Dobrý večer, mám tento par mnichů už třetím rokem a letos poprvé si samička vyskubala peří a všechno do hnízda. Mají k dispozici jako každy rok vrbove proutky. Podestylka z pilin proste vše stejně jako předešlé roky. U mnichů to vidím naprosto poprvé. Je to normální ?
No v přírodě třeba mnišci hnízdí ve spodních částech hnízd čápa jabiru. Do hnízda vstupují tunýlkem z proutí a mají vše víc na těsno vystlané. Teď už je asi pozdě, ale přidala bych jim příště asi více stavebního materiálu.
Jinak mnišci nejsou sami. U samic se takto projevuje hnízdní pud. Viděla jsem to např. u arů jednoho chovatele. Dělaly mi to v budce i aymary, ale tak, že to nebylo ve vysledku na nich tolik vidět (v podstatě zlepšily izolaci podestýlky a zvetšily si nažiny na hrudi, aby lépe zahřály vejce - alespoň tak si to vysvětluji). Některé samice to pravidelně udělají i dřív než dostanou budku, jen aby ji dostaly.
Jak zasedne, tak by se měla sklidnit.
Toto iste sa stalo aj mne... par modrych zahniezdil koncom maja, bohuzial, nic z toho nebolo, vajcia rozbil... po malej prestavke zacal druhu znasku, tri vajcia, v polovici sedenia si samica vysklabala perie na bruchu tak, ako pisete... a vsetko tiez do hniezda... ale pred tyzdnom sa vyliahlo prve mlade, tak to snad malo nejaky vyznam... a pri preperovani sa to snad napravi... inak, moje hniezdia v budke, hniezdo nepostavili, ale je to ich prve hniezdenie...tak snad casom pridu na to, ako na to