Podobně jako v loňském roce zakládám téma, kde se chci podělit s ostatními chovateli o informace z průběhu letošní sezóny u mého páru papoušků nádherných. Příspěvky k chovu (a nejen tohoto krásného papouška) jsou velice vítány.
Mám chovný pár nádherných, který mi v loňském roce poprvé ochoval 3 mladé. Chovám je ve voliéře 3x2x1,5 m společně s maldým párem bažantů zlatých a dvěma kohoutky křepelek čínských.
12.4.2016 jsem otevřel vletový otvor budky a samice ihned začala budku navtěvovat, po pár dnech jsem pozoroval páření. Krmím na plno klíčenou pšenicí, snažím se o pestrou stravu pro nádherné bohatou na bílkoviny + standardní suchá směs zrnin. Samice už asi týden vysedává intenzivně v budce, dnes tam strávila téměř celý den, vyletuje jen krátce, žebrá o krmení od samce a většinou se rychle vrací. Samec je krásně vybarvený doslova svítí tyrkysovou zelení. Krmí samici do zobáku v budce i mimo. Je celkem krotký a zvědavý. Ochotně bere nabízenou potravu všeho druhu.
V pátek (22.4.2016) jsem kontroloval budku, ale žádné vejce tam nebylo. Další kontrolu jsem provedl v neděli odpoledne (24.4.2016) a bylo tam první snesené vejce.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Co to ochlazení má mrznout nezmrzne to když samice ještě nesedí?
milda 33

XXX.XXX.142.32
Já jenom že většinou sedí až od druhýho tak mě zajímal názor či zkušenosti má bejt přes noc mínus teploty.
rara

XXX.XXX.195.189
pyzma
napsal(a):
Zdravim, ja jsem si poridil paru samec je 14 a samice 13. Mel jsem kmenovou budku, te si nevsimali pak jsem jim dal normalni a samice hned druhy den hrabala v budce. Uz tam je asi tyden a porad zadne vejce. Tak jsem se chtel zeptat jestli maji nejakou delsi pripravu budky.
Většinou snese vajíčko hned druhý den po zavěšení budky, že ta Vaše ještě po týdnu nesnesla je hodně divné. Zkuste prohodit pár a do krmení přidávat kuřecí křídla.
lumpicek

XXX.XXX.198.131
Dobrý den, raro, jak můžete psát takové bludy, že samička snese druhý den po zavěšení budky, nějaký čas trvá příprava k hnízdění, páření a vajíčko se v samičce musí vyvinout.
Z této diskuze, myslím celkově se postupně stává semeniště zvratků naprostých diletantů.
Pyzmo, vydržte nic neuspěchávejte vše chce nějaký čas, ona příliš brzo snesená vajíčka nemusejí být oplozená, ani chladné noci nemají dobrý vliv na samotnou samičku a vývin vajíček, může přistydnout a nedokáže vajíčko snést a uhyne.Pokud je tomu tak jak píšete, že hrabe a v budce se zdržuje, vypadá to, že v nejližších dnech počne snášet.
lumpicek
napsal(a):
Dobrý den, raro, jak můžete psát takové bludy, že samička snese druhý den po zavěšení budky, nějaký čas trvá příprava k hnízdění, páření a vajíčko se v samičce musí vyvinout.
Z této diskuze, myslím celkově se postupně stává semeniště zvratků naprostých diletantů.
Pyzmo, vydržte nic neuspěchávejte vše chce nějaký čas, ona příliš brzo snesená vajíčka nemusejí být oplozená, ani chladné noci nemají dobrý vliv na samotnou samičku a vývin vajíček, může přistydnout a nedokáže vajíčko snést a uhyne.Pokud je tomu tak jak píšete, že hrabe a v budce se zdržuje, vypadá to, že v nejližších dnech počne snášet.
Taky se mi to nezdalo, dekuji za odpoved nikam spechat nebudu necham je v klidu a uvidim jak to bude pokracovat
rara

XXX.XXX.195.189
Co chcete odepsat na podobné dotazy, se diví že po týdnu mu nenese? Dnes si ty ptáky opravdu koupí kde kdo a pak to s dotazy a chovem tak vypadá. Nejlepší jsou ty co chtějí mixovat do voliér různé druhy ptáků jak rybky do akvária.
rara

XXX.XXX.195.189
eli22
napsal(a):
To nemyslíte vážně, že ne?
Jo myslím to vážně.
pyzma
napsal(a):
Taky se mi to nezdalo, dekuji za odpoved nikam spechat nebudu necham je v klidu a uvidim jak to bude pokracovat
Když dám pyrurám budku, tak si ji cca měsíc upravují a až pak snáší. Kdybych dala kmenovku, tak nevím, jak by to dopadlo, protože by ji asi tak lehce nevykutali. Dělají si různé unikové otvory, takže kromě vletového tam mají další čtyři.
eli22
napsal(a):
Když dám pyrurám budku, tak si ji cca měsíc upravují a až pak snáší. Kdybych dala kmenovku, tak nevím, jak by to dopadlo, protože by ji asi tak lehce nevykutali. Dělají si různé unikové otvory, takže kromě vletového tam mají další čtyři.
Ja jsem prave cetl ze maji radsi kmenove budky tak jsem si jednu udelal asi 80-90 ale prumer byl asi jen 27 a nic se nedelo tak jsem jim zkusil dat obycejnou a hned druhy den tam samice hrabala. Ja jsem se ptal protoze poslednich aspon 5 dni vzdycky co jsem tam tak je v budce. Cekal jsem ze kdyz uz je tam kazdy den ze uz bude snaset ale zatim asi jen upravuje.
Dnes začalo líhnutí! Z pěti vajec se vylíhla dvě mláďata . Snad se ještě něco vyklube. Vloni se vylíhlí 4 mladí ze 4 vajec, tak letos by mohla být líhnivost také 100 %.