Dobrý večer, jsem začínající chovatel, mam jednu volieru s andulkami a korelami už asi čtvrtým rokem a i odchovávám, takže nějake zkušenosti již mám..
Mám na Vás dotaz, stavím novou volieru, ze dřeva a chtěl bych se zeptat jake druhy tam můžu chovat celoročně, samozřejmě na zimu zakryté, nějaká kombinace třeba tří druhů papoušků? Voliera bude velká 2,5x1m. chtěl bych spíše menší papoušky a více párů než aby tam byl jen jeden pár.
Předem děkuji za odpovědi.
S Pozdravem Vráťa.
Dobrý den, poradím Vám, proč nikdo neodpovídá. Když si tady pročtete diskuzi, tak min. na každé stránce se někdo ptá na totéž. Musíte číst a hledat. A teď k Vaší otázce. Voliéra je tak veliká akorát pro 3 páry andulek nebo 1x pár andulek a 1x pár korel. Ale tyto ptáky již máte. Můžete zkusit chov kakariků červenočelých nebo žlutočelých, papoušků mnohobarvých, papoušků zpěvavých, rosely žlutohlavé. Ale pouze po jednom páru ve Vaší nové voliéře. Proč po páru? Jsou dva důvody:
1. tyto papoušci (hlavně samci) jsou v době toku a hnízdění agresivní a napadají ostatní ve voliéře (vlastní zkušenost), mimo rosely žlutohlavé. Kakarici zase lezou všude i do budek ostatním.
2. až se vylíhnou třeba 4 mláďata budete mít ve voliéře dost plno.
I já jsem začínal s více páry různých druhů v podobné voliéře. Nešlo to. Po půl roce jsem musel vše rozdělit po druzích a po jednom páru. Nevěřil jsem zkušenějším chovatelům, ale došlo na jejich slova.
Přeji Vám hodně úspěchu při volbě papoušků a jejich chovu. A radím Vám, hodně čtěte starší dotazy na diskuzi.