Dobrý den, mám doma korelu. Je jí cca 7 měsíců a chtěla bych se zeptat zda je to samec nebo samice? Tedy pokud se to z fotek dá poznat. Popřípadě podle čeho se určuje pohlaví? Děkuji za případné rady/odpovědi.
dudi

XXX.XXX.120.43
Samice.
Ano, přikláním se také k samičce, na křídlech zespodu má (sice malé, ale je tam) tečkování po celém křídle, což mají právě samičky. Jinak pohlaví se určuje různě, každý chovatel má na to i své metody. Někdo to pozná podle tvaru chocholky, někdo podle spodní strany křídel, někdo podle chování. Někdy je zapotřebí vyzkoušet všechny metody a často pomůže až test DNA. Takže je to různé.
Záleží na věku korely, čím mladší, tím je to těžší a také na barevné muatci. U šedých, skořicových a šedých nebo skořicových bělohlavých se pohlaví určuje dobře. U jakýchkoliv strak je to trošku horší, u perlových a lutino je to poměrně komplikované, protože samec má často ocas jako samice až do dvou let, a perlování může vypadnout hned, ale v některých případech se také drží dlouho (i do 2 let), obličejová maska je často výraznější u samic, takže ani to není úplně dobrý ukazatel, takže zde je lepší vypozorovat chování korely.
A u albino korel, se člověk opravdu nemá teměř čeho chytit, takže tam je také dobré pozorovat, jak se korela chová a někdy je v dospělosti vidět na spodku ocasních per u samiček jemně béžové proužkování, kdežto samci mají ocas jednobarevný - tedy bílý, anebo opravdu velmi světle béžový, stejně jako v dospělosti může mít tenhle odstín i na zádech (je to zbytkový melanin a mají to tak často i lutino korely), ale velmi mladé albino korely, tak tam opravdu pohlaví na 100% nepoznáte, tam pomůže jedině genetika (pokud je jen jeden z rodičů albino - např. otec, tak všechny albino po něm jsou dcery) ale to už je na delší povídání.
Já to rozeznávám dle tváří - samičky
mají červené tváře a samečci ne, ta
tvá bude samička. Helena.
ikor

XXX.XXX.104.220
Helčaj
napsal(a):
Já to rozeznávám dle tváří - samičky
mají červené tváře a samečci ne, ta
tvá bude samička. Helena.
Korelky samce už vo veku 3-4mesačné spievaju.
Jancahrab

XXX.XXX.12.188
Dobrý den poradí mi někdo jestli máme samičku nebo samce korely máme ji 2 roky děkuji
Jancahrab

XXX.XXX.12.188