Zkumavka

XXX.XXX.164.132
Dobrý den,
prosím o radu zda-li se jedná o samičku či samečka. Má něco málo přes 2měs. Snad půjde z fotek poznat.
Předem moc děkuji.
Zkumavka

XXX.XXX.164.132
Omlouvám se, nevím proč se nenahraly. Žádnou chybu nepíší tak snad se zadari teď.
Zkumavka

XXX.XXX.164.132
Všem moc děkuji.
Adisska

XXX.XXX.36.23
Zkumavka
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu zda-li se jedná o samičku či samečka. Má něco málo přes 2měs. Snad půjde z fotek poznat.
Předem moc děkuji.
Za mě sameček v budoucnu se pozná že místo nad zobážkem tam kde jsou nosní díry když bude modrý-kluk když hnědý-holka.
Zkumavka

XXX.XXX.164.132
Zdravím, bílé skvrnky okolo nosních dírek opravdu má. Přikládám další foto.
Dašek Matrin

XXX.XXX.144.116
Zkumavka
napsal(a):
Zdravím, bílé skvrnky okolo nosních dírek opravdu má. Přikládám další foto.
Samice.
zebr

XXX.XXX.144.116
Samička-na 98%.
Zkumavka

XXX.XXX.164.132
Moc dekuji. Asi budem muset počkat jak se mi vybarví.
Zkumavka

XXX.XXX.164.132
Zdravím, po 16dnech mám nové foto. Třeba se jasně ukáže co je zač. První foto je z min týdne a jinak dnešní.
Moc děkuji za nové reakce.
Zkumavka
napsal(a):
Zdravím, po 16dnech mám nové foto. Třeba se jasně ukáže co je zač. První foto je z min týdne a jinak dnešní.
Moc děkuji za nové reakce.
Je super, že jste dal aktuální foto. Za mne stále samice, ale dejte foto zas za týden, to už by mohlo být jasné co je to a aspoň by bylo jasné kdo tipoval správně.
Podle starších i novějších fotek bych téměř tipla samičku. Jenže jsem si udělala detaily ozobí a porovnala se vzory na stránce http://talkbudgies.com/determining-gender/66009-cere-reference-guide.html
A u "Young males under 6 months old" jsem našla ozobí mladých samečků a příklady jsem vložila k detailům ozobí posuzované andulky (viz obr.).
Samečka bych nejen nevyloučila, ale bych se k němu názorem klonila.
Zkumavka

