Dobrý den mám takový problém s barvama u korel myslela jsem si že se mladé vybarví až po prvním přepeření ale jedno je asi šedé perlové a druhé je hodně žluté nevíte někdo čím to je a jestli už jim tohle vybarvení zůstane?přidám i foto a pro přesnost samec je přírodní a samice šedá prerlová ale jsou oba ze zverexu takže o jejich rodičích nic nevím.(to žlutější mládě má načervenalé oči).
helena.
napsal(a):
Dobrý den mám takový problém s barvama u korel myslela jsem si že se mladé vybarví až po prvním přepeření ale jedno je asi šedé perlové a druhé je hodně žluté nevíte někdo čím to je a jestli už jim tohle vybarvení zůstane?přidám i foto a pro přesnost samec je přírodní a samice šedá prerlová ale jsou oba ze zverexu takže o jejich rodičích nic nevím.(to žlutější mládě má načervenalé oči).
Dobrý den, žluté mládě s červenýma očima je mutace lutino a jedná se o samičku. Z kombinace: otec šedý + matka šedá perlová vzniknou synové šedí a dcery lutino. Je to dané tím, že pravděpodobně jeden z rodičů otce byl zbarvení lutino. Lutino je mutace vázaná na pohlaví a přenáší se vizuálně i genově (nevyzuálně) ale má to svá pravidla. Vizuálně se přenáší z otce na dcery a nevyzuálně z otce na syna a nebo z matky na syna. To znamená že lutino otec přenese gen lutino vizuálně na dceru a nevizuálně na syna. Matka lutino může přenášet pouze na svého syna a pouze nevyzuálně. Takový syn je pak ale štěpitelný a znovu může přenášet tuto vlohu vizuálně na dceru. Zkráceně: Otec Vašich korelátek je šedý ale zdědil tuto vlohu nevizuálně (tedy genově - tzv. štěitelností) a štěpí na lutino a dále tuto vlohu bude vizuálně předávat svým dcerám. Proto žluté mládě je 100% samička. Jinak perlová vloha se přenáší úplně stejně jako lutino. Jelikož je matka korelátek perlová (a může přenášet pouze nevizuálně) a mláďata jsou přesto perlová vizuálně, je jasné, že otec mladých štěpí na perlové a pohlaví takových korelátek je pak 50:50.