michalzl

XXX.XXX.251.165
Chtěl bych se zeptat zdějších chovatelů, jak jsou brzy ráno tito papoušci hluční. Jestli spustí s ostatními ptáky v okolí, kvůli sousedům, nechci být sousedům na obtíž...Přes den prý tak moc hluční nejsou. Je to můj vyhlédnutý druh, přinejhorším pořídím neofemy ty jsou snad tiché.
Mam mlady par horskych, ked som ich mal v o voliere 3x1,5x2 tak ked to na nich prislo tak vrieskali asi 5 minut. Vacsinou rano, ale potom vsetci. Korely aj andulky. Teraz ked uz su vo vacsej spolocnej voIere no neviem ze ich mam. Holubka diamantoveho a kanarika pocujem najviac. Obcas korely daju vediet ze existuju, zebricky je pocut celi den. Hlavne teraz ked krmia male. Nadherny bude to iste ako, horsky myslim ze to nemoze vadit susedom, aj ked nespievaju tak krasne ako kanarik.
Uživatel s deaktivovaným účtem

were
napsal(a):
Chovám nádherný. Křik ráno a večer, zvukově a hlukem se projevují jako krákání vrány.
Přesně tak, říkám jim zelené vrány.
michalzl

XXX.XXX.63.202
Díky všem za reakce. Na youtube jsem se díval, křik je opravdu jak vrána. Jen nejde poznat hlasitost, to asi zjistím až přímo u chovatele. Schválně jsem vstal brzy ráno asi ve čtyři hodiny, máme kolem docela hodně stromů a ten křik z okolí je docela velký, tak snad se v nich ti papoušci trochu zamaskují.
michalzl
napsal(a):
Díky všem za reakce. Na youtube jsem se díval, křik je opravdu jak vrána. Jen nejde poznat hlasitost, to asi zjistím až přímo u chovatele. Schválně jsem vstal brzy ráno asi ve čtyři hodiny, máme kolem docela hodně stromů a ten křik z okolí je docela velký, tak snad se v nich ti papoušci trochu zamaskují.
Dobrý den, ale kouřoví nemají takový hlasový projev. Zkuste u chovatele i toho.
simi3

XXX.XXX.195.189
Jestliže už řeší člověk problém s hlukem aniž by papoušky ještě měl tak doporučuji si z papoušků pořídit jedině neofémy případně nějakou drobotinu. Jinak jsou všichni papoušci hluční a s tím se musí počítat.
michalzl

XXX.XXX.63.202
Ano, neofemy mám v záloze, s těmito ptáky problém asi nebude. Pořídím je, když si budou sousedi stěžovat. Možná to řeším zbytečně, se sousedy zatím žádné problémy nemám a třeba ani mít nebudu. Jen nejsem z těch, kteří si pořídí papoušky a reakce okolí je mu naprosto lhostejná.
simi3

XXX.XXX.195.189
michalzl
napsal(a):
Ano, neofemy mám v záloze, s těmito ptáky problém asi nebude. Pořídím je, když si budou sousedi stěžovat. Možná to řeším zbytečně, se sousedy zatím žádné problémy nemám a třeba ani mít nebudu. Jen nejsem z těch, kteří si pořídí papoušky a reakce okolí je mu naprosto lhostejná.
Ale tu reakci právě poznáte až nějaké papoušky pořídíte. Musíte vyzkoušet co vy a sousedi snesete. Lehko pak křiklouny prodáte když bude zle.
Taky se vám může stát, že si pořídíte ukřičený druh ale zrovna váš pár bude tichý, tak zkusit a uvidíte.
michalzl

