Ahoj vsem,
pred dvema mesici jsem si poridila zlutou andulku (samicku cca 3-6 mes. starou) a pred dvema tydny jsem ji poridila rocniho samecka. Seznameni probehlo velmi dobre. Dokonce se po vou hodinach v kleci uz konali velke namluvy . Ale po tydnu se zacali hadat o zrcatko. Čikina sedela na bydylku nafouknuta tak ze vypadala jako tenisak a Kubik sedi pred ni a snazil se pres ni klovat do zrcatka a ona mu to oplacela. Jenze od vcera uz je zrcatko nezajima a uz od rana do sebe navzajem klovou (do krku) a furt hopsaj pokleci jak sileni + na sebe strasne rvou. Je mozne, ze je to puberta, Jaro, namluvy nebo se proste nesnesou?
Diky za rady.
Avotsibuk
napsal(a):
Ahoj vsem,
pred dvema mesici jsem si poridila zlutou andulku (samicku cca 3-6 mes. starou) a pred dvema tydny jsem ji poridila rocniho samecka. Seznameni probehlo velmi dobre. Dokonce se po vou hodinach v kleci uz konali velke namluvy . Ale po tydnu se zacali hadat o zrcatko. Čikina sedela na bydylku nafouknuta tak ze vypadala jako tenisak a Kubik sedi pred ni a snazil se pres ni klovat do zrcatka a ona mu to oplacela. Jenze od vcera uz je zrcatko nezajima a uz od rana do sebe navzajem klovou (do krku) a furt hopsaj pokleci jak sileni + na sebe strasne rvou. Je mozne, ze je to puberta, Jaro, namluvy nebo se proste nesnesou?
Diky za rady.
Odstranit zrcátko.
No oni uz se o zrcatko nestaraj. Spis ted klovou jeden do druheho. hlavne do krku. Zadne zraneni u nich nevidim a jinak bez sebe nedaji ani ranu (spi vedle sebe na jednom bidylku, kdyz Ciko vylitne z klece, tak Kubik je nervozni a hlleda ji) ale Kubik na ni casto utoci a ona mu to oplaci.
Kdysi tu byla konverzace o zlute andulce ze je agresivni a byli tam odpovedi ze jestli zlute andulky nejsou nejak geneticky spatne ( ze mají poruchy agresivity) to jsem se nejak nezistil.ale...! mel jsem andulku taky zlutou v chovu s zelenim semcem taky byla agresivna ale na me ( s hnizdenim to nesouviselo ani s tym ze mela 2 vajíčka v hnizde ) na samecka byla celkej normalni ale po me utocila pak mi umřela ze se ucpala vajíčkem ( tu agresivitu mela drive nez byla zarazena do chovu..!
Avotsibuk
napsal(a):
No oni uz se o zrcatko nestaraj. Spis ted klovou jeden do druheho. hlavne do krku. Zadne zraneni u nich nevidim a jinak bez sebe nedaji ani ranu (spi vedle sebe na jednom bidylku, kdyz Ciko vylitne z klece, tak Kubik je nervozni a hlleda ji) ale Kubik na ni casto utoci a ona mu to oplaci.
Odstranit zrcátko a dát sem foto andul, jestli jsou skutečně opačného pohlaví.
pepajz
napsal(a):
Tak musite zistit co tu agresivitu vyvolava ( nebo to chce cas nez si zviknou na sebe nebo jednoho jedince vymenit za jiného - když mate moznost.
To by byla az krajni moznost. Uvidim casem, ale nechci Kubika vracet jako nejake rozbite zbozi. Mam kdyztak jeste jednu klec, tak v nejhorsim pripade budou mit oddelenou domacnost :).
Tady mate odkaz je tam i zluta a lutino http://andulky-z-luzin.webnode.cz/typologie-andulek/mutace-andulek/.
pepajz
napsal(a):
Tady mate odkaz je tam i zluta a lutino http://andulky-z-luzin.webnode.cz/typologie-andulek/mutace-andulek/.
