Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.58.109
Hezký den máme doma 5 měsíční samičku žaka, zkoušeli jsme kšíry, ale prostě to nejde, je jak šílená., protože bydlíme v RD a jaro, léto, podzim, trávíme na zahradě, buď nějakou činností nebo i jen kafe a večerní víno a večeře na terase...a viděla jsem několik videí kdy lidé mají žaka, kakadu, aru na volno na rameni a papouch neuletí, ajk to dělají? co když se papoušek lekne a uletí?jak to trénujete?poradíte mi? děkuji. :grey2: :grey2:.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hezký den máme doma 5 měsíční samičku žaka, zkoušeli jsme kšíry, ale prostě to nejde, je jak šílená., protože bydlíme v RD a jaro, léto, podzim, trávíme na zahradě, buď nějakou činností nebo i jen kafe a večerní víno a večeře na terase...a viděla jsem několik videí kdy lidé mají žaka, kakadu, aru na volno na rameni a papouch neuletí, ajk to dělají? co když se papoušek lekne a uletí?jak to trénujete?poradíte mi? děkuji. :grey2: :grey2:.
Mnohí to robia tak, že papúchvi zastrihnú letky, na pohľad to nie je vidieť a Vy si myslíte, že ako má vycvičeného papagája.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jen bych se vyjádřila k těm kšírům. Je třeba na ně papouška zvykat od nejútlejšího věku, a to postupně. Klidně celý měsíc i více každý den "kousek". Ve věku pěti měsíců je už dost pozdě, ale i tak se dá. Trvá to ovšem o nějaký ten týden nebo měsíc déle.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.58.109
eli22
napsal(a):
Jen bych se vyjádřila k těm kšírům. Je třeba na ně papouška zvykat od nejútlejšího věku, a to postupně. Klidně celý měsíc i více každý den "kousek". Ve věku pěti měsíců je už dost pozdě, ale i tak se dá. Trvá to ovšem o nějaký ten týden nebo měsíc déle.
Ona už kšíry nosila...jenže jsme pak na ně úplně zapomněli a asi z 14 dní to byl téměř boj na život a na smrt...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.58.109
aymara55
napsal(a):
Mnohí to robia tak, že papúchvi zastrihnú letky, na pohľad to nie je vidieť a Vy si myslíte, že ako má vycvičeného papagája.
No právě že letky zastřihlé neměl...viděla jsem video z ČR kdy byl pán na louce s žakem, měl s sebou přenosné T bidlo a učil ho právě přivolání...papoucha posadil na bidlo, ušel 5 metrů zavolal, pochválil atd...pak ušel dál a dál...
U žaků bych neriskovala "free flight". Mají jinou povahu - jsou více svéhlaví, autonomní. Navíc se snadno polekají, někdy bez "racionální" příčiny... a pak je stěží přivoláte, i když doma, ve známých podmínkách poslouchají (téměř) na slovo (což bych u dospělých žaků příliš nevěřila).
Příklad - přinesli jsme naší 3,5leté žakyci z lesa na rozcupování tenký nevelký plátek dřeva, který dřevorubci uřízli z kmenu. Asi 30 x 20 cm. Nepochopitelně se toho dřeva bojí a jak se k ní s ním přiblížím, bezhlavě odlétá. Stát se to tak venku, je ta-tam... Někdy se lekne nějakého neznámého náhlého zvuku, a takový lze venku kdykoli očekávat.
Jako téměř jednoletá nám uletěla. Doma poslouchala bez problémů, denně jsem ji učila povely. Venku jsme mohli děla co jsme chtěli - létala v korunách okolních stromů a nenechala se přilákat vůbec ničím. Až na 3. den přistála na střeše asi 1,5 km vzdáleného RD a naštěstí se nechala chytit cizími lidmi. Je stále hodně přátelská, kontaktní, kupodivu ke všem doma stejně a nebojí se ani cizích, ráda se ve společnosti předvádí, snaží se upoutat (i zlobením, když to nejde jinak). Ale jak dospívá, dospívá i její osobnost a zjevně vědomě si sama rozhoduje, kdy chce být poslušná "šikulka" a kdy "zlobidlo" (sama si pak i tak říká, takže dobře ví, co dělá).
Žako je úžasný, ale velice, velice náročný druh. Nemyslím, že by jste se venku mohli spolehnout na to, že se bude chovat podle očekávání. Nicméně je to jen můj názor a zkušenosti z chovu jednoho žaka).
Https://www.youtube.com/watch?v=6Yvvz7JW8XI
Já se také pokouším z mím Mníškem Šedým Alexem naučit se na kšíry ale je dvrdohlaví už se jich moc nebojí ale nemá rád když mu něco dávám přes hlavu.
Mr.Parrot
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=6Yvvz7JW8XI
Já se také pokouším z mím Mníškem Šedým Alexem naučit se na kšíry ale je dvrdohlaví už se jich moc nebojí ale nemá rád když mu něco dávám přes hlavu.
Na videu je - předpokládám - ještě mládě. Bylo by zajímavé vědět, jestli někdo dokázal nepřijít o dospělého žaka i po několikaletém free flight. I na podobných zahr. videích jsem si všimla, že jde hlavně o mláďata. Jestli někdo dokázal vychovat žaka tak, že s ním i po 4 - 5 letech chodí ven a sundává kšíry, pak smekám.