XXX.XXX.63.207
Zakládal jsem toto vlákno. Tak jsem pořídil zatím samečka nádherného a musím říct, že ráno to je docela hukot. Dnes od 6 do 8 hod. skoro nonstop. A je to opravdu jiný křik jak ptáci v okolí na stromech. Když k němu dám samičku, bude klidnější? Nebo to bude ráno ještě horší? Prodejce mi tvrdil, že jsou klidní a tišší, ale ten jich má několik dohromady, tak nevím. Asi ho prodám a pořídím neofemy, Škoda, je to krásný papoušek.
Dobrý den ten hluk vadí vám a nebo sousedům, pes štěká celí den a noc a nikomu to nevadí, já chovám amazoňany, kakadu a budu si pořizovat amazonky a nevidím důvod proč bych je nemohl mít a proč bych měl brát ohled na sousedy když oni je na mě také neberou a dělají si co chtějí. Mě nikdo nebude říkat co mohu mít na svém pozemku. A jestli se to někomu nelíbí tak ať mě dá k soudu a nebo drží hubu.
michalzl
napsal(a):
Zakládal jsem toto vlákno. Tak jsem pořídil zatím samečka nádherného a musím říct, že ráno to je docela hukot. Dnes od 6 do 8 hod. skoro nonstop. A je to opravdu jiný křik jak ptáci v okolí na stromech. Když k němu dám samičku, bude klidnější? Nebo to bude ráno ještě horší? Prodejce mi tvrdil, že jsou klidní a tišší, ale ten jich má několik dohromady, tak nevím. Asi ho prodám a pořídím neofemy, Škoda, je to krásný papoušek.
Ja mam zkusenost ze zatim vsichni ptaci, co byli sami, a predevsim samci v dobe pareni bez partnera, delali "docela hukot". Je to normalni, v prirode by k sobe v techto podminkach volal samici. Proto tak rve. Jeste sem nezazil aby nekomu vadil zpev papousku rodu polytelis..
michalzl

XXX.XXX.63.207
Mně ten křik nevadí, ale bydlím v satelitové příměstské zástavbě, sousedi zde nemají žádné zvířata, kutilové to taky zrovna nejsou, maximálně sekají trávu. Pořídím k němu samičku a uvidím.
michalzl
napsal(a):
Mně ten křik nevadí, ale bydlím v satelitové příměstské zástavbě, sousedi zde nemají žádné zvířata, kutilové to taky zrovna nejsou, maximálně sekají trávu. Pořídím k němu samičku a uvidím.
Loni jsem byl u pána který chová 10 párů arů a 4 páry eklektusů také bydlel v satelitu a křik arů s nádherným se nedá srovnat. A to nebyl jediný chovtel kterého jsem navštívyl ktrý bydlel v husté zástavbě a choval velké papoušky.
michalzl

XXX.XXX.63.207
mhm2
napsal(a):
Loni jsem byl u pána který chová 10 párů arů a 4 páry eklektusů také bydlel v satelitu a křik arů s nádherným se nedá srovnat. A to nebyl jediný chovtel kterého jsem navštívyl ktrý bydlel v husté zástavbě a choval velké papoušky.
Hmm, asi jsem až moc ohleduplný. Díky za reakci, trochu jste mě povzbudil.
michalzl

XXX.XXX.63.207
libuko
napsal(a):
Také mám výčitky vůči sousedům (voliéra na dvoře řadového domku, i když s relativně tichými druhy papoušků). Takže hlavně pro svůj klid papoušky večer zavřu do záletu a vypouštím až v dobu snesitelnou na vstávání. Jestli máte tuto možnost, doporučuji.
Nad tím záletem jsem taky přemýšlel. Jak by měl být velký, pro dva nádherné? Asi by tam měly být nějaké otvory pro cirkulaci vzduchu, ne? Mohl bych takový prostor využít nad dvírkama do voliery, rozměr tohoto místa je 120x60x60cm. Stačilo by to? A jak je tam naženu? Díky za odpovědi na mé začátečnické dotazy.
michalzl
napsal(a):
Nad tím záletem jsem taky přemýšlel. Jak by měl být velký, pro dva nádherné? Asi by tam měly být nějaké otvory pro cirkulaci vzduchu, ne? Mohl bych takový prostor využít nad dvírkama do voliery, rozměr tohoto místa je 120x60x60cm. Stačilo by to? A jak je tam naženu? Díky za odpovědi na mé začátečnické dotazy.
Já mám zálety s podobnými rozměry, kde také předkládám papouškům krmení, takže tam chodí sami. A jak je tam zahnat? Snad vstoupit do voliéry a oni budou hledat úkryt a zaletí dovnitř, pak zavřít průlet - nic jednoduššího neporadím.
S tím zahnáním do záletu - u mě fungovalo světlo. Mám v záletu LED pásek, napojený na časovou zásuvku. Sepne se cca půl hodiny před setměním a svítí hodinu. Zahnat ptáky do záletu, kde je větší tma než venku je docela problém a zavírat je dřív mi přijde škoda.
Ale i tak ze začátku bylo zahánění docela boj. Prvních 14 dní bylo potřeba některé jedince odchytávat do síťky a pouštět vzletovým oknem dovnitř. Pak už stačilo je tam popohnat a po půl roce už chodí sami, jen stačí zavřít vletové okno.
Chce to pevné nervy, v tomhle mi moji papoušci přišli hloupější než slepice .
michalzl

