže mohla vyřešit. Nové prostředí=nové období a vztahy. Když ale agresivita v jedinci je, je to někdy těžké.
Já mám agresivní andulku, je to albín-samice. Klovala bezdůvodně ostatní andulky, i do krve. Bylo jedno jestli samec, samice, mladé. Tak jsem ji odchytila a byla sama v kleci měsíc.Zoufale se ostatních dovolávala. Pak jsem ji vrátila, pár dni byl klid a začala nanovo. Všichni mi říkali zbav se jí - dej ji do vykupu... Tak byla sama v kleci 3 měsíce. Teď je ve voliere se 13andulkami a je v pohodě, s jedním samcem jsou dokonce víc než kamarádi :)
Asi ji taky pár andulek dalo najevo, že je teda rozhodně klovat nebude a ve zcela klidném prostředí jeden agresator nevydrží-alespoň ta naše to vzdala. smajlík
Uvidíme v budoucnu

Možná u té vaší zebřičky má nějak nejvyšší postavení a není nikdo, kdo by ji ohrozil, když už má všechny zpacifikovane. Těžko bych vám ale radila, ať si jich pořidite víc...

17.2.2016 16:21
BlankaK

XXX.XXX.161.102

No samec bude asi podpantoflák a nechá se škubat smajlík A mláďata se také nebrání. Víc jedinců zatím nemám. Zkusím jí nechat oddělenou a uvidím. Pokud si mláďata nechám, třeba jí to některá z dcer časem vysvětlí smajlík Díky moc za rady.

Marietka

25.3.2017 17:52
Marietka

XXX.XXX.198.171

Dobrý den, mám páreček zebřiček asi 2 roky, doposud byl klid, ale posledních 14 dní sameček vyklovává peří samičce. Má celou hlavu zezadu holou a dnes se pustil i do křidýlek. Mám obavy jesli ji neukove k smrti.
Prosím o radu co s tím, jinak mu zakroutím krkem, už se na to nemůžu dívat.

25.3.2017 20:54
lada 4

XXX.XXX.65.22

Marietka napsal(a):
Dobrý den, mám páreček zebřiček asi 2 roky, doposud byl klid, ale posledních 14 dní sameček vyklovává peří samičce. Má celou hlavu zezadu holou a dnes se pustil i do křidýlek. Mám obavy jesli ji neukove k smrti.
Prosím o radu co s tím, jinak mu zakroutím krkem, už se na to nemůžu dívat.

Měl sem také takového divocha, a řešení bylo jednoduché. Dal sem jim hromadu větviček a udělal s toho houští.A na zem spoustu stavebního materiálu na hnízdo. A tak sameček začal stavět hnízdo a na samičku už neměl čas a dal jí pokoj. Je celkem zajímavé ho u práce pozorovat jak i po generace v zajetí dokáže udělat krásné hnízdečko.Má to jen jednu vadu, špatně se kontrolujou mladé v hnízdě...

25.7.2019 18:12
Borona

XXX.XXX.104.139

Dobrý den, obnovuji diskuzi 🙂 Máme páreček zebřiček, které nyní poprvé vyvedli mladé. Měli 5vajíček, zůstalo ale jen jedno mládě. Ostatní postupně vyházeli z hnízda. Nyní už mládě vylétlo z hnízda. Dnes jsme si, ale všimli, že mu rodiče (nevím zda on nebo ona) začínají vyzobávat peří. Už má celý holý krček a zadeček. Má to i trošku do krve. Nevíte čím to může být? Jsme "chovatele" začátečníci 🙂 za rady předem děkuji 😉

27.7.2019 15:18
were

XXX.XXX.48.33

Dobrý den, pár chce buď znovu hnízdit a berou si stavební materiál. Zjistíte jestli je peří v hnízdě a nebo je chyba v krmení. Mají naklicene a vajecnou míchanici??

30.7.2019 10:57
Borona

XXX.XXX.104.139

Dobrý den, tak dnes jsem se jim podívala do hnízda a mají tam dvě vajíčka 😗 jinak k jídlu dostávají senegalské proso, vaječnici a směs pro andulky (koupeno a doporučeno v chovatelských potřebách). Nyní je tedy asi nutné mladé oddělit, je to tak?

30.7.2019 22:09
were

XXX.XXX.48.33

Dobrý večer, mladé není potřeba oddělovat pokud skubani ustalo. Za mě si myslím, že směs pro andulky není pro ně vhodná. Já používám směs pro amadiny guldove (směs pro drobné exoty) a přidávám tam lesníci a mohar. Lze všechno sehnat na burze a vyjde to levněji než v pet centrech.
Já nechávám mladé u rodičů až do doby než poprvé preperi. To je jen má zkušenost. Jiný chovatel to dělá třeba jinak. Ať se daří.

Owl11

23.9.2019 17:38
Owl11

XXX.XXX.208.99

Dobrý den,
máme pár mladých zebřiček, který zahnízdil. Vše probíhalo normálně, oba ptáčci se střidali na vajíčkách, sameček udržoval hnízdo. Avšak samička z ničeho nic je agresivní, klove samečka, nepustí ho do klece natož do hnízda. Neustále ho prohání. Může někdo poradit, čím to může být? Podáváme proso, klasy i míchanici. Dostatek steliva mají také (bílou bavlnu, kokosové vlákno, papírové kapesníčky), sépiovou kost mají také. Dostatek místa též. Nerozumím její změně chování a začínám mít o samečka strach.
Díky za jakoukoliv radu,
Kristýna

23.9.2019 17:49
Astrild88

XXX.XXX.216.133

V době sezení na vajíčkách nepodávejte vaječnou míchanici, pouze suché krmení. S míchanicí začněte až krátce před líhnutím mladých.

24.9.2019 19:45
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

zebrám nedávám vaječnou míchanici, několik druhů prosa, senegal v klasech a dostatek zeleného krmení jim úplně stačí. Možná jsou moc nabuzené a tak divočí, sežeňte jim bílé peří na vystýlku např od slepic a možná dají pokoj. Před lety mě škubaly holoubky diamantové. ve voliéře s dostatkem hnízdního materiálu dávají pokoj

Owl11

24.9.2019 20:33
Owl11

XXX.XXX.208.99

Míchanici jsme začali podávat před pěti dny na doporučení v pet centru. :) V tu dobu už seděli na vajíčka zhruba 14 dní. Zkusím tedy míchanici dát stranou.

Armik

23.8.2021 14:26
Armik

XXX.XXX.72.64

Dobrý den koupili jsme dvě bílé žebřičky
samecky po asi 3 měsících dva barevné samecky a jeden z bilých začal klovat toho druhého bileho už mají v kleci 4 budky aby se nehadali a stejně ho ten bílý
klove klec je 1,20x0,80x0,80cm stelivo mají dáváme zelené, grit, akrmeni pro žebřičky. Děkuji za odpověď. MARIE

hanka77

24.8.2021 13:50
hanka77

XXX.XXX.99.222

Dobrý den,

našli jsme samečka Zebřičky, přikoupili jsme mladou samičku, aby nebyl sám. Klec jsme jim vybavili vším potřebným, když samička klovala samečka, dali jsme jim stelivo, větvičky, bavlnky na stavění hnízda a byl klid. Momentálně ale sameček nechce pustit samičku do hnízda, nahání ji po kleci a ona se ho trochu bojí.
Prosím o radu. Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík