milda 33

XXX.XXX.142.32
At ti ji děda stluče z prkynek.
andulka9
napsal(a):
Kolik mě tak bude stát stromova budka pro korely?
150-.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Stromová je sice hezčí ale se nedoplatíš z prken se líp čistí tak nevím co řešíš pošli dědu na kole at ti přiveze z lesa dutej kmen a máš to.
S tim cistenim je to relativni.
Pouzivam skoro vyhradne kmenove s tim ze z vyhnilého kmenu mam hotovou budku cca do hodiny.
Budka je duta, tzn nemá dno, na dno pouzivam dve vrstvy kartonu.
V te horni je dira o prumeru cca 8cm, cimz simuluji dulek, spodek vysypu pilinama z cirkulárky od souseda (hobliny nepouzivam aby ptaci nemeli tentenci je vyhazovat).
Po dohnizdeni kartony spalim a piliny s pripadnymi zbytky exkrementu pouziji jako hnojivo.
Vystrihnu nove kartony, dam novou podestýlku a jedu dal. Budky cistim 1x za rok před sezonou plamenem z plynového horaku a když něco ulpi na stenach, seskrabnu to.
Plamenem to prejedu jen lehce abych zabil pripadne parazity a neshorela mi kura.
Revizni otvor povazuji za zbytecnost pro druhy co chovam a nevyrabim ho.
Jako vrsek budky pouziji odrezek ze zdravého kmenu a polozim ho na kmenovku.
Zatím se me nic neprozralo a nepropadlo a problém s rozjetymi co otocenymi nozkami nebyl.
milda 33

XXX.XXX.142.32
Tak s tím kartonem to je zajímavý to jsem ještě neslyšel.
Jj já mám taky aku vrtacku zajedu do lesa a ňák to stvořím jedna už se mi povedla dávám foto.
To je ta na levo od kakariky.
milda 33
napsal(a):
Stromová je sice hezčí ale se nedoplatíš z prken se líp čistí tak nevím co řešíš pošli dědu na kole at ti přiveze z lesa dutej kmen a máš to.
Dobrá rada. A Vy mladí pánové, jen pro zajímavost o tom čištění kmenových budek.
V r.1969 jsem udělal ze smrkového kmenu budku, tehdy pro mé první rozely pesté. Je každoročně obydlená, většinou penanty po celé roky a dodnes jedním párem penantů z nostalgie. Dno původní třícentimetrové prkno.
Čistěná jen mechanicky a světe div se, bez úhynů." Hygienici", nekamenujte mě.
Beliciak8
napsal(a):
Dobrý den prajem, nakolko nemam osobnu skusenost s kmenovymi budkami ale doma mam duty kmen s priemerom 20cm.
Je tento priemer dostačujuci napr pre korely a kakariky?
Kedže niektore pary mi mavaju aj 6 mladých tak či to bude v pohode?
Ďakujem
Bude to ok. Naopak některé páry s moc velkou budkou mají problém. Osobní zkušenost.