Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.202
Dobrý den, mám ručně dokrmeného 3,5 měsíce starého papouška Senegalského a chtěla jsem se zeptat na pár otázek. Začal si okusovat drápky, nemá to nějak do rve spíše mi ze začátku přišlo, že si dělá takovou menší pedikůru, ale nevím zda je to normální, lidé po internetu píšou ledasco, každopádně klec má dostatečně velkou na jeho velikost možná až obrovskou, má velké množství hraček a přírodních větví z ovocných stromů. Nevím čím to je, nedělá to nějak často, ale mám obavy, aby to nebylo z nějakých příčin na které já těžko přijdu. Další věcí je tvar zobáčku, ten je pravidelný, ale pod zobákem má jakousi, DÍRU?" se kterou občas když po něčem šplhá cvaká také nevím zda to je normální..i ta velikost té jak já říkám Díry je v pořádku? Zdá se mi velká, myslela jsem, že mu to časem zmenší. Je ještě mlaďoučký, takže čekám, že se pořádně opeří a otvor se zakryje jako u ostatních papoušků, mluvím o tom především pro to, že jsem se u ostatních papoušků toho nevšimla. Ještě otázečka na závěr, kdo má doma senegalce.. a také vám potravu, konkrétně ovoce a pod. pouze rozžvýká a vyplivne ? Děkuji za váš čas a odpovědi. Djangoo
Diviš

XXX.XXX.137.124
Doporučiji se podívat na youtube na dokumentární film " Papoušek senegalsý v péči člověka" od autora Lubomíra Laca. Autor je dlouholetý chovatel senegalců, má webstránky, kde odpovídá i na dotazy. My máme také "díru" pod zobáčkem, toj e normální. Pedikuru si papoušek také dělá, ale drábky si neukusuje, pouze čistí. Ovoce a zeleninu také rozkouše na kousky a při tom vždy něco sní, minimálně šťávu. Různé ovoce a zeleninu má
v oblibě podle chuti. Někdy více okurku, jindy rajče nebo mrkev či meloun. Pozor na avokádo, je pro papouška jedovaté, ale to asi víte. Píšete, že máte papouška 3,5 měsíce starého, takže doma nového, přeji vám hodně radosti s chovem, někdy budete potřebovat i pevné nervy, ale to se vše vyplatí. Senegalec dokáže být neskutečný mazel, kdy si vybere z rodiny sice jednoho, kterého však, to neovlivníte, ale ten si s ním může potom dělat doslova co chce. Skoro jako se štěnětem. Ostaní v rodině, ale také toleruje. Klec, jak píšete, má velkou, to je dobře. Měň te mu v ní hračky, ať má změnu. Místo, kde s oblibou spí, nechte neměnné. Rád se houpe, tak nějaký zavěšený kruh. Miska s vodou, kde se může vykoupat, je taky důležitá. My máme na kleci z venku bidlo, kde se papoušek dívá na dění za oknem a za oknem jsem umístil krmítko, kde i v létě krmím ptactvo, které tam lítá a papoušek má zábavu a i kontakt přes sklo s dalšími ptáky.
https://www.youtube.com/watch?v=KArs5f90_Eo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.202
Především Vám chci poděkovat za Vaši radu i odpověď, ještě bych dodala k těm drápkům asi doslovně o kousání mluvit nemůžu asi jak říkáte čistí se, měla jsem spíš strach jestli to je normální, dokument co jste mi posílal jsem už viděla, ale přiznám se ne tak důkladně, takže si ho ještě jednou pustím. Než jsem si senegalce pořídila hodně jsem zjišťovala a četla, čekala jsem na něj poměrně dlouhou dobu a jsem s ním na 100% spokojená, s panem chovatelem jsem neustále v kontaktu kdykoliv byla potřeba poradil, ale také jsem chtěla zjistit jak jsou na tom i jiní s chovem tohoto druhu. Jak říkáte s těmi hračkami, těch má opravdu mnoho dopřáváme mu opravdu luxus :) má je rozmístěné i po bytě v podstatě všude, kde je zvyklí létat má nějakou hračku, ale přijde mi, že se toho moc nevšímá, především v té kleci, má tam dva zatočené provazy a na jednom z nich spí, ten mu neměním, ale ostatní hračky mu jednou za čas přehodím jinak. Spíš jsem si říkala až budu v práci, aby neměl pocit samoty a nenudil se, tak jsme mu klec naplnili doslova hračkárnou, jsem pryč osm hodin a přítel v kuse celý týden od rána do noci, pak má zase týden volno, takže papoušek je obletován někým v podstatě pořád, krom toho jednoho týdne kdy jsme pryč oba, když se vrátím hned mě vítá a má radost :) myslím si, že nestrádá :) Proto jsem měla strach s těmi drápky jestli to nedělá právě kvůli té samotě, ale musím se krotit, je to mé "miminko" a skáču jak píská a to také nejde, dost rychle si zvyká. Vodu miluje, skoro každé ráno si vleze pod kohoutek a myje se společně se mnou. Teď co je venku teplo ho co to jde s klecí přivezu k otevřenému oknu a nechám ho tam samozřejmě je ve stínu, ale ten čerstvý vzduch, zpěv ostatních mu dělá dobře :) alespoň si to myslím. To ovoce mu také střídám, nejraději má hroznové víno, to doslova miluje :) Jinak máte krásného senegaláčka :) i já zasílám foto :). Pěkný den.
AďoSR

