Janči SR

XXX.XXX.128.206
Ahoj všetci,
hľadám niekoho kto má doma Žaka a rád o tom pokecá. Z toho čo sa o nich popísalo všade možne sa človek vôbec nevie rozhodnúť či je vhodný do bytu ako maznáčik alebo nie.
na araruana.cz je napísané, že Žako nie je vôbec vhodný a nemal by sa vôbec chovať. (konkrétne je to tu: http://www.ararauna.cz/2015/04/lubica-necasova-zakove-podle-me-nejsou-vhodni-na-domaci-mazlicky/ ).
Okrem toho som čítal rôzne diskusie a zvady :D o všetkých vhodných papúchoch do bytu.
Zaujímali by ma tí, čo majú doma žaka v byte aspoň pár rokov a už má za sebou aj obdobie dospievania a že či je to OK alebo nie.
Iné papagáje som zatiaľ nezvažoval lebo ary sú veľké a malá nobilis je pekné, ale niekde píšu že neznesiteľne hlučná inde zase, že je úžasne tichá :D tak si vyber. Chovatelia píšu, že všetky sú vhodné do bytu tak sa tom ťažko vyznať.
Napíšte mi prosím zo života so Žakom v byte - sám nie v páre.
Privítam všetky typy príspevkov ja nie som urážlivý, viem, že na Ifaune je to pestré a besné všetci sa radi hádajú :D.
Janči SR

XXX.XXX.128.206
Niiik? Ja ze bude burliva debata ved zakovia su rozsireni...
Janči SR

XXX.XXX.128.206
Dalsi pokus o ozivenie temy. Moznoje to aj dovolenkami, ale aj tak stale dufam, ze som chodia majitelia Zakov.
Dakujem vopred za prispevky.
Mám doma žaka. Cca 38mesačnú asi samičku. Už som Vám aj chcela napísať nejaký ten pokec, ale nedokončila som ho, pri sleepnutí PC sa nejak stratil. takže niekedy až vyjde nejaká tá polhodinka. Ale v stručnosti - nikdo Vám jednoznačnú odpoveď nedá, všetko závisí od podmienok - hlavne priestoru a času, ktorý ste ochotný/á mu venovať, od schopnosti vnímať potreby a "duševné" stavy tak biologicky odlišného tvora a od jeho povahových vlastností, ktoré sú fakt individuálne (ako u každého inteligentného tvora). V zásade ale platí, že žako je vskutku veľmi náročný a v niektorých ohľadoch je to s ním zložitejšie ako s malým dieťaťom. Nečakajte psiu poslušnosť, mačaciu pohodu, ale svojhlavú "osobnosť" s niekedy nepredvídateľnými reakciami. Hlavne si je potrebné uvedomiť, že žako je hejnový, teda spoločenský vták - vďaka tomu je schopný priľnúť k členom domáceho hejna, bojovať o svoju hierarchiu v ňom, ale práve preto nie je evolučne stvorený na dlhodobú samotu cez deň a dlhodobý pobyt v uzavretom priestore s tak známymi a okukanými "hračkami", ktoré ho už prestali dávno baviť. To, čo dokázal poničiť, už poničil a nemyslite si, že celé roky budete schopní naplňovať jeho prirodzenú potrebu po akejsi kreatívno-deštrukčnej aktivite (zabudnite na to, že ho donekonečna bude baviť rozkúsavanie drevených paličiek v klietke, to už hrany nábytku a dverí môžu byť príťažlivejšie. Klávesnice, myšky k PC, mobil, sluchátka, dráty a drátiky, žaluzie... to sú priam neodolateľné objekty pre deštruktívne preskúmanie). Zabudnite na predstavu, že fotky a videa na internete sú prehľadom skutočného spolužitia so žakom. Sú len čerešničkou na niečom, čo nie vždy je sladkou tortou. Vôbec neodhalujú obsah.
Iste tušíte, že žako je síce v určitých ohľadoch úžasný, ale to je vykompenzované Vaším časom, riešením problému jeho dostatočného sociálneho vyžitia a pohybu, problémov s dovolenkami, služobkami, hospitalizáciou apod.
VEĽMI, VEĽMI dobre si to rozmyslite, pretože...
Osobne sa prikláňam k názoru, že do bytu žako nie to najvhodnejšie riešenie. Takisto ma prekvapuje poznámka pod obrázkom chov. páru MVDr. Nečasovej v odporúčanom článku o tom, že pár sa zdržuje viacmenej len v zálete. Tiež mi to neprichodí OK. Náš žako s nadšením využíva veľkú voliéru na terase, do ktorej môže si sám zaletieť z kuchyne a nebyť jej, jeho život by bol oveľa chudobnejší. Napíšte mi mail. kontakt do internej pošty. Môžeme tak pokračovať v podrobnejšej diskusii.
Dobrý deň! Na www.vogelforen.de sa táto téma diskutovala a je jasné, že chov v byte v paneláku vyžaduje celodennú starostlivosť a to aj keď je na balkóne voliéra do ktorej môže papagáj sivý kedykoľvek zaletieť. Okrem toho je dôležitý aj súhlas susedov pre hlučnosť. Jediná chyba môže spôsobiť psychologický stres ktorý zotrváva dlhé roky. Celá domácnosť je podriadená prítomnosťou papagája sivého. https://www.youtube.com/watch?v=LiwJTRIuCBY.
Janči SR