Čiko a Kubík.
pepajz
napsal(a):
Nemate ani zlutou ani lutuno andulku.(straku ) ta straka muze mit ještě samecek je to mlade.
mate 2 krasne andulky.
Kdy budu presne vedet, ze to je samicka/samecek? Melo by ji byt cca pul roku (ted ma to ozobi svetle hnede). A je to hrozny plasan. Ochocovani nebude jednoduche.
Do pul roku uz můžete poznat pohlavi u každého je to jiné chovam jedno barevne andulky ( modre i zelene i jiné barvi ale u modrych a zelenich uz ve 3 mesicich poznam pohlavi ) jdeto poznat pohlavi i s chovani andulek nebo ze když chytnete andulku do dlane samec vas nebude kousat jen občas vas malinko kouse do prstu je takovej zvedavejsi co se deje tim padem vas nekosne moc jen malinko a chvilinku - ale samice vas bude kousat mnohem vice a bolestivej tak jse muze taky s nejakym % poznat pohlavi nebo je vice neklidna v dlani. nebo prosim o lepsi fotku zlute straky at muzeme poradit.
pepajz
napsal(a):
Do pul roku uz můžete poznat pohlavi u každého je to jiné chovam jedno barevne andulky ( modre i zelene i jiné barvi ale u modrych a zelenich uz ve 3 mesicich poznam pohlavi ) jdeto poznat pohlavi i s chovani andulek nebo ze když chytnete andulku do dlane samec vas nebude kousat jen občas vas malinko kouse do prstu je takovej zvedavejsi co se deje tim padem vas nekosne moc jen malinko a chvilinku - ale samice vas bude kousat mnohem vice a bolestivej tak jse muze taky s nejakym % poznat pohlavi nebo je vice neklidna v dlani. nebo prosim o lepsi fotku zlute straky at muzeme poradit.
Je hodne ukricena a stipe poradne, takze to bude samicka. Kubik je klidnejsi a nestipe skoro vubec.
Ja taky bojuji s vapenkou občas v mem chovu jde to lechce odstranit ( taky kazdej 2 den uklizim poradne ve voliere a kazdej tyden umyvam podlahu pletivo dezinfikuji a také se mi obevuje vapenka u nekterich jedincu. s vapenkou si nedelejte starosti je to jednoduche ji odstranit a za celou dobu co budete mit andulky může se to víckrát opakovat jen si na to davejte pozor ( a verim ze kazdej chovatel andulek minimalne 1 za rok to obevi u andulek ).
pepajz
napsal(a):
Ja taky bojuji s vapenkou občas v mem chovu jde to lechce odstranit ( taky kazdej 2 den uklizim poradne ve voliere a kazdej tyden umyvam podlahu pletivo dezinfikuji a také se mi obevuje vapenka u nekterich jedincu. s vapenkou si nedelejte starosti je to jednoduche ji odstranit a za celou dobu co budete mit andulky může se to víckrát opakovat jen si na to davejte pozor ( a verim ze kazdej chovatel andulek minimalne 1 za rok to obevi u andulek ).
Ja jim na to koupila za 40kc naredeny Ivomec a davam jim to 1x za 10 dni pod kridlo. Je to pro me snazsi nez je kazdy den 3x chytat na potirani olivovym olejem. Zbytecne to stresuje me i andulky.
pepajz
napsal(a):
Můžete mi dat na to nejakej odkaz na ten ivomec to jsem ještě neslisel chci se na to podivat ( ja mazu vždy jen masti co jsi nechavam delat v lekarne ) s olejem se musí opatrne aby se to nedostalo do oci ( muzou mit potize ).