XXX.XXX.164.132
Děkuji všem,
určitě jěště prcka za nějaký čas nafotím. Taky by mě zajímalo jak toto dopadne.
madas
napsal(a):
Uvidíme zda si budete takto jistý, jestliže zadavatel přidá časem další fotky, když vám nestačí ani tyto.Jasná samička již u prvních fotek.
Myslíte? Jaké pohlaví byste tipoval andulce s ozobím, které je na přiložené fotce?
geldek
napsal(a):
Myslíte? Jaké pohlaví byste tipoval andulce s ozobím, které je na přiložené fotce?
Ano myslím. Vzhledem k tomu že nelze určit o jakou mutaci jde, tak bych typoval také samici ( je mi jasné, že ihnet budete tvrdit opak ) ale u andulky zadavatele se pletete. Fotky jsou slíbené, tak se můžeme za nějaký čas přesvědčit.
atobajus
napsal(a):
U ptáků kde je jasný pohlavní dimorfismus se netipuje, prostě to je samec.
Kdyby to tak bylo, jak tvrdíte! U kolika (nejen) papoušků se pohlavní dimorfizmus zřetelně projeví až v dospívání a do těch dob je to více či méně hádání. Když člověk andulky chová, má to v oku a povětšinou se strefí. Ale asi jen málokdo určí pohlaví do věku cca 2 měsíců zcela bezpečně na 100% u všech mutací (sama jsem kdysi od dlouholetého chovatele kupila mladého "samečka", jemuž zhnědlo ozobí. Nedávno jsem také dlouholetému chovateli v přítomnosti dalších chovatelů prodávala mladý pár 2f perlových andulek v modré řadě, tedy čistě žlutých. Sameček byl jasný, ale na samičce jsme se nedokázali 4 chovatelé shodnout. Nakonec jsme došli k nějakému konsenzu... přesto po měsíci jsem "maskovaného" anduláka měnila za zjevnější samičku :).
Musím připustit i individuální rozdíly, které mezi mláďaty pozoruji. Většina je jasná samička nebo samec se 100% jistotou, ale jsou případy, kde bych ruku do ohně nedávala.
Navíc fotky vskutku mohou zavádět. V kolika diskuzích se to již ukázalo. Kolem nosních dírek je nejvypuklejší oblast ozobí, osvětlení + automatika + nižší rozlišovací schopnost foťáku může způsobit, že se právě táto oblast ozobí se může na fotkách jevit světlejší, téměř bílá. Proto se nedivím tipům na samici. Také si myslím, že je to samec, spíše díky té "růžovofialové" modré barvě spodní část ozobí. Připouštím ale, že na 100% jista si v tomto případě vůbec nejsem.
geldek
napsal(a):
Kdyby to tak bylo, jak tvrdíte! U kolika (nejen) papoušků se pohlavní dimorfizmus zřetelně projeví až v dospívání a do těch dob je to více či méně hádání. Když člověk andulky chová, má to v oku a povětšinou se strefí. Ale asi jen málokdo určí pohlaví do věku cca 2 měsíců zcela bezpečně na 100% u všech mutací (sama jsem kdysi od dlouholetého chovatele kupila mladého "samečka", jemuž zhnědlo ozobí. Nedávno jsem také dlouholetému chovateli v přítomnosti dalších chovatelů prodávala mladý pár 2f perlových andulek v modré řadě, tedy čistě žlutých. Sameček byl jasný, ale na samičce jsme se nedokázali 4 chovatelé shodnout. Nakonec jsme došli k nějakému konsenzu... přesto po měsíci jsem "maskovaného" anduláka měnila za zjevnější samičku :).
Musím připustit i individuální rozdíly, které mezi mláďaty pozoruji. Většina je jasná samička nebo samec se 100% jistotou, ale jsou případy, kde bych ruku do ohně nedávala.
Navíc fotky vskutku mohou zavádět. V kolika diskuzích se to již ukázalo. Kolem nosních dírek je nejvypuklejší oblast ozobí, osvětlení + automatika + nižší rozlišovací schopnost foťáku může způsobit, že se právě táto oblast ozobí se může na fotkách jevit světlejší, téměř bílá. Proto se nedivím tipům na samici. Také si myslím, že je to samec, spíše díky té "růžovofialové" modré barvě spodní část ozobí. Připouštím ale, že na 100% jista si v tomto případě vůbec nejsem.
2f perla v modré řadě čistě žlutá? předpokládám že jste se přepsala.Jen, aby se toho nějaký začátečník při opisování nechytl.
madas
napsal(a):
2f perla v modré řadě čistě žlutá? předpokládám že jste se přepsala.Jen, aby se toho nějaký začátečník při opisování nechytl.
Samozřejmě v zelené... sorry. Mám oba typy 2F perel, chybička se vloudí..
Překvapuje mě tolik rozdílných názorů. V tomto případě nemám pochyby o tom, že se jedná o mladou samici. Samec by měl ozobí rovnoměrně masově růžové, beze stop bílé. Dole pod dírkami je i nádech do hněda, což u samce není nikdy. Vlevo na levé fotce je mladý sameček stejné mutace. Na pravé fotce je samice.
Příklad toho, jak nepřesné barevně může být foto... nedivte se, že názory se liší. Nezůstává nic než doufat, že se do měsíce dovíme výsledek.
geldek
napsal(a):
Příklad toho, jak nepřesné barevně může být foto... nedivte se, že názory se liší. Nezůstává nic než doufat, že se do měsíce dovíme výsledek.
Máte pravdu, že fotka často klame. A nejen fotka, některým mláďatům se vybarví ozobí velmi pozdě, vypadají jako samci do 7-8 týdnů a pak se najednou ozobí změní Ale v tomto případě, zvláště u druhé sady, bych si mládě bez problémů koupila jako samici. Pokud jednou vypadá takhle, na samce se už nevybarví. Nechci se dohadovat, čas ukáže, jak to je.
Zkumavka

XXX.XXX.164.132
Zdravím, že bysme měli na světě rozuzlení? Fotky vypadají reálně, jen spodek ozobí má maličko růžovější než na fotkách.
Zkumavka
napsal(a):
Zdravím, že bysme měli na světě rozuzlení? Fotky vypadají reálně, jen spodek ozobí má maličko růžovější než na fotkách.
Podle mě žádné rozuzlení :) samice již od začátku.Ale co Vám k tomu řeknou odborníci GELDEK, dr doubek, Machlena, Jarda drobotina, smidla, lupu4,... atd.?
gandalfino

