Mauzinka

XXX.XXX.154.69
Dobrý den, moc bych Vás chtěla poprosit o radu.
Máme samečka rosely je starý asi 5 let nemáme ho od mláděte.A nebyl ani ručně dokrmený. Dostala ho sestra a pak zjistila že papoušek se taky nějak projevuje a chtěla ho dát pryč. Nám bylo papouška líto tak jsme si ho vzali domů.Takže vím že sestra mu neublížila. Ze začátku byl dost plachý. Ptali jsme se tenkrát jednoho chovatele jestli si roseláka nechat nebo ho dát do voliéry.Kde mu bude nejlépe. Řekl nám že pokud mu poskytneme dostatek volnosti v bytě bude mu u nás dobře. Nevím zda to bylo skutečně to nejlepší ale nechali jsme si ho. Vím že z rosely nikdy nebude papoušek, mazlík, ale dokázal si vzít jídlo z ruky ne pokaždé ale když měl náladu. Když jsem něco dělala na zemi nebo u stolu přišel se na mě podívat. Nikdy nebyl agresivní, ani na chvilku. Asi před 14 dny když jsem prošla kolem klece na mě bez důvodu zaútočil. Hned jsem si k němu sedla, začala na něj mluvit a dala ruku ke kleci v tu chvíli mi začal útočit na ruku a kdybych nedala ruku pryč možná by i klovnul. Stále jsem na něj mluvila a roselák na mě jako by, vrčel, Nikdy tohle neudělal tak jsem byla dost zaskočená. Udělal to pouze na mě. manželovi ani synovi nic takového. No a dnes jsme roseláka asi po 3 dnech pustili protože jsme si pořídili morčátko tak aby si, zvykl, že máme nového kamaráda. Hned vletěl na klec a navzájem se prohlíželi. Za chvilku roselák začal vrčet a když se morče hnulo ke kleci blíž on na něj zaútočil. Oba dva jsme se lekli ale nechali je zatím být...stále ale vrčel...po chvilce bylo ticho a syn jel autem kolem papouška a on okamžitě zaútočil po synovi na štěstí na něj z klece nedosahl takže mu neublížil. Vím že jsem to udělat neměla ale instinktivně jsem se po něm ohnala sice ne nějak rychle ale přece s mobilem v ruce a on kousl do mobilu a pak odletěl...zavřela jsem ho do klece a ještě dlouho tam pochodoval sem a tam. Vždy když někde seděl na obraze na lednici nebo na dvířkách od skřínky atd a přišli jsme k němu blíž něž chtěl nikdy neútočil ani nevrčel jen odletěl...Je to dlouhé ale chtěla jsem tak nějak nastínit minulost papouška. Je mi z toho dost smutno a nevím co dělat...Nejsem žádný zkušený chovatel rosel, ale myslím si že jak byl papoušek zrovna na spodku klece a morče tam vykouklo že se, jen, lekl a myslel si že mu chce ublížit tak na něj zaútočil a jak byl naštvaný a rozladěný pak zaútočil i na nás. Děkuji Vám moc za jakoukoliv radu.