Papoušek má problém s létáním

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Pan.S

26.8.2016 22:22
Pan.S

XXX.XXX.11.99

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jestli má někdo s tímto problémem zkušenosti. Hledal jsem všude na fórech a nemohl jsem nic najít, pokud už se to řešilo, velice se omlouvám. Můj papoušek Alexandr Čínský je ochočený, mám ho doma, ale problém je ten, že neumí ovládat svůj let. Vždy mi z prstu jen vyletí a bouchne sebou do okna nebo do zdi a mám strach, aby si něco neudělal. Je nějaká věc, která by pomohla v tom aby se zlepšil ? Třeba koupit to ptačí vodítko a ať létá venku ? Když Alexandra nechám vlést na prst, občas mává křídly jakoby chtěl zvlétnout ale jen se drží, poté je vždy strašně zafuněný, dělá to docela často, myslíte že sám trénuje? Děkuji moc za odpovědi, hezký zbytek dne ).

27.8.2016 21:05
aymy

XXX.XXX.32.54

Na takovou otázku vám těžko někdo rozumně odpoví. Rozumné je nechat ho prohlédnout veterinářem.
V tomto případě nemusí pomoci ani fotografie. Přesto mohl jste ji zkusmo vložit a uvést stáří jedince.Také se podívat na stav letek či tuku v podkoží a u toho si vzpomenout na dostatek pestrého krmení a všeobecně na kvalitu vaší péče.Takže než se pustíte do diskuze, zkuste popsat, kolik snahy jste vynaložil v péči o vašeho svěřence vy sám. Jinak se držte prvního doporučení. A připravte se že ty samé informace bude po vás chtít i veterinář.

27.8.2016 21:21
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Pan.S napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jestli má někdo s tímto problémem zkušenosti. Hledal jsem všude na fórech a nemohl jsem nic najít, pokud už se to řešilo, velice se omlouvám. Můj papoušek Alexandr Čínský je ochočený, mám ho doma, ale problém je ten, že neumí ovládat svůj let. Vždy mi z prstu jen vyletí a bouchne sebou do okna nebo do zdi a mám strach, aby si něco neudělal. Je nějaká věc, která by pomohla v tom aby se zlepšil ? Třeba koupit to ptačí vodítko a ať létá venku ? Když Alexandra nechám vlést na prst, občas mává křídly jakoby chtěl zvlétnout ale jen se drží, poté je vždy strašně zafuněný, dělá to docela často, myslíte že sám trénuje? Děkuji moc za odpovědi, hezký zbytek dne ).

Jak dlouho ho máte, vyletí sám a nebo jen leze? Na okno záclonu, nebo se zabije, do zdi by neměl narážet. Když narazí do zdi a spadne nazem, jak pokračuje v pohybu, zase vzlétne nebo leze dál - NENÍ SLEPÝ? Buďte tak laskav a na moje otázky mně třeba interně odpvězte. Mám s tím určitou zkušenost.

30.8.2016 21:03
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Pan.S napsal(a):

Tak se ptáte a docela dobře. Já reaguji a Vy, který máte problém ani ň. Já lidi Vašeho typu nechápu. A jesti máte tak málo času reagovat na problém, tak od chovu i těch bohužel dnes finančně neatraktivních papoušků upusťe.

31.8.2016 00:04
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,
troufnu si odhadnou ze se jedna o vykrmeneho domaciho mazlicka. Nedostatek pohybu a nevhodna strava. Docela nechapu jak by ve Vami popisovanem problemu melo pomoci "voditko"?
Az si odpovite na vsechny polozene otazky mozna se Vam dostane i fundovanejsi odpovedi.
S pozdravem smidla.eu.

31.8.2016 08:32
eli22

XXX.XXX.181.79

Je třeba skutečně zohlednit spoustu věcí. Moje zkušenost. Dostal se k nám mníšek. špatně létal, zadýchával se, měl i ne moc pěkné opeření. Do oken tedy nenalétal, jinak podobně, jak je popisováno. Byl lutino, čemuž jsme to špatné létání trošku zezačátku připisovali (lutina hůře vidí třeba v šeru). Ale pak se zjistilo: dost nevhodná strava( byl i tlustý), vykloubený prst - asi při kroužkování, takže se asi moc nehýbal, neb ho to bolelo, chován v pidikleci, spíše přepravce a nevhodné ruční dokrmování asi - dodnes se bojí prstů. Vhodnými podmínkami se jeho stav zlepšil o 90%, ale těch 10% asi zůstalo, jako šíp nelétá, podle mě má malinko ochablé svaly kvůli absenci pohybu v mládí. Ale jinak je Ok, nicméně v šeru se do dlouhých letů moc nepouští. Tak asi tak u nás, u Vás to ovšem může být jinak.

pan.s

6.9.2016 21:49
pan.s

XXX.XXX.11.81

Moudivláček napsal(a):
Tak se ptáte a docela dobře. Já reaguji a Vy, který máte problém ani ň. Já lidi Vašeho typu nechápu. A jesti máte tak málo času reagovat na problém, tak od chovu i těch bohužel dnes finančně neatraktivních papoušků upusťe.

Velice se Vám omlouvám pane, že nemám neustálý čas posedávání každý večer u internetu. O papouška se starám od mala, byl narozen v chovu ve voliéře a už od prvního výletu z hnízda spadl na zem, několikrát jsme se ho pokusili vrátit, ale vše bylo stejné. Tak jsem se o papouška chtěl postarat doma a myslím si že se taktéž dobře starám. Papoušek sám z klece nevyleze, vždy mu musím podat prst. Létat se pokouší pouze občas, jen když jakoby navolno pouze mává křídly a poté se pokusí zvlétnout, spadne nazem, koukne se po mě a leze opět za mnou. Slepý opravdu není, toho bych si všimnul. Při společných hrách si mě velmi dobře všímá. Ještě jednou se Vám omlouvám =) děkuji za odpověď.

pan.s

6.9.2016 21:52
pan.s

XXX.XXX.11.81

aymy napsal(a):
Na takovou otázku vám těžko někdo rozumně odpoví. Rozumné je nechat ho prohlédnout veterinářem.
V tomto případě nemusí pomoci ani fotografie. Přesto mohl jste ji zkusmo vložit a uvést stáří jedince.Také se podívat na stav letek či tuku v podkoží a u toho si vzpomenout na dostatek pestrého krmení a všeobecně na kvalitu vaší péče.Takže než se pustíte do diskuze, zkuste popsat, kolik snahy jste vynaložil v péči o vašeho svěřence vy sám. Jinak se držte prvního doporučení. A připravte se že ty samé informace bude po vás chtít i veterinář.

Děkuji, za veretinářem se tedy rozhodně zastavím. Jinak stáří mého papouška jsou 4 měsíce. Stav letek i tuku je v pořádku, pestré krmení dostává, jak čerstvé ovoce, vybrané druhy krmení pro papoušky a různé pamlsky.. Snahy jsem se vynaložil dostatek, nikdy jsem tohle nezažil, tak mě nenapadlo to nějak vyloženě řešit, pouze jsem myslel že má problém od malička s balancí při létání. Vyletí, ale neumí se orientovat.. Neumí zastavit, jakoby letí, může změnit z ničeho nic směr a spadne. Papouška mám každý den několik hodin na rameni, dělá mi věrného společníka.

pan.s

6.9.2016 21:55
pan.s

XXX.XXX.11.81

smidla napsal(a):
Dobry den,
troufnu si odhadnou ze se jedna o vykrmeneho domaciho mazlicka. Nedostatek pohybu a nevhodna strava. Docela nechapu jak by ve Vami popisovanem problemu melo pomoci "voditko"?
Az si odpovite na vsechny polozene otazky mozna se Vam dostane i fundovanejsi odpovedi.
S pozdravem smidla.eu.

Dobrý den, vykrmený není. Byl v děství s rodiči ve voliéře, když vyletěl z budky, tak jsem ho vždy na večer vracel zpět. Bál jsem se, že se o něj rodiče už nepostarají a teprve potom jsem si ho vzal do vlastní péče. Už byl zvyklý jíst sám, i ve voliéře šlo vidět že sám jedl. To vodítko jak jsem zmínil šlo o to, že by trénoval svůj let.. Nechtěl jsem aby narážel do zdi, měl jsem představu že by třeba ve volném prostranství měl lepší poměry, ale už jsem si o tom hledal informace a je to asi blbost, zbytečně papouška trápit vodítkem..

pan.s

6.9.2016 22:00
pan.s

XXX.XXX.11.81

eli22 napsal(a):
Je třeba skutečně zohlednit spoustu věcí. Moje zkušenost. Dostal se k nám mníšek. špatně létal, zadýchával se, měl i ne moc pěkné opeření. Do oken tedy nenalétal, jinak podobně, jak je popisováno. Byl lutino, čemuž jsme to špatné létání trošku zezačátku připisovali (lutina hůře vidí třeba v šeru). Ale pak se zjistilo: dost nevhodná strava( byl i tlustý), vykloubený prst - asi při kroužkování, takže se asi moc nehýbal, neb ho to bolelo, chován v pidikleci, spíše přepravce a nevhodné ruční dokrmování asi - dodnes se bojí prstů. Vhodnými podmínkami se jeho stav zlepšil o 90%, ale těch 10% asi zůstalo, jako šíp nelétá, podle mě má malinko ochablé svaly kvůli absenci pohybu v mládí. Ale jinak je Ok, nicméně v šeru se do dlouhých letů moc nepouští. Tak asi tak u nás, u Vás to ovšem může být jinak.

Dobrý den, velice si Vážím vaší rady. Můj Alexandr má velice hezké opeření, je i kvalitně krmený a snažím se ho každý den nějak zaměstnat, jak při nějaké hře nebo šplhání, lození a různé hrátky. Do oken taktéž nenalétává, spíše už to ani nezkouší, občas pouze vzlétne, ale jakoby už to vzdal. Celou dobu pouze chodí a když potřebuje někam vyšplhat, křídly si pomáhá. Tlustý taktéž není, krmený je ovocem, pestrou stravou a vybranými zrny. Doma má velkou klec na jeho velikost a každý den je pouštěn do volného prostranství v domě. Jinak můj papoušek má taktéž strach z prstů, protože dokrmován od mala nebyl, pouze jsem ho převzal od rodičů z obavy nepřežití. Jinak skoro každý 3 den mi na prstě jakoby navolno léta, asi minutu v kuse jako splašený, ale neulítne mi z prstů.. poté se strašně zadýchá, to má asi z toho že není zvyklý a má ochablé svalstvo. Nejlepší bude asi vyhledat veterináře =) děkuji za vaše poznatky.

7.9.2016 05:06
geldek

XXX.XXX.237.193

Pane S., problém Vašeho papouška je celkem zajímavý a jestli k tomu veterináři půjdete a jemu se podaří odhalit příčinu - alespoň pravděpodobnou, napište ji sem do diskuze pro poučení všech, kterých toto téma zajímá. Potkat to může každého chovatele a je dobré mít přehled možných příčin. Přihodím k nim další laickou úvahu: po dodatečných informacích, které jste uvedl, si myslím, že jestli nelze pozorovat nijakou deformaci ve stavbě těla a chybu opeření, problém může buď neurologický a vzniklý vývojem nebo úrazem v budce případně nárazem po vyletění. Hledala jsem, jestli v ptačím mozku je nějaké centrum koordinující létání (http://www.pbs.org/wgbh/nova/sciencenow/3214/03-brain.html), ale celkem logicky jsem nic takové nenašla, létání je vlastně vzdálená analogie našeho ovládání ruk a do jeho koordinace jistě mluví několik mozk. oblastí. Je také otázkou, jestli nějaké poranění, či vývojová deformace páteře by nevedly k ztrátě schopnosti létat. Asi by to chtělo rentgen.