XXX.XXX.251.165
Tak musím napsat, že po výměně papoušků nádherných za kakariki je to 100 a 1. Kakariki jsou naprosto tišší, ale aktivní papoušci. Takže kdo také řeší hluk, tak doporučuji kakariki. Jen v té 4m voliéře se jeden pár trochu strácí. Pokud bych nechtěl odchovy, můžu přidat ještě pár kakariků nebo andulek?
Zemjanek

XXX.XXX.75.16
Co do hlučnosti, tak nejtišší papoušci co mám jsou Horáci. Jinak soused miluje Barnardy a Penanty, po ránu si snima píska z okna. Jinak rozely mají celkově pro mě velice příjemný projev. Jinak chovám i mnichy a to je silný kafe, co se pohne na zahradě, to vydatně vykřičí, ale mam kupodivu velice tolerantní sousedy a to jsem uprostřed zástavby...
michalzl

XXX.XXX.63.207
holubul
napsal(a):
A to ani nepomohlo pořízení samičky? Nebo jste to nezkusil a rovnou pořídil Kakariky?
Uvažoval jsem nad tím, ale nakonec jsem ho raději prodal. Možná by to pomohlo, ale stejně si myslím, že ráno by si zakřičeli oba dva. Kakarik si ráno taky "pomečí" ale pokud by tohle někomu vadilo, tak bych už mohl dát do té voliéry jedině hada.
undulatus