XXX.XXX.164.250
Akú má, prosím pán Laca web stránku.
Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.202
AďoSR
napsal(a):
Akú má, prosím pán Laca web stránku.
Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.
Http://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/2156/papousek-senegalsky/
Konkrétně, jsem našla i na těchto stránkách.
Diviš

XXX.XXX.137.124
Také dobrý web chovatele Jindřicha Prokopa
http://www.senegalus.cz/a/senegalus.cz/home/.
AďoSR

XXX.XXX.164.250
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/2156/papousek-senegalsky/
Konkrétně, jsem našla i na těchto stránkách.
Ďakujem.
AďoSR

XXX.XXX.164.250
Diviš
napsal(a):
Také dobrý web chovatele Jindřicha Prokopa
http://www.senegalus.cz/a/senegalus.cz/home/.
Ďakujem.
Diviš

XXX.XXX.137.124
Naše Emička má také hodně ráda hrozno. Zkuste pórek, ten taky miluje. Pověsím list pórku na větvičku, ať to má trochu těžší s dostupností a má zábavu. Ovoce a zeleninu dávat každý den. Z větviček má ráda nejvíce vrbu a černý bez. Ovocné stromy moc nemusí. V zimě jsem nastříhal větvičky, dal jsem je na nějaký čas v bytě do vody, a když napučely pupeny, tak jsem je dal do klece. Za chvíli se váš papoušek bude pokoušet lítat. Dříve jsme zastřihovali letky, ale na základě vyhledané diskuse na internetu, již křídla nezastřihujeme. Ema si to teď užívá, přes den se občas proletí po bytě, ale jinak stále více šplhá. Pozor na nezjištěná okna proti úletu ! I když papoušek nemá tendenci ulétnout, muže dostat nějaký impuls, třeba se lekne, a uletí. Pedikuru si bude dělat často, zvláště, když bude jíst něco, od čeho si ulepí nožičky. Rádi se také čepýří a to hlavně před spánkem. Doporučuji papouška učit nějaká slova, potom je často používá místo křičení. A hlavně je to úžasné, ale pozor dokáže se naučit i slova, které jste neměla v plánu. Naše Ema nás teď třeba pořád okřikuje " CO TO JE !" To má od nás, když jsme ji například takhle okřikovali, když lezla, kam neměla, nebo křičela. Teď si zakřičí a zároveň se sama sebe okřikne "CO TO JE !". Dá se naučit, také povely. Emička umí na povel skočit na rameno a poté zase dolů z ramene, podat nožičku na pozdrav, zvednout nožičku na pozdrav, lehnout si na záda a sednout si na prst ruky. Ještě jednou přeji hodně radosti z chovu. Papoušek má i své nálady jako člověk, které se musí tolerovat. Ale veškeré úsilí stojí za to. Ještě jedna fotečka v odpočinkové poloze.
Diviš

