Prosím Vás nevíte proč se některá mládata nedokážou proklubat kompletně ven? mají částečně naklovanou skořápku, nebo jen tak napraskanou a uhynou ve vajíčku, některé to nedokážou ani naklovat.
Např. u penantů ze 4 plných vajec se dostalo ven jen jedno a ve vedlejší voliéře ze 6ti vajec 4.,
to samé mám u korel, nevíte čím to je?
Je možnost jim nějak pomoct ven? existuje něco, čím zjistit zda je mládě ješté živé ve vajíčku?
díky.
michalaeva11
napsal(a):
Prosím Vás nevíte proč se některá mládata nedokážou proklubat kompletně ven? mají částečně naklovanou skořápku, nebo jen tak napraskanou a uhynou ve vajíčku, některé to nedokážou ani naklovat.
Např. u penantů ze 4 plných vajec se dostalo ven jen jedno a ve vedlejší voliéře ze 6ti vajec 4.,
to samé mám u korel, nevíte čím to je?
Je možnost jim nějak pomoct ven? existuje něco, čím zjistit zda je mládě ješté živé ve vajíčku?
díky.
Těsně před vylíhnutím mláďata ve vajíčku už pípají. Když si dáte vajíčko k uchu, uslyšíte. Pokud je v budce správná vlhkost (cca 60%) a mláďata jsou zdravá, ze skořápky se vylíhnou. Pokud je vlhkost nízká, mohou se mláďata přilepit na membránu vajíčka a to je pak důvod. Předpokládejme, že je vlhkost ok.
Mně se jednou stalo, že se takhle nemohla vylíhnout kuřátka křepelky čínské. Snažila se, ale nešlo jim to. Bohužel jsme se tam zrovna nachomýtla a pomohla jim ze skořápky.Skutečně jen malinko. Nicméně se během pár dní (hodin), už přesně nevím, ukázalo, že jsou mláďata nějak postižená, prostě nejsou v pořádku, motala se, různě padala a po pár dní uhynula.Takže pomoci ven, jak píšete, asi cesta není, spíš zjistit důvod.
eli22
napsal(a):
Těsně před vylíhnutím mláďata ve vajíčku už pípají. Když si dáte vajíčko k uchu, uslyšíte. Pokud je v budce správná vlhkost (cca 60%) a mláďata jsou zdravá, ze skořápky se vylíhnou. Pokud je vlhkost nízká, mohou se mláďata přilepit na membránu vajíčka a to je pak důvod. Předpokládejme, že je vlhkost ok.
Mně se jednou stalo, že se takhle nemohla vylíhnout kuřátka křepelky čínské. Snažila se, ale nešlo jim to. Bohužel jsme se tam zrovna nachomýtla a pomohla jim ze skořápky.Skutečně jen malinko. Nicméně se během pár dní (hodin), už přesně nevím, ukázalo, že jsou mláďata nějak postižená, prostě nejsou v pořádku, motala se, různě padala a po pár dní uhynula.Takže pomoci ven, jak píšete, asi cesta není, spíš zjistit důvod.
Já si myslím, že to bude asi tou vlhkostí, samice se totiž nekoupou a kmenová budka už je hodně vyschlá, budu muset příště vlhčit.
Mládata ve vajíčku pípat slyším, ale dva dny pípou a pak je konec, čím by to mohlo být, když ne vlhkostí?
michalaeva11
napsal(a):
Já si myslím, že to bude asi tou vlhkostí, samice se totiž nekoupou a kmenová budka už je hodně vyschlá, budu muset příště vlhčit.
Mládata ve vajíčku pípat slyším, ale dva dny pípou a pak je konec, čím by to mohlo být, když ne vlhkostí?
