Mikšanda

XXX.XXX.125.248
Ráda bych se zeptala na přepeřování andulky, mám andulku starou cca půl roku, už měsíc z ní létají peříčka, je zlá, když jí sáhnu do klece štípe, před přepeřováním byla hodná, mazlila se, trávila se mnou veškerý čas. Kromě tohto ještě také špatně létá, neuletí velké vzdálenosti, létá u země. Začínám mít strach, jestli jde opravdu o klasické přepeřování. Poradíte někdo? Děkuji.
Mikšanda

XXX.XXX.125.248
Koukala jsem na to, ale symptomy se mi nezdají a ani by se neměla kde nakazit, je sama, není v kontaktu s žádnými papoušky je doma a není ani viditelně olysalá, ale těžko poznat zda je skutečně o klasické přepeřování. To by asi bylo nejlepší zajít k veterináři.
Mikšanda
napsal(a):
Ráda bych se zeptala na přepeřování andulky, mám andulku starou cca půl roku, už měsíc z ní létají peříčka, je zlá, když jí sáhnu do klece štípe, před přepeřováním byla hodná, mazlila se, trávila se mnou veškerý čas. Kromě tohto ještě také špatně létá, neuletí velké vzdálenosti, létá u země. Začínám mít strach, jestli jde opravdu o klasické přepeřování. Poradíte někdo? Děkuji.
Podle vašeho popisu je andulka jednoznačně nemocná. Ztráta peří je jeden z častých symptomů různých nemocí ptáků(třeba u kokcidiózy), stejně jako když sedí načepýřená, je méně aktivní, slabá, vychrtlá atp. U zdravé andulky pelichání letové schopnosti nijak očividně neovlivňuje, to co pozorujete (nízké krátké přelety) je slabostí ptáka, ne ztrátou peří. Nejspíš jí už i vystupuje hrudní kost. Andulku chyťte 1. zkontrolujte ozobí a nohy kvůli vápence a výtoku z nosních dutin 2. přidržte si ji u ucha a poslechněte dech, jestli neuslyšíte pískání, cvakání nebo chrčení 3. pohmatem zkontrolujte hrudník(hrudní kost musíte cítit jen lehce kolem musí být zaoblené svaly) 4. přidržte si ji břichem nahoru a rozfoukněte peří kolem kloaky jestli není znečistěné trusem. Pokud se ukáže špatný bod 1 nebo 2 použijte preparát s ivermectinem. Pokud 3 nebo 4 použijte třeba ESB 3. (nemoc samozřejmě takhle neurčíte, ale oba typy léčiv pokrývají více možností ivomec - většina vnitřních i vnějších parazitů, ESB - většina kmenů kokcidiín, některé salmonely,..).
Mikšanda

XXX.XXX.125.248
Dobrý den, ozobí mi přijde v pořádku, nic neteče, znečištění u kloaky také v pořádku. Ta kost nevím no, asi to moc nepoznám, ale je pravda, že mi přijde taková vystouplá. Co se týká jídla, tak to každý den komplet měniím, nevybírám jen slupky a zbytek nenechávám, komplet vysypu a dám nové, ale koukala jsem na letky a ořijde mi, že křídla má v pořádku, takže přepeřováním to asi opravdu nebude. Moc děkuji za rady, zkusím to ESB3 a pokud se to nezlepší zajdu na veterinu.
Mikšanda
napsal(a):
Dobrý den, ozobí mi přijde v pořádku, nic neteče, znečištění u kloaky také v pořádku. Ta kost nevím no, asi to moc nepoznám, ale je pravda, že mi přijde taková vystouplá. Co se týká jídla, tak to každý den komplet měniím, nevybírám jen slupky a zbytek nenechávám, komplet vysypu a dám nové, ale koukala jsem na letky a ořijde mi, že křídla má v pořádku, takže přepeřováním to asi opravdu nebude. Moc děkuji za rady, zkusím to ESB3 a pokud se to nezlepší zajdu na veterinu.
Můžete ještě napsat, čím vším krmíte?
Mikšanda

XXX.XXX.125.248
Kupuji směš pro Andulky značky Prestige, přidalvám do ní ovec, lesknici, namleté ořechy, dávám ji takové ty různé tyčinky, vajíčko, ovoce a zeleninu mi nechce jíst, dávám jí ji každý den, ale ani se toho nedotkne. No pak má klasicky sépiovku, nějakou kalciovou kostku, písek a do jídla jí každý den dávám tekuté vitamíny, ale je oravda že mi přijde hodně drobná, s jídlem nejsou problémy je při chuti, ale je taková hrozně křehká. Už jsem objednaná na veterinu zítra, máme doma ještě Aratingu a byla bych nerada aby se nakazila kdyby Andulka nemco měla.
pechek

