Zdravím, jen ze zvědavosti se ptám který z papoušků rozlouskne Mandlový ořech, pokud tedy vůbec?
Drtím je ve svěráku pro naše Amazoňany, ale nedovedu si představit že má takovou sílu papoušek Nevím jestli jsou všechny odrůdy stejné, ale ty co mám doma tak ty sou opravdu jen na svěrák Jinak ty moje mají nejraději Pekanové které samozřejmě musím také nalousknout.
cefar

XXX.XXX.195.100
Ary a větší druhy kakaduů určitě.
Nejde o žádné rány, arové si s mandlemi docela vyhrají. Hnedají zobákem nerovnost na povrchu a pak se ji snaží páčením zvětšit. Někdy jim to zabere i několik minut. Ale jsou i mandle, u kterých na žádnou skulinku/nerovnost na skořápce nenarazí a tu pak znechuceně hodí na zem a jdou si pro jinou.
klas
napsal(a):
Právě na těch mandlí co mám doma žádná skulinka není ty se dají rozlousknout jen silou, mandle jsem objednal poprvé tak že jsem zkoušel jen tyto. Asi když se nechají déle tak je možný že ta vrstva "zpórovatí" ale nemám zkušenost.
Dobrý den, stačí namočit do vody a rozlouskne to i amazoňan. Já mandle pro ary namáčím a není problém. Zelenokřídlým je namáčet nemusím, ti to zvládnou i bez "skulinek". Je to pro ně v podstatě zábava protože to rozlousknutí trvá déle než u vlašáku. Jinak mandle se musí krmit opatrně - ve větším množství škodí.
Na to namáčení jsem nepřišel já, ale jedna samice ararauny házela "nedobytné" mandle do vody na koupání a potom je vybírala a vítězně louskala. Potom při výměně vody jsem jí ty mandle pořádně omyl a hodil do vody zpět a tak to celé vzniklo. Nemám dúvod pochybovat při inteligenci těchto ptáků, že v tom nebyl záměr.
KaVe
napsal(a):
Na to namáčení jsem nepřišel já, ale jedna samice ararauny házela "nedobytné" mandle do vody na koupání a potom je vybírala a vítězně louskala. Potom při výměně vody jsem jí ty mandle pořádně omyl a hodil do vody zpět a tak to celé vzniklo. Nemám dúvod pochybovat při inteligenci těchto ptáků, že v tom nebyl záměr.
Mám vtákov, ktorí si na zlomok sekundy namočia piškót do vody, aby sa im netrúsil a mohli ho zožrať bezozvyšku.