Zdravím všechny chovatele drobotiny.
Mám společnou volieru s několika druhy drobotiny a postavil jsem klece na odchov.
Ve voliéře jsem již odchovy měl, ale bohužel se zbytečnými úhyny.
Proto bych rád nechal voliéru jen na přirozený výběr partnerů a odchovy dělal v klecích.
Chci se zeptat zkušených chovatelů, který moment je nejvhodnější pro přemístění páru
z voliery do klecí.
Některé druhy jsou choulostivé i na kontrolu hnízda, proto by mě zajímalo, kdy je ta nejlepší chvíle ptáky - eventuálně i s hnízdem - přemístit.
- Když si začínají stavět hnízdo a přemístit i s hnízdem nebo budkou?
- Nebo až po snůšce?
Pokud s tím má někdo zkušenosti, budu rád za radu a za odpovědi.
Dobrý deň!
Robíte to opačne. Do voliéry pokiaľ máte len jednu sa premiestňujú mladé a nakoniec chovné páry po hniezdení z klietok aby zmocneli a preperili. Ak máte dostatočne veľkú voliéru záleží na počte a tiež na druhoch aby ste pred chovnou sezónou vypozorovali snahu vtákov zostaviť páry a ešte pred hniezdením ich premiestniť do chovných klietok. Niektoré nedomestikované druhy zahniezdia prednostne len vo voliére a zbytočne ich budete vysilovať hniezdením v klietkach. Záleží aj na veľkosti klietok. Premiestnenie už hniezdiacich párov je väčšinou narušením hniezdenia (okrem pár výnimiek) a opustením znášky. Pokiaľ majú vtáky vo voliére iné klimatické podmienky ako v klietkach po premiestnení začnú preperovať a máte po chovnej sezóne.
Dobrý den,
ještě cca před patnácti roky jsem byl přesvědčen, že některé drobné exoty nelze odchovávat v kleci a je nutná pro ně nejlépe venkovní voliéra. Posledních deset roků chovám veškerou "drobotinu" jen v klecích ve vnitřních prostorách s řízenou teplotou, vlhkostí a světelným režimem. Do venkovní voliéry, kterou mám o rozměrech 3,5 m/D/ x 2,5 m /Š/ a 2 m /V/, mám odchovy a chovné jedince po vyhnízdění. Zde mám "drobotinu" od začátku dubna do konce října. Nutno dodat, že celá voliéra je zateplena polykarbonátem, s možností odkrytí přední stěny a že zde mám umístěn nezávislý zdroj vytápění nastaven na 17 stupňů Celsia přes den a 15 stupňů v noci.
Vlastní chov mám potom umístěn v domě, v bednových klecích s vlastním LED osvětlením, o rozměrech 100 cm x 45 cm x 50 cm (d x š x v), s možností vždy 2 klece spolu propojit a vytvořit proletovačku o délce 2 metry. Zde chovám a odchovávám hlavně amady a rýžovníky timorské. Dále mám klece o rozměrech 70 cm x 40 cm x 45 cm, opět s vlastním osvětlením. Zde chovám a odchovávám astrildy a amadiny.
Chov po jednotlivých párech, s možností individuálního přístupu k jednotlivým ptákům, s možností dávkování např. živého krmiva, považuji za základ úspěchu.
Jistě se objeví názory, že tento druh chovu se někomu nebude líbit a bude preferovat jiný systém. Já na tento způsob nedám dopustit a to "drobotinu" chovám již desítky let.
Děkuji za oba příspěvky.
K prvnímu dodám snad jen tolik, že jsem začal nejprve společnou voliérou a chovné klece přišly až pozěji. Proto můj dotaz na přemístění ptáků.
Mám vnitřní voliéru 2x1x2m v zimní zahradě s vytápěním, takže i v zimě je teplota kolem 18 stupňů. Je propojená uzavíracím průletem s venkovní voliérou, takže při teplotách nad 15 stupňů pouštím ptáky ven. Uvnitř mám stmívač a LED-osvětlení, svítím 12 hodin.
Krmím večer, nejpozději dvě hodiny před zhasnutím, ptáci se nejen stihnou najíst, ale také všichni večer zalétnou dovnitř. Venku je na noc nenechávám, v sousedství je spousta koček.
Odchovy jsem ve volieře měl, (zlatoprsky, diamantky, chůvky, rudokrké, gouldy, zebřičy...) ale cíleně se takto chovat nedá. To už dnes vím, to o individuální přístupu a přípravě na odchov.
Proto jsem pořídil sestavu klecí - 3 klece nad sebou, šířka 130cm (s dělící přepážkou), výška 45cm a hloubka 45cm, LED osvětlení se stmívačem a s poličkama na budky.
Protože často sleduji chování ptáků ve voliéře, dnes jsem přemístil hned 4 druhy, samci byli v toku, pářili a páry začínali stavět hnízda.
Takže ještě jednou děkuji za názory a zkušenosti a držte palce.
Zkusím přiložit fotky mého zařízení.