XXX.XXX.128.206
Dakujem za prispevky, tak neznie to veru dobre .
Presne preto som chcel nazor niekoho kto ho ma doma a nazor triezvy a vecny.
Janči SR

XXX.XXX.128.206
Tak to asi vyberieme niekoho iného :( len je to ťažké vyberať :/, čítam, čítam na akéhokoľvek vyberiem tak do bytu nepatrí :/ tak potom asi len dákeho menšieho...
Zdravím, ráda se přidám k polemice o žacích, mám také tříletého žaka, nevím, zda samce, nebo samičku a je mi to popravdě jedno, je to můj miláček je od narození slepý, nemá vůbec oči - prý genetická chyba, mám ho od chovatele, kdy druhé mládě ve vrhu prý bylo normální, je hrozně šikovný, jde na rameno, na ruku, všechno si najde v kleci, všude vleze, jen nelétáho mám normálně venku na dvorku na papouščím stromě, jen někdy se vznese, když ho třeba vyleká helikoptéra, ale hned jde k zemi. Teď jsem dávala do diskuze, že se mi začal třást na celém těle a zimou to být nemůže, tak se zkusím soustředit na potravu, někde jsem se dočetla, že mám krmit i naklíčenou luštěninou, tak zkousím, co na to řekne, můžu se zeptat, čím krmíte Vy - děkuji.
Markéta.
Ad: Makula74
Klobouk dolu, jestli jste se rozhodla pro nevidomého dlouhožijícího žaka. Četla jsem si Vaši zprávu - také odpovím raději soukromě. Ale co se jemného neustálého třesu celého těla týče, nepodceňujte ho. Osobně mám zkušenosti, že náš žako (jehož pohlaví také jenom odhadujeme a máme ho také od chovatele, který neměl možnost dál o něho pečovat) se chvěje, když mu něco je, povětšinou nějaká bolest nebo námi nepochopená nepohoda. Důležitý je u žaků vápník, jeho nedostatek vede k neurologickým poruchám a k ztrátě správné koordinace. Samozřejmě nic se nesmí přehánět. I přebytek je škodlivý.
Protože asi většina žaků ignoruje nějakou sepiovou kost nebo grit s vápníkem, je dobré sáhnout například po jogurtu - nejlépe méně tučném, zejména, když má méně pohybu. Bílý jogurt ochucuji několika kapkami dětského vitaminového sirupu s vápníkem Sanostol (samozřejmě ne každý den - v ledničce vydrží balení celé měsíce), případně trochou domácího ovocného džemu, lépe čerstvým ovocem, zejména zralé meruňky jsou supr, jogurt i osladí. Ale na podobné pamlsky jste jistě přišla i sama.
S klíčeným nevím jestli uspějete, náš žako si někdy s andulami dá klíčenou pšenici, ale moc ji neublíží. Na podzim jsme mu nasbírali vlašské ořechy, které tvoří dost velkou složku jeho potravy. Žel máme problém s ovocem, i ty nejzralejší třesně často koncí na zemi a žako rozlouskává akorát pecku (což by neměl)...
Ale ten třes samozřejmě nemusí souviset s vápníkem. To přesně jen podle diskuze nezjistí nikdo, může jít i neurologický problém. Zbytek v interní zprávě.