XXX.XXX.195.189
Zkumavka
napsal(a):
Pokud dobře počítám tak ten pták už bude mít 4 měsíce a vypadá pořád stejně.
gandalfino

XXX.XXX.195.189
hersyko
napsal(a):
Podle mě žádné rozuzlení :) samice již od začátku.Ale co Vám k tomu řeknou odborníci GELDEK, dr doubek, Machlena, Jarda drobotina, smidla, lupu4,... atd.?
No nevím nevím, za prvé opravdu škodolibě se navážíte a za druhé to moc na samičku nevypadá.
geldek
napsal(a):
Jenom to, že nejen podle fotek se člověk zmýlit může. Ale ta Vaše škodolibá radost je... no neomylně lidská.
Věřte tomu, že za roky chovu mám radost z úplně něčeho jiného. Samozřejmě fotky klamou, ale proč potom ta jistota ? sama vložíte nesmyslné srovnání dle fotek, jestliže jsem se někoho dotkl a vyzněl můj dotaz na obhajobu samce jako škodolibí, tak se omlouvám.Bylo to myšleno pouze jako zamyšlení nad radou, nežli někdo něco napíše.
Jestli jste diskuzi četl, tak uznáte, že jsem nic s 100 % jistotou netvrdila, právě naopak "Připouštím ale, že na 100% jista si v tomto případě vůbec nejsem" - jsem napsala.
A detaily, co jsem vkládala, jsou z fotek zadavatelky - je na nich ozobí předmětné andulky a jistě uznáte, že ty fotky se liší, jakoby šlo o ozobí dvou různých andul.
Na stránku s příklady ozobí odkazuji často, protože sám majitel, který ozobí vidí nezkresleně, může porovnat. A i na té stránce jsou ozobí, u nichž by i zkušený chovatel byl na pochybách.
A také se mi to zdá být zvláštní, že se ozobí tak pomalu mění, vlastně v podstatě nemění. Mám mladší samičky než je andulka na fotkách, které ozobí mají již mnohem jednoznačnější. Jak uvádí andalfino, andulce jsou podle prvního příspěvku přes 3 měsíce!
geldek
napsal(a):
Jestli jste diskuzi četl, tak uznáte, že jsem nic s 100 % jistotou netvrdila, právě naopak "Připouštím ale, že na 100% jista si v tomto případě vůbec nejsem" - jsem napsala.
A detaily, co jsem vkládala, jsou z fotek zadavatelky - je na nich ozobí předmětné andulky a jistě uznáte, že ty fotky se liší, jakoby šlo o ozobí dvou různých andul.
Na stránku s příklady ozobí odkazuji často, protože sám majitel, který ozobí vidí nezkresleně, může porovnat. A i na té stránce jsou ozobí, u nichž by i zkušený chovatel byl na pochybách.
A také se mi to zdá být zvláštní, že se ozobí tak pomalu mění, vlastně v podstatě nemění. Mám mladší samičky než je andulka na fotkách, které ozobí mají již mnohem jednoznačnější. Jak uvádí andalfino, andulce jsou podle prvního příspěvku přes 3 měsíce!
Osobně si myslím, že zkušený chovatel pozná ve svém chovu již v budce (až na vyjímky), ale jsou chovatelé co prodávají podle potřeby -chcete samce ano je to samec a také naopak. To co se Vám zdá zvláštní je naprosto normální u ADS, ale chce to jen trochu vlastní zkušenosti.
Nechovám rec. ani dom. straky ani INO, možná proto pohlaví v budce před vyletěním rozeznávám snadněji než u některých jedinců ve věku kolem 2 měsíců. Všichni samci v době vyletění mají jednoznačné jednolitě růžové ozobí s jemným fialový nádechem..A ve věku 3 měsíců a více jsou všechny samice také již jasné - samozřejmě mám na mysli mé andule. Když se zmýlím ve vlastním chovu, pak jen u mladých, cca 2 měsíčních andulek. Výletky jsou na identifikaci v poho.
geldek
napsal(a):
Nechovám rec. ani dom. straky ani INO, možná proto pohlaví v budce před vyletěním rozeznávám snadněji než u některých jedinců ve věku kolem 2 měsíců. Všichni samci v době vyletění mají jednoznačné jednolitě růžové ozobí s jemným fialový nádechem..A ve věku 3 měsíců a více jsou všechny samice také již jasné - samozřejmě mám na mysli mé andule. Když se zmýlím ve vlastním chovu, pak jen u mladých, cca 2 měsíčních andulek. Výletky jsou na identifikaci v poho.
Jestli chováte déle, tak asi znáte staré pravidlo 20.dne, potom může nastat pochyb, ale vždy se vrátí do 20.
geldek
napsal(a):
Vždyť o ho.no jde, stačí normálně napsat spletla jsem se a né to tady zase obhajovat 30 příspěvkama.
Bylo to zajímavé sledovat kolik je na ifauně odborníku na andulky
robatka