XXX.XXX.16.212
michalzl
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat zdějších chovatelů, jak jsou brzy ráno tito papoušci hluční. Jestli spustí s ostatními ptáky v okolí, kvůli sousedům, nechci být sousedům na obtíž...Přes den prý tak moc hluční nejsou. Je to můj vyhlédnutý druh, přinejhorším pořídím neofemy ty jsou snad tiché.
Papagáje horské som roky choval a odchovával. U mňa to bol jeden z najtižších druhov papagájov, hlučnejšie boli aj pískajúce korely. Nebál by som sa toho, že ich zvukový prejav bude rušiť susedov. To už spievajúce drozdy alebo hrkútajúce hrdličky skoro ráno počuť viac ako papagáje horské, ktoré sa občas hlasovo prejavia.
Když nemáte se sousedy problémy, mohl jste za nimi zajít a vysvětlit jim, že máte vysněné horské a trochu je připravit na to, že si ráno zakřičí. Moji sousedé jeden rok po mně také chtěli, abych vystavěl protihlučnou stěnu mezi našimi zahradami. Vysvětlil jsem jim, že v přírodě se mláďata rozletí po okolí a jsou potichu, aby na sebe neupozornili predátory a ve voliéře se hluk ze žadonění o nakrmení vlastně znásobí počtem mladých. Pochopili a mám pokoj. Přiznávám, že žadonění 6 mladých králováků o nakrmení vadí občas i mně.
piskyn
napsal(a):
A co takhle par žaku a nebo amazonanu modročelých, jak jsou na tom s hlukem?
Diky za odpověď.
Jak jsou na tom modročelý nevím ale moji kubánci když to na ně přijde tak je to mazec, ale zase jsou méně hluční než moji kakadu růžový a budu pořizovat amazónky bělobřiché. Nevím proč bych se měl chodit ptát sousedů oni se mě také naptali když jsi koupily psa který štěká ve dne vnoci. A pokud se to někomu nelíbí ať mě dá k soudu a nebo drží hubu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám horák, moc hluční nejsou, Předtím jsme měla anulky ty byly mnohem hlasitější. Krom toho normální ptáci venku jsou mnohem hlučnější. Ted v pět ráno papoušci mlčí a slyším venkovní ptáky . Jinak lidé opravdu mají venku psi a ti řvou i v noci.
michalzl
napsal(a):
Pro případné zájemce je tu video s hlasovým projevem mladého samce papouška nádherného. Tento hlavový projev je jeden z příjemnějších. Starší samec se ráno čílí a křičí daleko intenzivním hlasem, přes den není křik tak výrazný, večer se taky umí ozvat.
https://youtu.be/12L-ydwvXvU.
doktorjirka
napsal(a):
Nikdo tu nezmiňuje papoušky královské. Klnot mezi australskými papušky a u mě nejtišší z druhů, co chovám. Jsou ve společné voliéře s hejnem rýžovníků a slyším spíše ty. Kralovských ranní pískání je docela melodické a v zahradní čtvrti, kde bydlím, nemám s nikým kvůli nim problém.
6 let staré vlákno.
Vámi zmíněné druhy bych řadil k méně hlučným papouškům. Všichni papoušci a nejen oni, ale i volně žijící ptáci se svými hlasy projevují z rána a před soumrakem. Po většinu dne, pokud je něco nevyruší, jsou naprosto přirození a nejsou nijak hluční. Já mám ve voliéře 7x3x2 m tři páry loňských králováků, šestiletý a čtyřletý pár nádherných, čtyřletý pár horských a sedmiletý se třemi mladými červenokřídlý pár. Voliéra je od souseda vzdálená asi 100 metrů. Od mého domu je vzdálenost asi 30 m a slyším je velmi slabě. Hodně záleží na vašem sousedovi, zda je zdravého rozumu a chápe, že ptáci nejsou němí, nebo je to někdo komu vadí všechno. Jestliže máte souseda blízko, tak instalujte na voliéru čirý polykabonát na stranu k sousedovi. Hlasy ptáků to velmi utlumí a navíc papoušci nebudou v průvanu, za což vám buduo velmi vděční, protože průvan je pro ně velmi škodlivý. Ať se vám daří, ať již se rozhodnete pro jakýkoliv druh.
Dutinkový polykarbonát moc neodhluční, to nejlepší odhlučnění které jsem kdy viděl byly 2 certisové desky 20mm a mezi tím tvrdá (podlahová) minerální vata 6 cm tlustá, takže celkem se dostanete na 10 cm tlustou stěnu za kterou můžete mít i ty nejhlučnější papoušky a váš soused skoro nic neuslyší,
konkrétně se jednalo o bývalou dílnu autoservisu která byla takto kompletně obložená a uvnitř alexandři.
lavice
napsal(a):
6 let staré vlákno.
Tady jsou kritizovaní lidi, kteří založí nové vlákno a jsou líní hledat ve staré diskuzi! Ti kteří hledají jsou kritizovaní, že obnovili staré vlákno! Copak za šest let papoušci začali po ránu křičet víc než v minulosti!? U někoho je pořád něco špatně! Pak se tady nadává, že mladí lidé nemají o nic zájem, nebaví je nic chovat, sedí u pc, žádná zodpovědnost! Třeba ten tazatel je mladý, začínající chovatel, dal si tu práci a prošel diskuzi, narazil na staré téma a tam se zeptal! A pak mu odpoví někdo, že téma je staré šest let! Ať je! Ten papoušek se projevuje pořád stejně!