Alexandři čínští jsou nádherní, již nějaký čas se zabývám myšlenkami pro a proti mít jeho klidnějšího tiššího menšího příbuzného A. vousatého - a to pro začátek spíše jako krotkého člena domácnosti. Kdybyste někdo měl zkušenosti s tímto druhem, napište prosím interní správu, nebo oživte diskuzi https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/2970896/alexandr-ruzovy-vousaty.

7.9.2016 11:34
eli22

XXX.XXX.181.33

Problém bude asi úplně na začátku, protože není normální, aby mládě vypadlo z hnízda v době, kdy by mělo vyletět z hnízda. Takže tam už bylo něco špatně. Mně se to taky stalo, ale pak se zjistilo, že mládě má zlomenou nožku. To ale není váš případ. Možná by to chtělo vložit fotku, což ale zřejmě ničemu nepomůže. Takže zbývá ten vet a rentgen.

7.9.2016 20:14
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,
troufam si tvrdit ze vyletnuti pred idealnim casem je spise bezne. Co ktomu vede je pak vec druha.
Nicmene souhlasim ze problem pravdepodobne vznikl uz v budce a dovolim si hadat ze se jedna o nejakou frakturu kridla. Pri snaze letet pak papousek nemuze radne pouzivat obe kridla a diky tomu nezvlada koordinaci letu.
Navsteva veterinare by v tomto pripade pouze potvrdila tuto domnenku ale reseni jiz neni. Priznam se ze si nedovedu predstavit jinou pricinu pokud je peri v poradku.
S pozdravem Smidla.eu

P.S.: Vase reakce o cetnosti navstev zde na foru je rekl bych ponekud spatna. Vy jste podal dotaz a mel by jste to byt prave vy kdo ceka odpoved a to co nejdrive. Doplnujici otazky jsou pochopitelne a odpoved na ne vnese vice svetla. Mit informace co jste dopsal pred prvnim prispevkem, nikdy bych ho nenapsal tak jak je.

pan.s

7.9.2016 21:51
pan.s

XXX.XXX.11.233

smidla napsal(a):
Dobry den,
troufam si tvrdit ze vyletnuti pred idealnim casem je spise bezne. Co ktomu vede je pak vec druha.
Nicmene souhlasim ze problem pravdepodobne vznikl uz v budce a dovolim si hadat ze se jedna o nejakou frakturu kridla. Pri snaze letet pak papousek nemuze radne pouzivat obe kridla a diky tomu nezvlada koordinaci letu.
Navsteva veterinare by v tomto pripade pouze potvrdila tuto domnenku ale reseni jiz neni. Priznam se ze si nedovedu predstavit jinou pricinu pokud je peri v poradku.
S pozdravem Smidla.eu

P.S.: Vase reakce o cetnosti navstev zde na foru je rekl bych ponekud spatna. Vy jste podal dotaz a mel by jste to byt prave vy kdo ceka odpoved a to co nejdrive. Doplnujici otazky jsou pochopitelne a odpoved na ne vnese vice svetla. Mit informace co jste dopsal pred prvnim prispevkem, nikdy bych ho nenapsal tak jak je.

Ano, je to moje chyba, velice se Vám omlouvám, Vám všem =) pro příště si na to dám větší pozor a přímo z kraje napíši i lepší informace =) děkuji Vám všem za pomoc !

8.9.2016 12:01
eli22

XXX.XXX.181.79

pan.s napsal(a):
Ano, je to moje chyba, velice se Vám omlouvám, Vám všem =) pro příště si na to dám větší pozor a přímo z kraje napíši i lepší informace =) děkuji Vám všem za pomoc !

Ale prosím dejte vědět, jak jste dopadl u veta!

Přidejte reakci

Přidat smajlík