XXX.XXX.195.189
NECHCI SE VAM ODBORNIKUM DO TOHO MOTAT, ALE JE TO JASNÝ MLADÝ SAMEC.
robatka

XXX.XXX.195.189
hersyko
napsal(a):
Takže budeme čekat, až samec bude snášet. Ale asi bezpředmětné,...
TENTO SAMEC VÁM URČITĚ SNÁŠET NEBUDE. ZVLÁŠTNÍ JE, ŽE CHOVATEL VÝSTAVNÍCH ANDULEK NEROZEZNÁ ANI SAMCE OD SAMICE.
robatka

XXX.XXX.195.189
hersyko
napsal(a):
Jak myslíte -představte se jako já a jestli to je samec, tak Vám předevšema slibuji 1.pár výstavek.A přidám bodovací klec jako bonus.
Dekuji, ale o vystavni andulky nemam zajem. Mam radeji pekne a zdrave andulky.
robatka

XXX.XXX.195.189
hersyko
napsal(a):
Tak to jsem měl asi 30.let štěstí :) že jsem nenasadil samce na samce.A věřím, že jsem daroval více andulek, nežli jste vy odchoval/la.
Vidite a presto nedokazete poznat mladeho samecka.
robatka

XXX.XXX.195.189
kubanec
napsal(a):
Tak já myslel že přistoupite na sázku a dáte ňeco protihodnotou a už výmluva
To neni vymluva na fotce je jasny samec a ja nemam zajem se sazet. Na co by mi pak byl parek vystavnich andulek a bodovaci klec.
woodys
napsal(a):
Vždyť o ho.no jde, stačí normálně napsat spletla jsem se a né to tady zase obhajovat 30 příspěvkama.
Bylo to zajímavé sledovat kolik je na ifauně odborníku na andulky
Odpověď nepatřila Vám, nemusíte ji přece číst stejně, jako jakýkoli můj příspěvek, stačí přeskočit. Vy přece vstupujete do diskuze jen podstaními poznámkami a vždy neomylně. Jak jinak...
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/889232/urceni-pohlavi-mlade-andulky.
Dobrý den všem zúčastněným. Jsme tři andulky a dvě z nás trpí nejistotou osobní identity. Pomůžete nám, prosím, určit, kdo jsme kdo? Díky.
kajda0505
napsal(a):
Zobáček tu vystrkují pouze dvě andulky. Třetí je bezpochyby samička. Každopádně děkuji. Straka nám byla prodána s tím, že se jedná o samičku.
Aha, já špatně koukala, ta straka je zřejmě samec, u této mutace je to trochu složitější . Viz diskuze výše, tam bych se také přikláněla k samci.
gandalfino

XXX.XXX.195.189
kajda0505
napsal(a):
Já osobně budu radši, když to bude klučík. Dva kluci a holka jsou lepší poměr než naopak...
Tak to je věc názoru, každému ta trojka vyhovuje jinak. Já bych raději opačně.
gandalfino

XXX.XXX.195.189
kajda0505
napsal(a):
Jsme, doufám, pořád ještě u andílek...?!?
Aha, tu jde pořád o andulky. Já myslel, že Vy už diskutujete o něčem jiném
Katy74

XXX.XXX.248.254
gandalfino
napsal(a):
Aha, tu jde pořád o andulky. Já myslel, že Vy už diskutujete o něčem jiném
Milý gandalfino, co kdybyste místo povzneseného utahování si z mé uvolněné terminologie v označování jedinců odlišného pohlaví vložil konstruktivní příspěvek, jenž by vnesl trochu světla do celé situace?
Ptám se

XXX.XXX.13.145
Sameček, tipla bych :D.
gandalfino

XXX.XXX.195.189
Katy74
napsal(a):
Milý gandalfino, co kdybyste místo povzneseného utahování si z mé uvolněné terminologie v označování jedinců odlišného pohlaví vložil konstruktivní příspěvek, jenž by vnesl trochu světla do celé situace?
Milá přítelkyně chovatelko, ta straka je sameček.
zebr