Ja si zavolala veterinari, jestli by mi mohl udelat do strikacky z Imovecu roztok a davam 1 kapku pod kridlo. Kubik mel po tydnu uz mnohen lepsi ocicka a po 10 dnech se uz ani moc nedrbali...
http://vero-bardo-budgie.webnode.cz/nemoci/ptaci-svrab-vapenka/
Olej může roztoče usmrtit tím, že se pod jeho nánosem udusí. Pro andulku je to ale zdlouhavá a nepříjemná forma léčby, při které musíte dodržet jistá pravidla, včetně opakované desinfekce bidélek, celé klece či voliéry atd. a stejně se vystavujete vysokému riziku, že někde přežilo pár zapouzdřených vajíček, ze kterých se vylíhne nová generace roztočů a celý proces se bude zase jen zbytečně opakovat. Léčba léky např. Ivomec je 100% a při dodržení desinfekce se s vápenkou v chovu již nesetkáte, při dodržení standardů dalšího zdravého a normálního průběhu chovu včetně karantény nových jedinců z jiných chovů a nákupu nového zařízení, při koupi starého použitého zařízení vždy desinfekci atd.
pepajz
napsal(a):
Dekuji za odkaz
Pro me je to jednodussi, protoze jsem handicapovana a jednou rukou se spatne chytaj. Takze jsem rada, ze to absolvujem jen jednou za deset dni a i je to mnohem mene stresuje.
Mate nejaky dobry tip jak je ochocovat?
Cetla jsem, ze je mam zvykat na ruce v kleci (to uz zvladaj), ale pri priblizeni lita vsechno vzduchem + sileny rev od Cikiny jako kdyby ji na noze brali. Na tech webovkach jsem cetla, at si litaj po byte a at si jich nevsimam a ze pritelej casem sami, ale i po mesici u Cikiny nevidim zadnou zmenu a Kubik k klece zatim nevytahl paty a jen rve po Cikyne at se vrati domu...
Ja jsem ochocoval kdysi mladi kdy me bylo 7let ale mel jsem taky 2 andulky 2x samce vždy jsem jednoho nechal litat po bytu a druhého jsem ucil mluvit tak jsi zvikla na nejakej rezim dne a pak jsem jim daval jednou dene do misky proso ale vždy tolik aby druhej den kolem obedu měli praznou misku ( aby uz rano měli hlad na další jidlo ) jednoho jsem pustil z klece s druhého jsem ucil opakovat nejake slovo pak jsem jim do misky dal malo jidla ( zrni a dal jsem ruku do klece andulka prisla jest proto ze jsem ji nedal rano jest tak jsi zvikla jest z male misky ( vrsek od sklenice) pak za asi tyden jsem mu zu potravu dal do ruky bal jse min a cekal az hlad dojde na neho a prisel na prst a jedl mi zdlane to jsem opakoval zas delší cas a na tu druhou andulku zadne cviceni - ( ta litala po byte a vse videla ) pak jak jse to naučila jedna uz dokonale jest s ruky tak jsem jsi ju vzal ven s klece zas jsem si nasipal zrni ale sedel jsem od klece pric na zidli a cekal az prilitne prilitl skoro hned proto ze mel hlad a uz vedel předtím ze jedl z ruky tim jsem krmil toho jednoho andulaka a pak prilitl ten druhej na ruky tak jsem si ochocil i druhého tym ze jsi druha andulka vsimla ze ji z me ruky.
Jestli chcete mou metodu viskouset -
- zistete kolik toho sni za den (aby na druhej den uz nemeli jidlo v misce)
- pockate tak do 10:00 aby hlad ( vemete misku se zrnim a dete ruku do klece a drzite misku ) toho druhého (andulku pustite ven ( do bytu- do baraku )
- tohle opakujete tak dlouho az si andulka zvikne
- tak to v kleci zas opakujete jen s rukou ze si date do dlane zrni
- tak pustite tu první andulku do bytu i druhou a zas opakujete bud s miskou nebo dlani (tehle fazi uz by mela i drive ta druha andulka se přibližovat
-apak v kleci s jednou andulkou když budete mit (třeba v ruce jen kousek mrkve nebo něco podobného at vam sedne na prst to je vse..