lada3
napsal(a):
Dobry den,
aktualne me sedi krepelka na vajíčkách a ve voliere je roztrouseno par vajíček, odhadem 2-3-4 tydny.
Jist je nehodlam, ale az je sesbiram, mam je vyhodit a nebo je mozne je pouzit při vyrobe vajecne smesi?
Tak stara vejce rozhodne ne. Cerstve max 3 dny, tyhle uz vyhodit. Z kubance si nic nedelejte, vlastni vejce jsou narozdil od klecovych chovu mnohem etictejsi :).
corvuscorax
napsal(a):
Klidně bych je spotřeboval i po 10 dnech, když si křepelka udělá hnízdo tak nanese třeba během 13 dní vejce a až potom zasedne. Jsou určitě v pořádku když se z nich pak vylíhnou kuřátka.
Ano a nejen po deseti dnech. Záleží kde vajíčka leží - teplota atd. Uvařit, rozkrojit, čichnout případně ochutnat a je Vám jasno, neumřete a mohou být třeba 4 týdny stará, viz předcházející text. Zbytečné akademické diskuze teoretiků.
bartrand
napsal(a):
Tak stara vejce rozhodne ne. Cerstve max 3 dny, tyhle uz vyhodit. Z kubance si nic nedelejte, vlastni vejce jsou narozdil od klecovych chovu mnohem etictejsi :).
Vyhazovat 3 dny stará vajíčka je plýtvání. Moji vnuci si na nich pochutnávají. A s podivem jsou docela zdraví.
Moudivláček
napsal(a):
Vyhazovat 3 dny stará vajíčka je plýtvání. Moji vnuci si na nich pochutnávají. A s podivem jsou docela zdraví.
Já se držím toho, že bych ptákům nedal nic, co bych nesnědl sám, proto jsem řekl 3 dny, já sám bych vejce co leží 3 dny na denní teplotě už nejedl, rozhodně ne když je venku 15°c+, proto by je nedostali ani moji ptávi.
bartrand
napsal(a):
Já se držím toho, že bych ptákům nedal nic, co bych nesnědl sám, proto jsem řekl 3 dny, já sám bych vejce co leží 3 dny na denní teplotě už nejedl, rozhodně ne když je venku 15°c+, proto by je nedostali ani moji ptávi.
To byste se divil, jak si lidé pochutnávají na slepičích vajíčkách uskladněných v 15°C o mnoho déle než 3 dny. Těch 15°C zase není tak příliš vysoká teplota. Mnohdy ta vejce leží v tepotě vyšší a na tržišti je lidi jako ekologická z domácího chovu koupí. A světe div se. Ona ta vejce opravdu nejsou škodlivá. Píšu z vlastní celoživotní zkušenosti.
Moudivláček
napsal(a):
To byste se divil, jak si lidé pochutnávají na slepičích vajíčkách uskladněných v 15°C o mnoho déle než 3 dny. Těch 15°C zase není tak příliš vysoká teplota. Mnohdy ta vejce leží v tepotě vyšší a na tržišti je lidi jako ekologická z domácího chovu koupí. A světe div se. Ona ta vejce opravdu nejsou škodlivá. Píšu z vlastní celoživotní zkušenosti.
Tak teploty 15 stupnu bych se nebal vůbec, to kolikrat lezi na palete v hypermarketu několik dni nez to lidi rozeberou.
Me slo o to ze vajíčka lezela ve voliere na primem slunci ve vysokych teplotách a to uz sem si nebyl jist zda muzu dat ptakum, prestoze projdou tepelnou upravou.
Rozhodne me neslo o usetrene 3 koruny za vajicko, ale efektivni vyuziti zbytku po křepelkách.