Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109
Hezký sváteční den. Naše Julinka (žako) začala poprvé přepeřovat, vylíhla se v září 2015, všude pi těle, hlavně na krku a hlavičce má zakuklené, my tomu říkáme dospělácké peříčka, jsou to ty v tvrdší skořepině šedé barvy a ne ty malé bílé barvy. Neustále chce ať ji to vyškrabkáváme ale nechci ji to odpouzdrovat, mám strach že to pokazím, přece jen to peříčko se musí vyklubat samo, koupat se bojí, tak jen rosím denně rozprašovačem, chtěla bych ji nějak pomoc, svědí ji to je nervózní... Jsou třeba nějaké vitamíny? Můžu ji nehtem narušovat ten obal peříčka nebo ne? Díky za odpověď.
Hezký den.
Pokud to snese, můžete se jí v peří prohrabovat. Pírka, která nejsou více jak z poloviny rozbalená nechte na pokoji. Ta kterým se mají tendenci pouzdra po doteku drolit, můžete opatrně odrobit. Časem to poznáte sama. Nic se nesmí násilím, jinak je můžete poškodit. Ptáci v párech si s tím také pomáhají. Dělají to i rodiče mladým. Vlhkost a rosení při rozbalování per velmi pomáhá. Pokud se neprojevují na peří neobvyklé změny(např., stresové pruhy, neobvyklá pigmentace) není třeba řešit umělé vitamíny. Pokud se hůře rozbalují, je to obvykle způsobeno nedostatečnou vlhkostí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.58.109
aymy
napsal(a):
Pokud to snese, můžete se jí v peří prohrabovat. Pírka, která nejsou více jak z poloviny rozbalená nechte na pokoji. Ta kterým se mají tendenci pouzdra po doteku drolit, můžete opatrně odrobit. Časem to poznáte sama. Nic se nesmí násilím, jinak je můžete poškodit. Ptáci v párech si s tím také pomáhají. Dělají to i rodiče mladým. Vlhkost a rosení při rozbalování per velmi pomáhá. Pokud se neprojevují na peří neobvyklé změny(např., stresové pruhy, neobvyklá pigmentace) není třeba řešit umělé vitamíny. Pokud se hůře rozbalují, je to obvykle způsobeno nedostatečnou vlhkostí.
Drbkat se nechá, teď se mi dokonce celá válí po ruce. S tím koupáním mě to štve, že nechce jít do bazénku. Nevím jak ji to vysvětlit už jsem zkoušela s ní jít do sprchy, máme takovou tu velkou je to jako déšť a i to my uletěla z ruky.
Pokud toleruje rozprašovač, tak ji roste tak dlouho dokud se jí peří nepromočí až ke chmýří. Můj amazoňan miluje rozprašovač, natřásá se a máchá křídly, věší se, brebentí u toho - tak projevuje radost z rosení. Do sprchy taky nepůjde.
Jestli má splasklé peří a uhýbá, tak nejdříve namiřte někam jinam a vyčkejte na její reakci. Zkuste to přes mokré větve s listím.To jí třeba může zaujmout. Při nejhorším se díky mokrým větvím v jejím okolí zvýší vlhkost.
Trochu se s omluvou k tomu opožděně vracím. Alespoň můžete napsat jak se to dál vyvíjí.