XXX.XXX.195.189
Mikšanda
napsal(a):
Kupuji směš pro Andulky značky Prestige, přidalvám do ní ovec, lesknici, namleté ořechy, dávám ji takové ty různé tyčinky, vajíčko, ovoce a zeleninu mi nechce jíst, dávám jí ji každý den, ale ani se toho nedotkne. No pak má klasicky sépiovku, nějakou kalciovou kostku, písek a do jídla jí každý den dávám tekuté vitamíny, ale je oravda že mi přijde hodně drobná, s jídlem nejsou problémy je při chuti, ale je taková hrozně křehká. Už jsem objednaná na veterinu zítra, máme doma ještě Aratingu a byla bych nerada aby se nakazila kdyby Andulka nemco měla.
Dávejte jen tu suchou směs zrnin pro andulky, značku jste vybrala výbornou Žádné vajíčka a ovoce andulce nedávejte, max. sem tam mrkev, andulky to nepotřebují a navíc na to nemají ani uzpůsobenou trávící soustavu. V létě pak nějaké zelené, pampelišku, ptačinec + klasy trav.
Mikšanda

XXX.XXX.125.248
Dobře, tak to jsem ráda :), měla jsem strach že jí něco chybí, když nejí ovoce a zeleninu, tak super.
Mikšanda

XXX.XXX.125.248
To má, ale nelétá ale zkusím, děkuji.
Tam jde o ta ocasní pera, ty ji nedrží v letu. nebojte. Má neotevřená brka, tak jsou asi citlivá. Dejte jí to Complejo, já jsem to takto vyřešila a andulka je v pořádku. Nechte ji v klidu, dávejte proso, oves, lesknici a Complejo-do vody. Jsou to kapky, nevím, jestli to znáte... Chce to hlavně vytrvat, dávala bych jí to tak 4 týdny i déle. Zdravím.
No nevím, přeju vám, ať má předchozí přispěvatelka pravdu, ale co si pamatuju, zdravá andulka dokáže, pokud má jen poškozené nebo vytrhané ocasní pera, létat normálně i bez nich(stejně jako všichni ptáci). Souhlasím s tím co psal pechek, jen suchá směs, grit, pampeliška, klasy trav, větve na okus nic víc andulka nepotřebuje, žádné vejce(kromě doby krmení mladých) ani ovoce je to v podstatě pouštní pták. Dával jsem jednou za čas kousek jablka, ale to bylo z dužnatých věcí vše, andulky neměly žádný problém.
Mikšanda
napsal(a):
To má, ale nelétá ale zkusím, děkuji.
Zdravý jedinec ztrácí letky postupně ! Mělo by jich být 10 (ručních), při přepeřování mohou být max 2 vypadnuté (nedorostlé). tento jedinec jich má cca polovinu, takže v pořádku to není...
zaměřte se na první příspěvek...
Pokud chce zadavatelka více informací, vyplňte si kompletní profil... a dejte kontakt...
Mikšanda

XXX.XXX.125.248
Sdbeska jsem byla u MVDr. Mecery, dal nám nějakou kapičku pod křídlo proti roztočům, je tedy pravda, že se hrozně moc drbe a okolo klece jsou takové šupinky, vypadá to jako lupy, asi si myslí, že si to peří trhá sám, ale nepřijde mi, zle by si trhal peří. Jako obírá se a drbe to jo, no každopádně máme přijít za dva týdny jestli se to zlepší. Přemýšlela jsem, že až tam půjdeme necjám mu udělat krevní testy, doktor říkal, zle to dělá až v posledním případě protože je to drahé, ale zase přijde mi to asi nejjednoznačnější ne? Než pomalu zjišťovat čím by to mohlo být. Mimochodem, nemáte nemkdo zkušenosti s MVDr. Mecerou? Popravdě celkem nevím co si o něm myslet a jestli je na jeho názor spoleh. Jo a ještě jsem si dnes všimla, že Tweety má zespoda na křídleh krev. V těch dutinách v peří ma na nekterých vidět krev, je to normální.
Mikšanda

XXX.XXX.125.248
Ano na to jsem koukala, něco sedí, něco nesedí, něco má navíc. No nic, necham udělat testy, težko s tim můžu něco dělat když nevim co to je. Každopádně děkuju všem.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!