Dobrý den chci se zeptat dostal jsem andullu údajně samicku ale mam pocit ze trpí vapenkou je tomu zkutecne tak? A pokud ano staci opravdu postizenamista natirat třeba stolnim olejem?předem dekuji za odpovědi a rady.
Dobrý den. Ano, je to samička. Ano, je to vápenka. Jen olej vám nepomůže, chce to normální léčbu, jako když máte chřipku a vezmete si Paralen. Tato andulka potřebuje celkem rychle veterinaře a on ji kapne Ivomec nebo něco podobneho. Určitě vám poradí, co dál. Olejem mazat muzete, ono to pak snáze odpadne-ale není to léčba!
steblo
napsal(a):
Dobrý den chci se zeptat dostal jsem andullu údajně samicku ale mam pocit ze trpí vapenkou je tomu zkutecne tak? A pokud ano staci opravdu postizenamista natirat třeba stolnim olejem?předem dekuji za odpovědi a rady.
Andulka má vápenku jen v počátečním stádiu(zatím to není žádný problém). Pokud máte známého chovatele, zajděte si k němu pro trošku látky, kterou k tomu používá(scatt, ivomec, galmektin,...). Pokud nemáte, zajděte k veterináři a řekněte, že chcete 2 ml ivomecu. Doma si ho přestříkněte do lahvičky třeba od kapek. A andulce potřete(třeba vatovátkem do ucha) nažiny pod křídlem a za krkem. Zbytek ivomecu si schovejte. Andulku neberte k veterináři, protože, za prvé většinou neví co s ptákem a ivomecem dělat(ivomec není určen pro ptáky a adekvátní náhrada určená pro ptáky u nás neexistuje), za druhé si naúčtuje čas, za třetí vám může prodat léky, které vůbec nepotřebujete, nebo říct že papoušek je zdravý a nedat vám nic(nemám nic proti veterinářům, ale v té záplavě psů a koček se prostě specializují na ně). Jinak je tu vše popsáno už asi 150x.
Ano, lepší rada. Myslela jsem veterinaře spec. na exoty. Je jich míň, ale jsou. Toto mi připadá spíše docela rozjetá vápenka, ne počáteční stádium... já léčím už při menších příznacích... Ono se těžko hned poradí, když člověk neví, zda je dotazující chovatel, nebo má andulku doma a neví, co s ní. Pak jedna návštěva dobrého veterináře stačí, a poplatek za prohlídku zase není tak velký, zkušený veterinář poradí - info na dlouhá léta dopředu a pak už člověk vždy bude vědět, co s tím.
steblo
napsal(a):
Stačí stolní olej. nedělejte z toho vědu a trochu ji namažte. Za týden bude ok.