XXX.XXX.144.116
gandalfino
napsal(a):
Milá přítelkyně chovatelko, ta straka je sameček.
To určitě není.
Zkusila jsem vyfotit andulky co nejlépe. Víc už z toho, obávám se, nevymáčknu. Takhle podle fotek bych řekla, že zelený i straka jsou samečci. Ale když si dlouze hledíme z oka do oka, zas tak jistá si nejsem. Hlavně zelenému ozobí nijak netmavne, je pořád stejně světlé.
kajda0505
napsal(a):
Zkusila jsem vyfotit andulky co nejlépe. Víc už z toho, obávám se, nevymáčknu. Takhle podle fotek bych řekla, že zelený i straka jsou samečci. Ale když si dlouze hledíme z oka do oka, zas tak jistá si nejsem. Hlavně zelenému ozobí nijak netmavne, je pořád stejně světlé.
Zelená je samička a straka je samec.
zebr

XXX.XXX.144.116
kajda0505
napsal(a):
Šedozelená je samice a modrá straka též samice.
kajda0505
napsal(a):
Straka je jasný sameček, a ta zelená tou ztrátou identity bude ještě asi chvíli trpět . Já bych se spíš přikláněla k samci, ale jistá si moc nejsem.
zebr

XXX.XXX.144.116
machlena
napsal(a):
Straka je jasný sameček, a ta zelená tou ztrátou identity bude ještě asi chvíli trpět . Já bych se spíš přikláněla k samci, ale jistá si moc nejsem.
Tak za prvé nejedná se o zelenou andulku, ale o šedozelenou opalinu a je to 100%samice co se týká světle modré straky taktéž samice. Když už radit, tak alespon určit přesně barvu a mutaci.
zebr
napsal(a):
Tak za prvé nejedná se o zelenou andulku, ale o šedozelenou opalinu a je to 100%samice co se týká světle modré straky taktéž samice. Když už radit, tak alespon určit přesně barvu a mutaci.
Děkuji za upozornění o mutacích andulek . Avšak zadavatelka se ptá na pohlaví a ne na mutace. A navíc si troufám tvrdit že tedy ta světlemodrá straka je 100% samec a šedozelená opalína je samec na 90%.
zebr

XXX.XXX.144.116
machlena
napsal(a):
Děkuji za upozornění o mutacích andulek . Avšak zadavatelka se ptá na pohlaví a ne na mutace. A navíc si troufám tvrdit že tedy ta světlemodrá straka je 100% samec a šedozelená opalína je samec na 90%.
Tak u vás bych si chtěl něco koupit :(.
machlena
napsal(a):
Vy jste ukázkový příklad toho chovatele na, kterého se zájemci a začínající o chov obrátí.A potom ty dotazy je to opravdu samec? chovatel říkal, že ano.
exotkup
napsal(a):
Vy jste ukázkový příklad toho chovatele na, kterého se zájemci a začínající o chov obrátí.A potom ty dotazy je to opravdu samec? chovatel říkal, že ano.
Je pravda, že fotky můžou zkreslovat, každý máme svůj názor a každý se může splést. Ale zatím pokaždé když jsem andulky prodávala jsem pohlaví určila správně. Pokaždé to jednoznačné není a nemám problém přiznat že nevím.
Poppydragontroll

XXX.XXX.30.95
Poppydragontroll

XXX.XXX.30.95
Katarina1234

XXX.XXX.196.76
Prosím je z fotky poznat, jestli je to sameček, nebo samička? Měl to být sameček, ale zdá se mi, že je to samička a navíc kouše a křičí. Náš první andulak, je tak nějak celkově klidnější, ale zase je bojácný.
Majka12344321

XXX.XXX.246.11
Dobrý deň,
Mám dve mladé andulky, obidve som brala od chovateľov s tým že by to mali byť samčekovia. Ale nezdá sa mi to, ako sa im postupne vyfarbuje ozobie :D
Možno dúhová by mohol byť samček, ale neviem. Ďakujem za radu.
Majka12344321

XXX.XXX.246.11
jarat
napsal(a):
Máte dvě 100% samičky.
Aj tá dúhová je určite samička? Aj keď má spodok ozobia jemne do fialova?
Macek89

XXX.XXX.243.121
Dobrý den, také by mě zajímalo co vlastně máme 🙂 údajně říkali sameček ale vyhledala jsem si všude možně informace a měla by to být samička 🙈