XXX.XXX.137.124
? Opravdu sameček ? Koupili jsme ji, tedy asi jeho, jako samičku. Byl mládě, ručně dokrmený, teď má 3,5 roku.Jestli je to samec nebo samice je vcelku jedno, protože neplánujeme dalšího do páru. Ale opravdu je to samec ? Cíp zelené náprsenky má krátký, ne až mezi nožičky. Viděl jsem několik samců a ti jsou o poznání větší. Posílám ještě nějakou fotku.
Taky bych řekla, že je to na 99 % samec. Náprsenka není až tak důležitá, ale u mé samičky se žlutá barva téměř nespojuje, u Vašeho senegalce ano. Hlavní je barva pod ocasem, u samců žlutá, u samic žlutozelená. já koupila taky "samce" a je to samička. Další rozdíl je zbarvení duhovky u dospělých, samci mají duhovku citronově žlutou, samice trochu do skořicova a jestli dobře vidím, ten Váš jí do skořicova nemá
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.202
Zdravím, ráda bych se přidala ke konverzaci ohledně pohlaví, žádný znalec sice nejsem, ale mohu potvrdit, že jsem se skoro všude dočetla, že pohlaví konkrétně pap. Senegal. není známo na pouhé oko, nechci nikomu z vás křivdit, ale nejpřesnější je podle mého názoru test DNA. Já mám Djanga (Džanga) testovaného od chovatele a ten sám říkal, že to není na oko poznat. Když jsem si pro něj jela, ukázal mi Djangova rodiče a já jsem se ještě ptala jestli je samice větší jak samec nebo naopak, on mi potvrdil, že vždycky to tak není, konkrétně samec byl větší a samice mohutnější. Řekl mi, že malý vypadá, že bude více na samici a hodně zmohutní. Takže ten vzhled ovlivňuje i dědičnost po rodičích. Takže bych si podle fotky asi netroufla hodnotit pohlaví u Emičky. Opravdu říkám, že nejsem žádný znalec a nemohu tvrdit, že je pravda to co jsem se dočetla a nebo slyšela, ale myslím si, že samec od samice barvou peří nebo velikosti se nemůže posuzovat. No jen můj názor, jinak na okna se u nás dává obzvlášť velký pozor. Nechala jsem si do každého okna udělat pro jistotu sítě a samotného ho doma při otevřeném oknu nenechám jen když je u mě na rameni a vím, kam se chystá. Jinak k otevřenému oknu ho pustím jen se zavřenou klecí. Sám se u otevřeného nepohybuj, sama těm sítím nevěřím. Naštěstí ho extra okna nezajímají. zatím pěkný den.
U mláděte to poznat není, ale u dospělce, což ve 3,5 letech je, už ano. Chovám papoušky senegalské a s tím na fotografii bych DNA testy považovala skoro za zbytečné. Není pravda, že by se všude psalo, že to nelze poznat. Tony Silva (kurátor papoušků v Loro parque na Tenerife) ve své knize uvádí jednoznačné rozdíly mezi samcem a samicí u senegalců,.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.202
Jak říkám, nedovolím si vyvracet něčí tvrzení a pod. Já nejsem znalec ani dlouholetý chovatel. Mám doma ještě mládě, ale jak jsem již psala, hodně jsem si zjišťovala před pořízením a stále se mám co učit. Doslova se mění před očima a překvapuje novými kousky. Takže já se ráda přiučím. Ale mě přijde Emička drobnější i podle fotky, no nevím. Asi určitě není dané, že samice musí být drobnější nebo naopak.
Diviš

XXX.XXX.137.124
Ani jsem netušil, že rozpoutám takovou diskusi, ale jsme za ní opravdu rád. Opravuji věk našeho papouška, upsal jsem se, je stár 2,5 roku. V příloze posílám ještě fotku prdélky a očí. Oči nemá citrónově žluté, ale spíše teda skořicové. Opravdu děkuji všem, kteří se k tomu vyjádří. Jestli je samec, tak mu bohužel jméno Emička už zůstane, protože to krásně vyslovuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.202
Nechte si udělat DNA - podle zabarvení a ani podle vzájemného chování k protějškům nelze určit u senegalců pohlaví.*Vlastní zkušenost kdy u dvou párů samec pářil samce a samice samici!*
Konkrétně tvrzení, kde se dočítám na internetu, z různých diskuzí a podobně.
krabatka
napsal(a):
Taky bych řekla, že je to na 99 % samec. Náprsenka není až tak důležitá, ale u mé samičky se žlutá barva téměř nespojuje, u Vašeho senegalce ano. Hlavní je barva pod ocasem, u samců žlutá, u samic žlutozelená. já koupila taky "samce" a je to samička. Další rozdíl je zbarvení duhovky u dospělých, samci mají duhovku citronově žlutou, samice trochu do skořicova a jestli dobře vidím, ten Váš jí do skořicova nemá
Barva pod ocasem (spodní krovky ocasní) taky není 100% znak, pokud jsou u dospělého ptáka zelené nebo žlutozelené tak je to samice. Ale pokud jsou čistě žluté tak to může být jak samec tak samice. Samec je má totiž vždy žluté, ale u samic je to různé.
Duhovku už bych vůbec nebral v potaz, pokud odhadem tak podle velikosti hlavy a zobáku, ale nejlíp DNA.
atobajus
napsal(a):
Barva pod ocasem (spodní krovky ocasní) taky není 100% znak, pokud jsou u dospělého ptáka zelené nebo žlutozelené tak je to samice. Ale pokud jsou čistě žluté tak to může být jak samec tak samice. Samec je má totiž vždy žluté, ale u samic je to různé.
Duhovku už bych vůbec nebral v potaz, pokud odhadem tak podle velikosti hlavy a zobáku, ale nejlíp DNA.
Samice podocasní krovky žluté nemá, ale může mít žuté trochu prokvetlé zelenými pírky. duhovka je směrodatná pokud máte s čím srovnávat třeba v hejnu, zobák a klín zeleného na hrudi jsou jen doprovodné znaky, které někdy mohou zmást.
cone
napsal(a):
Samice podocasní krovky žluté nemá, ale může mít žuté trochu prokvetlé zelenými pírky. duhovka je směrodatná pokud máte s čím srovnávat třeba v hejnu, zobák a klín zeleného na hrudi jsou jen doprovodné znaky, které někdy mohou zmást.
Měl jsem chovné samice s čistě žlutým zbarvením spodních krovek ocasních. Proto jsem si dovolil napsat, že je to u samic možné. Momentálně má jednu takovou i můj kamarád, rovněž chovná 100% samice.