Jestli je teda vlhkost ok, tak pak jsou možnosti, že třeba je skořápka hodně silná, a to by bylo když byste podávala ve stravě hodně moc bílkovin jak živočisných, tak rostlinných (klíčené). A nebo nějaké onemocnění, které mláďatům snižuje vitalitu. To se do vajíček dostane skrz rodiče, i když oni vypadají v pořádku. Uhynulá mláďata jsou vyvinutá? Je to první snůška nebo už předtím měli mladé a bylo to ok?
zdirec

XXX.XXX.195.189
Vlhkostí to u těhle druhů na 100% není, na to jsou dobře připraveni vzhledem k tomu odkud pocházejí. Problém bude ve špatné vitalitě zárodku, nejlepší je v těhle případech pitva.
eli22
napsal(a):
Jestli je teda vlhkost ok, tak pak jsou možnosti, že třeba je skořápka hodně silná, a to by bylo když byste podávala ve stravě hodně moc bílkovin jak živočisných, tak rostlinných (klíčené). A nebo nějaké onemocnění, které mláďatům snižuje vitalitu. To se do vajíček dostane skrz rodiče, i když oni vypadají v pořádku. Uhynulá mláďata jsou vyvinutá? Je to první snůška nebo už předtím měli mladé a bylo to ok?
Dobrý den. Nezlobte se, ale s těmi bílkovinami je to hloupost. naprostá většina chovatelů před sezonou zvyšuje míru bílkovin ve stravě a nemá problémy s líhnutím. Na vině může být spíše nedostatek omega kyselin nebo nějaký výživový nedostatek, například vitamín D3, kdy mláděti nenaroste zub na zobáku pro proklování se z vajíčka. Stejný problém může nastat ale i v opačném případě při předávkování umělými vitamíny.
M. Štěpán.
Ještě jsem zapomněl dodat, že nedávno jsem v jedné velmi staré publikaci četl o výzkumu vajíček u andulek na jedné univerzitě, kdy zkoumali vlhkost v hnízdě. Závěry u andulek byly takové, že dokáží samice vyprodukovat dostatečnou vlhkost jži samotným únikem vlhkosti z těla samice a výparem vody z vajíčka při růstu embrya. Takže prostředí ve kterém pták hnízdí prakticky nemá vliv na líhnutí, tedy samozřejmě pokud nehnízdí v mrazáku. U ostatních australských druhů bych řekl, že to bude obdobné.
M. Štěpán.
michalaeva11
napsal(a):
Dáváte dost vitamínu A? Mrkev, rajské apod.? Vitamín A je hodně důležitý.
eli22
napsal(a):
Dáváte dost vitamínu A? Mrkev, rajské apod.? Vitamín A je hodně důležitý.
Díky za reakce, mkve si myslím dávám dostatek, mládata jsou vyvinutá, je to jejich první hnízdo - těch penantů. jedno mládě co se vyklubalo je v pořádku, ale stává se mi to i u korel, zkusím vlhčit budky a uvidím, díky za reakce.
Dobry vecer,
zkvalitnit stravu a to nejen pred a behem chovne sezony. Podavat vyvazenou stravu, bohatou na prirodni vitaminy a mineraly. Dotovat pouze to co evidentne chybi. Ale to jsou naprosto vseobecne, na druhou stranu zarucene, rady.
Soucasne by myslim nebylo od veci nechat udelat orzbor vajicka. Odhalite tak pripadne zdravotni priciny.
S pozdravem smidla.eu.
michalaeva11
napsal(a):
Díky za reakce, mkve si myslím dávám dostatek, mládata jsou vyvinutá, je to jejich první hnízdo - těch penantů. jedno mládě co se vyklubalo je v pořádku, ale stává se mi to i u korel, zkusím vlhčit budky a uvidím, díky za reakce.
Zde bylo plno dobrých rad. Můj názor, můžete polemizovat. Určitá přešlechtěnost, degenerace, nekontrolovatelná příbuzenská plemenitba. To vše se může neživatoschopností projevovat. Příroda sama se brání. Zdraví penanti odchovají na suchých třískách v budce, bez vlhčení, na suchém zrní, mokrém rohlíku a zeleném lupení. To není návod, jen desítky let zkušeností. Dodám, že tehdy nebyly mutace, což je rozdíl.